Fot. J. Augustyn |
Ciasto:
- 1 kostka margaryny
- 1 szklanka gęstej śmietany
- 1 jajko + 2 żółtka
- 1/2 łyżeczki sody
- 4 szklanki mąki
- szczypta soli
Z podanych
składników zagnieść ciasto i upiec skorupki w specjalnej
foremce do orzeszków.
Masa:
- 250 ml mleka
- 40 dkg orzechów włoskich (zmielonych)
- 1 szkl cukru pudru
- 1 kostka masła
Mleko
zagotować i zaparzyć w nim orzechy. Poczekać, aż masa się
wystudzi. Masło utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę i dodawać
po łyżce masy orzechowej. Utrzeć na puch.
Napełniać
skorupki i zlepiać po dwie. Można smarować brzegi i obtaczać w
orzechach lub kokosie.
U mnie nie
były specjalnie smarowane, a nakładałam odrobinę więcej masy w
rezultacie czego wypłynęła poza brzegi. Takie orzeszki toczyłam w
kokosie. Mają delikatny brzeg.
Orzeszki
wyśmienite na dziecięce przyjęcia, na wesela, komunie!
Po prostu
pycha!
Smacznego:)
taaak, zapisuję! mam taką patelnię u rodziców, muszę zrobić, koniecznie:)
OdpowiedzUsuńPolecam to super - pyszne ciasteczka na każda okazję!:)
Usuńurocze słodkie orzeszki
OdpowiedzUsuń:) owszem:) są słodkie i chrupiace:)
UsuńWygląda tak smacznie i pięknie! Pyszny przepis;)
OdpowiedzUsuńja je wprost uwielbiam :) Pozdrawiam :)
UsuńZnam ten przepis i potwierdzam, jest super!
OdpowiedzUsuń:) Dziękuję Alinko:)
UsuńHmmm, smak dzieciństwa! :)
OdpowiedzUsuńAha:)
UsuńSame smakowitości dzisiaj Jolu u Ciebie, póżniej się odezwę, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWitaj Samantho:) Ja nadal cierpliwie czekam na wyniki:) Dobrze, ze mam internet w tel.:) Miło sie czyta takie komentarze:) Pozdrawiam serdecznie:)
UsuńMmm... najlepsze na świecie!
OdpowiedzUsuńrzeczywiście żadne inne ciasteczka nie są im równe:)
UsuńNajsmaczniejsze drobiazgi na świecie :)
OdpowiedzUsuńPotwierdzam:)
Usuńbardzo lubię te orzeszki, wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńJest wiele kremów do orzeszków, ale ten jest najlepszy!:) Pozdrawiam :)
Usuńmój smak dzieciństwa :) uwielbiam je
OdpowiedzUsuńDziękuję za miły komentarz:) Pozdrawiam :)
UsuńWygląda smakowicie i pięknie:)
OdpowiedzUsuńModnisia:)
dziękuję:)
UsuńBędę robić orzeszki po raz pierwszy. Niestety nie posiadam specjalnej formy do nich i dlatego będę robić w metalowych foremkach i piec w piekarniku. Jestem laikiem, więc stąd moje pytania.. na ile stopni najlepiej nastawić piekarnik i mniej więcej ile czasu je piec? Wyglądają przepysznie dlatego strasznie nie chcę czegoś popsuć (: Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń