Przejdź do głównej zawartości

Jogurt






Po pierwsze mam naprawiony aparat!:)
Złożyłam zażalenie do operatora:) i po rozpatrzeniu coś podłubał poprzestawiał i oddał mówiąc, że przecież wszystko jest ok...  no dobra pomyślałam, zobaczymy. 
W lodówce miałam deser jogurtowy w kieliszkach i pomyślałam, że zrobię mu fotki:)
Ale zanim zabrałam się za pstrykanie musiałam dokończyć wypełnione blado pomarańczowym jogurtowym musem kieliszki. 
Deser powstał przez przypadek, bo robiłam polewę do zawijaka i różyczek i coś poszło nie tak:D a że nie lubię jak coś się marnuje, to pomyślałam o tym deserku:)

Do rzeczy:)

Na cztery porcje deseru jogurtowo kakaowego potrzebne będą:

mus jogurtowy:

  • 1 duży kubek jogurtu naturalnego
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 2 łyżki cukru (ale raczej nie dawajcie, bo wyszło bardzo słodkie)

krem kakaowo-sezamowy:

  • 1/2 kostki masła 
  • 2 łyżki cukru
  • 2 czubate łyżki  kakao
  • 4 łyżki sezamu
  • 2 łyżki mleka 2 %
  • 1/2 szklanki mleka w proszku granulowanego
  • groszki śmietankowe do dekoracji
  • listki świeżej mięty





Przygotowanie:

Jogurt przelewamy do garnka i podgrzewamy na średnim ogniu. Zdejmujemy i miksujemy mikserem na najwyższych obrotach przez kilka minut do momentu utworzenia piany. Następnie wsypujemy sypka galaretkę i miksujemy do momentu gęstnienia. Przelewamy do połowy wysokich kieliszków, lub długich szklanek i wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny a najlepiej cała noc.
Po upływie tego czasu rozpuszczamy masło i dodajemy do niego cukier i kakao. Mieszamy na wolnym ogniu do momentu rozpuszczenia cukru i zgęstnienia. Nie wolno zagotować. Gorące miksujemy z mlekiem 2 przez jakiś czas, aby trochę ostygło. Do lekko ciepłego dodajemy mleko w proszku i mieszamy. Studzimy i dodajemy ziarna sezamu. mieszamy. 
Z lodówki wyciągamy deserki i na każdy nakładamy warstwę kremu kakaowo-sezamowego.

Na każdy deserek wykładamy kilka groszków śmietankowych i dekorujemy miętą. Możemy zajadać od razu, ewentualnie wstawić do lodówki do całkowitego wystudzenia.





Deserek jest smaczny, orzeźwiający, ale mój był za słodki dlatego proponuję wyeliminować cukier z musu jogurtowego:)






 Smacznego:)

Komentarze

  1. Jak smakowicie wygląda w tych kieliszkach:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Znakomite zdjęcia i pyszny deser jogurtowy :) Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda świetnie i super że na jogurcie, zawsze lżej :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia