Mak...
Mak......
Mak........
Składniki na ciasto:
- 30 dkg maku + 1/2 l. mleka
- 40 dkg cukru
- 1 margaryna
- 60 dkg jabłek (szare renety)
- 9 jaj
- 9 łyżek kaszy manny
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 cukier wanilinowy
- 1/2 szkl. posiekanych orzechów
- 1/2 szkl. rodzynek
Przygotowanie maku:
Mak należy sparzyć we wrzącym mleku.
Jak się za to zabrać?
Ja robię to poprzez zagotowanie mleka i wsypanie do niego suchego maku.
Gotuję całość ok. 10 min ciągle mieszając.
Następnie zestawiam z ognia i trzymam mak w mleku przez całą noc.
Rano przecedzam mak przez bardzo geste sito (najlepiej rozłożyć na nim gazę).
Tak musi postać ok. 4 godziny.
Po tym czasie mielę mak na najmniejszych oczkach maszynki do mielenia mięsa.
Czynność powtarzam jeden raz.
Przygotowanie ciasta makowego:
Margarynę utrzeć z cukrem na puch.
Następnie dodać po jednym żółtku i nadal ucierać.
Z białek ubić pianę ze szczyptą soli.
Do masy z margaryny i żółtek dodać mak, pozostałe sypkie składniki.
Następnie jabłka starte na tarce o grubych oczkach (lekko odciśnięte z soku), orzechy i rodzynki, delikatnie wymieszać.
Kolejno dodać pianę i zamieszać
delikatnie.Cisto przełożyć do prostokątnej blaszki i piec 60 min w temp. 180 stopni C.
Po wyjęciu i ostudzeniu można polać polewą. Przepis TUTAJ
Udekorować orzechami.
Smacznego:)
Robiłam go niedawno, jest pyszny!
OdpowiedzUsuń