Kinder Party,
impreza na jakiej nie może zabraknąć trzech rzeczy...
Wiecie jakich?
Oczywiście że wiecie:)))
Po pierwsze:
SOLENIZANTA
Po drugie:
GOŚCI
Po trzecie
TORTU URODZINOWEGO
!!!
No więc tak...
Solenizantką jestem raz w roku...:D
Gościem bywam częściej;)
Torty mogę piec 365 razy do roku:)))
Tak się właśnie złożyło, że dziś urodzinki miała mała, śliczna dziewczynka, która to zapragnęła mieć na swoim przyjęciu taki oto tort.
Kwiatuszki wypatrzyła sama u Kingi, tęczowy środek zaś u mnie:) A ponieważ kocham robić takie cudeńka, jej mama zamówiła taki właśnie tort u mnie.
Z największą przyjemnością go wykonałam:)
Torcik podobał się solenizantce, mi samej przyznam też:)
Składniki:
Biszkopt:
Pieczemy 6 biszkoptów w kolorach tęczy:
- 15 dużych jaj (wiejskich)
- 15 łyżek cukru
- 15 łyżek mąki
- 3 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- po 3 g. barwników spożywczych (żółty, zielony, czerwony, pomarańczowy, niebieski, fioletowy)
Dzielimy wszystkie składniki poza barwnikami na trzy części.
Każde dwa placki pieczemy według poniższego sposobu.
5 białek ubijamy na sztywno ze szczypta soli.
Następnie dodajemy cukier i nadal ubijamy, dodajemy żółtka (można mikserem), a następnie mąkę z proszkiem.
Dzielimy masę na dwie równe części i dodajemy barwniki np. zielony do jednej części, żółty do drugiej.
Mieszamy przelewamy do prostokątnych brytfanek.
Pieczemy do 30 min w 180 stopniach C.
Kolejne biszkopty robimy w identyczny sposób.
Masa budyniowa
- 2 kostki masła
- 2 budynie waniliowe
- 5 łyżek maki pszennej
- 10 łyżek cukru
- 1 litr mleka
1/2 litry mleka zagotować, w pozostałej części wymieszać budynie, mąkę i cukier. Dodać do mleka i zagotować. Wystudzić.
Masło utrzeć na pulchną masę (do białości), stopniowo, po jednej łyżce dodawać zimny (temp. pokojowa) budyń. Miksować do puszystości.
Dekoracja
- 1/2 kg. cukierków m&m's, albo lentylek (u mnie lentylki) ale polecam te drugie:)
- 6 łyżek masy,
- po 1 g barwnika żółty, zielony, czerwony, (albo pisaki cukrowe)
Przełożenie:
biszkopt fioletowy
3 łyżki masy (rozsmarować cienko)
biszkopt niebieski
3 łyżki masy (rozsmarować cienko)
biszkopt zielony
4 łyżki masy (rozsmarować)
dwie spore garści cukierków (lentylki)
biszkopt żółty
3 łyżki masy (rozsmarować cienko)
biszkopt pomarańczowy
3 łyżki masy (rozsmarować cienko)
biszkopt czerwony
Z pozostałej masy odłożyć 6 łyżek. Resztą posmarować wierzch i boki tortu starając się nie zostawić zacieków.
Najlepiej w fazie końcowej wyrównywać masę zanurzając nóż we wrzątku (ma być suchy, a gorący).
Wstawić tort do lodówki najlepiej na noc.
Dekoracje polecam wykonać tuż przed podaniem. Niestety takie cukierki lubią puszczać kolory, więc, aby uniknąć katastrofy dekorujcie maksymalnie 2 godziny przed podaniem.
Wyjmijcie tort na 30 min przed dekoracja z lodówki, następnie zróbcie ozdobne kwiatuszki, a z masy (podzielić na 3 części) wymieszanej z barwnikami zróbcie fantazyjne szlaczki.
Smacznego:)
Dziękuję za głosy jakie już na mnie oddaliście, a tych którzy jeszcze nie zdążyli zapraszam do głosowania
Bardzo, bardzo dziękuję za każdy głos, bo każdy daje mi całą masę radości:)
Pozdrawiam:)
Wygląda przepięknie:))
OdpowiedzUsuńDziękuję solenizantka ma bardzo dobry gust:)
UsuńNapracawalas sie ale warto bylo,tort przepiekny
OdpowiedzUsuńOwszem ale to własnie kocham! dekorować torty:) pozdrawiam:)
UsuńTort jest po prostu cudowny, te kwiatki wprawiają w wiosenny nastrój:)
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Tobą, jak je układałam, to nawet pachniało mi juz kwiatuszkami:) Pozdrawiam serdecznie:)
UsuńSolenizantka bardzo z tortu zadowolona a małym gościom tort bardzo smakowal. Talerze były puste, nawet moja corcia zjadla a nie je torów. Jeszcze raz dziękuje.
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję za komentarz:) Bardzo się cieszę! Takie komentarze od odbiorców moich dzieł sprawiają, ze "rosną" mi skrzydła:) Pozdrawiam serdecznie i zapraszam:)
Usuńbardzo mi się podoba dekoracja.
OdpowiedzUsuńTort śliczny-gratuluje.Ja też chcę upiec ten tort na urodziny syna.Mam pytanie jakiej wielkości formy użyłaś.Bardzo proszę o odpowiedź.
OdpowiedzUsuńTorcik upieczony, troche zmieniłam nadzienie ale goście zadowoleni a co najważniejsze Moja córcia szcześliwa, bardzo jej sie torcik podobał ;) Dziekuje za przepis i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam śliczny ten tort! Jakiej wielkości formy użyłaś? I ile waży taki tort?
OdpowiedzUsuń35x25 cm. Niestety nie wiem ile waży, bo go nie zważyłam. Ale myślę, że ok. 4 kg.
UsuńWitam mam pytanie czy moge wszystkie skladniki wymieszac razem a pozniej podzielicna 6 czesci ?
OdpowiedzUsuńMożna tak zrobić, ale musi Pani piec wszystkie blaty w jednym czasie, o ile piekarnik na to pozwoli, to jak najbardziej :)
UsuńWitam,
OdpowiedzUsuńPrzymierzam się do wykonania tortu na roczek i ten spodobał mi się najbardziej. Nigdy nie barwiłam jednak biszkoptów. Proszę o informację czy te biszkopty smakują normalnie czy każdy ma inny smak w zależności od koloru??
Każdy kolor smakuje tak samo w zasadzie nie ma smaku. Smak tortu nadaje krem i nasącz.
OdpowiedzUsuń