Ten tort to próba odtworzenia smaku ciasta jakie jadłam już jakiś czas temu w jednej z rzeszowskich cukierni. Nie wyszło idealnie, ale pewne nuty smakowe się zgadzały:) Jeśli będę robiła ten torcik jeszcze raz coś pozmieniam i mam nadzieje że to już będzie ten smak.
Co wcale nie znaczy że ten jest zły:)
Jest pyszny, czuć i karmel i czekoladę...
mmm:)
Tortownica o średnicy 26 cm
Składniki:
- 8 jaj
- 1 1/2 szkl cukru
- 1 1/4 szkl mąki
- 1/2 szkl ciemnego kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki ciepłej wody
- 2 łyżki octu
Sposób wykonania
Wystudzić i przekroić na dwa krążki.
Masa czekoladowa
- 1 litr mleka
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 4 łyżki ciemnego kakao
- 2 budynie śmietankowe
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200g masła
- 8 łyżek cukru
1/2 litra mleka doprowadzić do wrzenia w połowie czasu oczekiwania dodać połamaną czekoladę. Mieszać, aby się nie przypaliło. W pozostałym mleku rozpuścić składniki sypkie. Wlać do gotującego się mleka z czekolada intensywnie mieszając zagotować. Zdjąć z ognia i dodać masło (w całości) mieszać do rozpuszczenia i wchłonięcia przez budyń. Przekrojony biszkopt włożyć do tortownicy. Gorący budyń wylać na spodni biszkopt. Poczekać, aż odparuje i przykryć drugim biszkoptem. Całkowicie wystudzić. Schłodzić w lodówce ok. 2 godziny.
1 puszka masy krówkowej o smaku kakaowym
200 g. orzeszków ziemnych niesolonych
Tort wyjąć z tortownicy i ułożyć na paterze lub innej tacce na jakiej będziemy go podawać. Wierzchni biszkopt posmarować wraz z bokami tortu masa krówkową. Wysypać na masę orzeszki omijając boki tortu.
- 1 litr śmietany kremówki 30%
- 2 łyżki żelatyny
- 2 śmietanfiksy
- 4 łyżki cukru
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl. gorącej wody. Wystudzić.
Śmietanę ubić z cukrem i śmietanfiksem. Gdy będzie już sztywna dodać żelatynę i zmiksować. Od razu przełożyć do rękawa cukierniczego i wyłożyć na orzeszki tworząc wymyślone wzorki. .
2 op. herbatników szkolnych pokruszyć i obsypać nimi bok tortu. Bitą śmietanę posypać obficie gorzkim kakao i startą na drobnych oczkach tarka czekoladą.
Smacznego:)
Dopiero za godzinkę? Takie wspaniałości chciałoby się odkrywać od razu:)
OdpowiedzUsuńChyba mi tyle nie zeszło, przepis już jest:) dziękuję i zapraszam:)
OdpowiedzUsuńkrówkowy? :)
OdpowiedzUsuńmusi być wspanialy. słodki...czyli taki jak lubię :)
PS. Zapraszam do konkursu na swoim blogu ;)
Dziękuję Moja Droga:)
UsuńTwoje komentarze sa zawsze takie bezinteresowne, że czasem mi głupio, że nie odwdzięczam się moimi, zwyczajnie brakuje mi na to czasu, za co przepraszam:) Ślicznie dziękuję za zaproszenie, powalczę, ale nie dla siebie:) Pozdrawiam:)
Też czasami próbuję odtworzyć jakiś smak kombinując po swojemu:) Tort wygląda wspaniale, na pewno jest pyszny!
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Smakował wyśmienicie:)
Usuńo matko jak on obłędnie wygląda:) zjadłabym w całości!
OdpowiedzUsuńw całości chyba nie, ale kilka kawałeczków nie zaszkodzi;) Pozdrawiam:)
UsuńKrówkę w każdej postaci wchłonę ;) A torcik zapisuję do zrobienia po diecie :)
OdpowiedzUsuńJakiej diecie Patysko:) Święta idą:)
UsuńWygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńMusi być przepyszny :)
Dziękuję:)
UsuńAleż rozpusta... :)
OdpowiedzUsuńczy moge dostać przepis na blache o wielkości 21 cm?
OdpowiedzUsuńczy moge otrzymać proporcje na tortownice o średnicy 21 cm?
OdpowiedzUsuńW odpowiednie miejsca zastąp tymi proporcjami. Albo upiecz 2 kakaowe biszkopty każdy z 3 jaj w dwóch tortownicach. Masy możesz nie zmieniac proporcji, będzie grubiej, albo zrób jak podałam poniżej.
OdpowiedzUsuńBiszkopt
6 jaj
1 szkl cukru
1 szkl mąki
1/2 szkl ciemnego kakao
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1 łyżka ciepłej wody
1 łyżka octu
Masa czekoladowa
Masa czekoladowa
3/4 litra mleka
1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżki ciemnego kakao
2 budynie śmietankowe
200g masła
6 łyżek cukru
3/4 puszki masy krówkowej
150 g orzeszków ziemnych
3/4 litra śmietany kremówki 30%
1 i 1/2 łyżki żelatyny
2 śmietanfiksy
4 łyżki cukru
Mam nadzieję ze pomogłam:)