Przejdź do głównej zawartości

Japoński - uczta dla podniebienia

Japoński makowiec



Mak...
Mak......
Mak........



Składniki na ciasto:

  • 30 dkg maku + 1/2 l. mleka
  • 40 dkg cukru
  • 1 margaryna
  • 60 dkg jabłek (szare renety)
  • 9 jaj
  • 9 łyżek kaszy manny 
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1/2 szkl. posiekanych orzechów
  • 1/2 szkl. rodzynek 

japoński makowiec
 

Przygotowanie maku:

Mak należy sparzyć we wrzącym mleku. 
Jak się za to zabrać? 
Ja robię to poprzez  zagotowanie mleka i wsypanie do niego suchego maku. 
Gotuję całość ok. 10 min ciągle mieszając. 
Następnie zestawiam z ognia i trzymam mak w mleku przez całą noc. 
Rano przecedzam mak przez bardzo geste sito (najlepiej rozłożyć na nim gazę). 
Tak musi postać ok. 4 godziny. 
 Po tym czasie mielę mak na najmniejszych oczkach maszynki do mielenia mięsa. 
Czynność powtarzam jeden raz.

Japoński makowiec

 
Przygotowanie ciasta makowego:

Margarynę utrzeć z  cukrem na puch. 
Następnie dodać po jednym żółtku i nadal ucierać. 
Z białek ubić pianę ze szczyptą soli. 
Do masy z margaryny i żółtek dodać mak, pozostałe sypkie składniki. 
Następnie jabłka starte na tarce o grubych oczkach (lekko odciśnięte z soku), orzechy i rodzynki, delikatnie wymieszać. 
Kolejno dodać pianę i zamieszać delikatnie.Cisto przełożyć do prostokątnej blaszki i piec 60 min w temp. 180 stopni C.



Po wyjęciu i ostudzeniu można polać polewą. Przepis TUTAJ
Udekorować orzechami.

makowiec
 Smacznego:)

Komentarze

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia