Przejdź do głównej zawartości

Tort Tęczowy z Kwiatuszkami - Przepis

Kinder Party,
impreza na jakiej nie może zabraknąć trzech rzeczy...


Rainbow Cake




Wiecie jakich?

Oczywiście że wiecie:)))

 Po pierwsze:

SOLENIZANTA

Po drugie:

GOŚCI

Po trzecie 

TORTU URODZINOWEGO

!!!
Rainbow Cake

No więc tak...
Solenizantką jestem raz w roku...:D
Gościem bywam częściej;)
Torty mogę piec 365 razy do roku:)))

Tak się  właśnie złożyło,  że dziś urodzinki miała mała, śliczna dziewczynka, która to zapragnęła mieć na swoim przyjęciu taki oto tort.
 Kwiatuszki wypatrzyła sama u Kingi, tęczowy środek zaś u mnie:) A ponieważ kocham robić takie cudeńka, jej mama zamówiła taki właśnie tort u mnie. 
Z największą przyjemnością go wykonałam:) 
Torcik podobał się solenizantce, mi samej przyznam też:)


Składniki:

Biszkopt:

Pieczemy 6 biszkoptów w kolorach tęczy:

  • 15 dużych jaj (wiejskich)
  • 15 łyżek cukru
  • 15 łyżek mąki
  • 3 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • po 3 g. barwników spożywczych (żółty, zielony, czerwony, pomarańczowy, niebieski, fioletowy)
Dzielimy wszystkie składniki poza barwnikami na trzy części.

Każde dwa placki pieczemy według poniższego sposobu. 

5 białek ubijamy na sztywno ze szczypta soli. 
Następnie dodajemy cukier i nadal ubijamy, dodajemy żółtka (można mikserem), a następnie mąkę z proszkiem. 
Dzielimy masę na dwie równe części i dodajemy barwniki np. zielony do jednej części, żółty do drugiej. 
Mieszamy   przelewamy do prostokątnych brytfanek. 
Pieczemy do 30 min w 180 stopniach C.

Kolejne biszkopty robimy w identyczny sposób.

Masa budyniowa

  • 2 kostki masła
  • 2 budynie waniliowe
  • 5 łyżek maki pszennej
  • 10 łyżek cukru
  • 1 litr mleka

1/2 litry mleka zagotować, w pozostałej części wymieszać budynie, mąkę i cukier.  Dodać do mleka i zagotować. Wystudzić. 
Masło utrzeć na pulchną masę (do białości), stopniowo, po jednej łyżce dodawać zimny (temp. pokojowa) budyń. Miksować do puszystości.

Dekoracja
  • 1/2 kg. cukierków m&m's, albo lentylek (u mnie lentylki) ale polecam te drugie:)
  • 6 łyżek masy, 
  • po 1 g barwnika żółty, zielony, czerwony, (albo pisaki cukrowe)

Przełożenie:

Rainbow Cake

biszkopt fioletowy
3 łyżki masy (rozsmarować cienko)
biszkopt niebieski
3 łyżki masy (rozsmarować cienko)
biszkopt zielony
4 łyżki masy (rozsmarować)
dwie spore garści cukierków (lentylki)
biszkopt żółty
3 łyżki masy (rozsmarować cienko)
biszkopt pomarańczowy
3 łyżki masy (rozsmarować cienko)
biszkopt czerwony

Z pozostałej masy odłożyć 6 łyżek. Resztą posmarować wierzch i boki tortu starając się nie zostawić zacieków. 
Najlepiej w fazie końcowej wyrównywać masę zanurzając nóż we wrzątku (ma być suchy, a gorący). 
Wstawić tort do lodówki najlepiej na noc. 

Dekoracje polecam wykonać tuż przed podaniem. Niestety takie cukierki lubią puszczać kolory, więc, aby uniknąć katastrofy dekorujcie maksymalnie 2 godziny przed podaniem.
Wyjmijcie tort na 30 min przed dekoracja z lodówki, następnie zróbcie ozdobne kwiatuszki, a z masy (podzielić na 3 części) wymieszanej z barwnikami zróbcie fantazyjne szlaczki.

Rainbow Cake


Smacznego:)


Dziękuję za głosy jakie już na mnie oddaliście, a tych którzy jeszcze nie zdążyli zapraszam do głosowania 


Bardzo, bardzo dziękuję za każdy głos, bo każdy daje mi całą masę radości:)

Pozdrawiam:)

Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję solenizantka ma bardzo dobry gust:)

      Usuń
  2. Napracawalas sie ale warto bylo,tort przepiekny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owszem ale to własnie kocham! dekorować torty:) pozdrawiam:)

      Usuń
  3. Tort jest po prostu cudowny, te kwiatki wprawiają w wiosenny nastrój:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się z Tobą, jak je układałam, to nawet pachniało mi juz kwiatuszkami:) Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  4. Solenizantka bardzo z tortu zadowolona a małym gościom tort bardzo smakowal. Talerze były puste, nawet moja corcia zjadla a nie je torów. Jeszcze raz dziękuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję za komentarz:) Bardzo się cieszę! Takie komentarze od odbiorców moich dzieł sprawiają, ze "rosną" mi skrzydła:) Pozdrawiam serdecznie i zapraszam:)

      Usuń
  5. bardzo mi się podoba dekoracja.

    OdpowiedzUsuń
  6. Tort śliczny-gratuluje.Ja też chcę upiec ten tort na urodziny syna.Mam pytanie jakiej wielkości formy użyłaś.Bardzo proszę o odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
  7. Torcik upieczony, troche zmieniłam nadzienie ale goście zadowoleni a co najważniejsze Moja córcia szcześliwa, bardzo jej sie torcik podobał ;) Dziekuje za przepis i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam śliczny ten tort! Jakiej wielkości formy użyłaś? I ile waży taki tort?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 35x25 cm. Niestety nie wiem ile waży, bo go nie zważyłam. Ale myślę, że ok. 4 kg.

      Usuń
  9. Witam mam pytanie czy moge wszystkie skladniki wymieszac razem a pozniej podzielicna 6 czesci ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można tak zrobić, ale musi Pani piec wszystkie blaty w jednym czasie, o ile piekarnik na to pozwoli, to jak najbardziej :)

      Usuń
  10. Witam,
    Przymierzam się do wykonania tortu na roczek i ten spodobał mi się najbardziej. Nigdy nie barwiłam jednak biszkoptów. Proszę o informację czy te biszkopty smakują normalnie czy każdy ma inny smak w zależności od koloru??

    OdpowiedzUsuń
  11. Każdy kolor smakuje tak samo w zasadzie nie ma smaku. Smak tortu nadaje krem i nasącz.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia