Pojawił się i znikł:( ale już jest z powrotem i będzie :)
Korzystajcie z niego, bo warto!
Samantho dziękuję:)
Ciasto z cukinii i orzechów włoskich ...
Spokojnie można zrobić z niego wspaniały tort cukiniowy!
Inspiracja zaczerpnięta od Samanthy z bloga kulinarnyblogsamanthy
Przepis zmieniony
Składniki:
- 2 szklanki startej na grubych oczkach obranej cukinii
- 3 jajka
- 1 szkl mąki
- 3/4 szkl cukru
- 3/4 szkl oleju
- 1 1/2 łyżeczki sody
- 1 cukier waniliowy
- 1 1/2 szkl orzechów włoskich (zmielonych)
Do przybrania:
- Gotowa biała polewa czekoladowa
- Słupki migdałowe
- Pestki dyni
Jajka,
cukry i olej zmiksować na pulchna masę. Orzechy, mąkę i sodę wymieszać.
Dodać po łyżce na przemian z odciśniętą cukinią. Wymieszać i przelać do
tortownicy 21-22 cm. Piec w temp. 180 stopni C przez ok. 1 godzinę.
Sprawdzić patyczkiem, czy się upiekło. Wyjąc z piekarnika i po 10 min.
wyłożyć ciasto na deseczkę. Po wystudzeniu ciasta rozpuścić polewę i
polać na ciasto. Posypać pestkami dyni i słupkami migdałów.
Moje
ciasto znikło, zanim zdążyło ostygnąć. Smak jest niesamowity. Nawet nie
przypuszczałam, ze cukinia w cieście może tak smakować. Rewelacja!:)
Robiłam już kiedyś ciasteczka z marchewką, też były rewelacyjne:)
Smacznego:)
tyle razy była już marchewka więc kolej na cukinię :)
OdpowiedzUsuńA ja z marchewka to tylko ciasteczka piekłam:) Ciasta jeszcze nie:) Za to to jest na prawdę pycha!
Usuńjestem pod wrażeniem :)
OdpowiedzUsuńciasto wygląda przepysznie! Z cukinią? Hmmm... Muszę kiedyś wypróbować... pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPolecam, bo ciasto jest wyjątkowe, smak nieporównywalny do żadnego innego ciasta:) Dziękuję za komentarz:)
Usuńpróbowałam do tej pory tylko marchewki w ciastach. cukinia będzie następna :)
OdpowiedzUsuńJest mi miło, że skorzystałaś z mojego przepisu i cieszę się, że smakowało ! Twoje wygląda bajecznie, otulone migdałami :) Piękne !!!
OdpowiedzUsuńNo kochana mam u Ciebie co najmniej jeden jeszcze do wypróbowani:) Jeśli go zrobię, nie omieszkam poinformować Ciebie i innych o tym:) Twój blog jest godny polecenia!:) Pozdrawiam :)
UsuńBardzo lubię ciasto cukiniowe. A orzechami to już musi być full wypas.
OdpowiedzUsuńTo jest full wypas, choć oryginał chyba bardziej:) Dziekuje za odwiedziny Pozdrawiam :)
UsuńJa robię czekoladowe z cukinią, zajadamy się nim bez opamiętania, smakuje obłędnie! Twoje jak z przepisu od Samanthy - musi być pyszne i wygląda faktycznie jak tort! Super ciacho;)
OdpowiedzUsuńEwa:) To ja następne zrobię z czekoladą:) Dziękuje kochana, już Ty wiesz za co:)
UsuńOch, uwielbiam ciasta cukiniowe! Z orzechami jest przepyszne.
OdpowiedzUsuńFakt!:) Pozdrawiam :)
Usuńciasto z cukinia tego jeszcze nie było;D
OdpowiedzUsuńpomysł ciekawy! zapisany do wykonania!:)
Polecam Polecam:) Brzmi skomplikowanie, ale w rezultacie jest bardzo łatwe do wykonania:)
UsuńA mnie właśnie dotychczasowe cukiniowe średnio smakowały...
OdpowiedzUsuńW takim razie wypróbuj ten:) Nie rozczarujesz się:) Orzechy robią tu robotę!:)
UsuńPiekłam ostatnio czekoladowe z cukinią, ale takiego jeszcze nie jadłam, świetnie wygląda.
OdpowiedzUsuńwięc pora to zmienić:) Zapraszam do wypróbowania mojej wersji:)
UsuńPani Jolu, jeszcze nie korzystała z Pani przepisów, ale zacznę ... od tego i babki pomarńczowej. Chętnie bede podziwiać Pani zmagania w TVN. POwodenia
OdpowiedzUsuńPOzdrawiam, julith
Bardzo dziękuję za miłe słowa i zapraszam do korzystania z przepisów. Oba ciasta są wyśmienite:)
UsuńCo do programu, to pisałam we wcześniejszym poście, że nie będzie mnie w dalszych zmaganiach Master Chef. Pozdrawiam:)
już na sam przepis sprawił, że nabrałam na niego ochoty :) zdjęcia tylko spotęgowały te emocje :)
OdpowiedzUsuńnie miałam cukini lecz miałam dynie i zrobiłam tak samo tyle ze z dynia i wysło przepyszne:):)z cukinia tez robiłam i było rownie dobre lecz z dynia wydaje mi sie jeszcze smaczniejsze:):) pozdrawiam i dziekuje za inspiracje i przepis na pyszne łatwe i niedrogie ciasto:):)
OdpowiedzUsuń