Przejdź do głównej zawartości

Wigilijne pierogi z kaszą gryczaną


Pierogi z kasza gryczaną


  
Tym postem chcę Was zachęcić do wykonania dań na Wigilię jakie spożywa się na Podkarpaciu. 




Oczywiście jest ich tak wiele, że kilka lat zajmie mi publikowanie tych smakołyków, ale zamierzam właśnie tyle poblogować więc jak to się potocznie mówi "dam radę". 
W środę w Tygodniku Korso Kolbuszowskie zostanie opublikowanych 12 dań Wigilijnych mojego wykonania. Między innymi smakołykami, będą właśnie te pierogi, tak więc Ci z Was, którzy czytają naszą prasę będą mogli skorzystać z przepisów w wersji papierowej, na blogu postaram się zamieścić je również, ale ze względu na bardzo napięty czas przed Świętami, a co za tym idzie porządkami, wypiekami i przygotowywaniem świątecznego drzewka będę nieco ograniczona czasowo. 
Pierożki jakie tu widzicie zostały wykonane dzisiaj. Wraz z moją mamą i córeczką od rana przygotowywałyśmy kilka ich  rodzajów, oraz barszcze, uszka, do tego ryby, kompot z suszu, kapusty... wszystko po to, abyście jeszcze przed Wigilią mogli skorzystać z moich przepisów. 




Pierogi z kasza gryczaną



No więc zaczynamy:)

Przepis na pierożki z kaszą gryczaną! 

HIT tego roku!

na ciasto: 


  • 500g mąki  
  • 1 jajo
  • wrzącej wody ile mąka zabierze  
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1-2 łyżki oleju

na farsz :


  • 1 woreczek kaszy gryczanej 
  • 1 cebula
  • sól i pieprz do smaku 
  • 5 grzybków suszonych (ugotowanych i zmielonych)

Opis wykonania ciasta znajdziecie (TU) 

Farsz natomiast robi się bardzo prosto. Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu podaną przez  Producenta. Cebulkę obieramy i kroimy na drobna kosteczkę. Smażymy na oleju na złoty kolor. Wszystko osobno studzimy, a następnie łączymy razem z grzybkami. 
Zimny farsz nakładamy na ciasto i zlepiamy pierożki. Podajemy.
W wersji postnej okraszone cebulką usmażoną na złoty kolor lub w wersji codziennej drobno pokrojonym i usmażonym boczkiem. 


Będą jeszcze  pierożki z kapustkami, oraz suszona śliwką:) 

Zapraszam życząc smacznego:) 



Komentarze

  1. bardzo ładnie posklejane , podobają mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pycha! pachną aż u mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. mnie zachęcać nie musisz, bo kocham kuchnię polską regionalną, a Podkarpacie to już wybitnie. W lecie robiłam przyjęcie weselne korzystając z przepisów starych jak świat z kuchni podkarpackiej. Dania zrobiły furrorę, nikt nie wiedział co to jest a zajadali, że nie wiem, z ogromnym smakiem. Państwo młodzi to wyjątkowi ludzie, więc menu weselne tez zrobiłam wyjątkowe by każdy zapamiętał do końca życia. Taaak, to sa wybitnie moje smaki!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło że mówisz takie słowa:) rzeczywiście nasza kuchnia jest bardzo bogata w przeróżne smaki, staram się ją tu propagować, aby i inni mogli się zachwycać:)

      Usuń
  4. mmm, to musi być pyszne :) http://wkuchniuli.blogspot.com/2012/12/ciasto-ucierane-z-malinami-i-kruszonka.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To było pyszne, i jeszcze nieraz zapewne u mnie będzie:) Pozdrawiam:)

      Usuń
  5. słyszałam o takich pierożkach od koleżanki ze studiów, bardzo mnie zaintrygowały ;) wyglądają przesmacznie;)
    i podoba mi się promowanie kuchni regionalnej u Ciebie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło i dziękuję, a pierożki polecam:)

      Usuń
  6. Ostatnio próbowałam, rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  7. Na pewno wypróbuję w tym roku na wigilii, tymczasem z chęcią się poczęstuję, gdyż nigdy takich pysznych nie jadłam, a tak bardzo kuszą ! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia