Kilka dni temu otrzymałam do przetestowania olej rzepakowy, i shaker. Olej bardzo smaczny, a shaker rewelacyjny:)
Robi czary mary;)
Olej rzepakowy, ze względu na swoje właściwości zdrowotne, powinien stać się stałym elementem naszej diety, ponieważ:
Umieścić składniki w shakerze i zamieszać.
Robi czary mary;)
do przygotowywania dipów i sosów do sałatek i nie tylko.
Olej wykorzystałam już dwa razy. Na co dzień w kuchni często stosuje właśnie olej rzepakowy, bo uważam tak samo jak producent, że jest źródłem wielu witamin i posiada wartości odżywcze niezbędne do prawidłowego rozwoju naszego organizmu.
Możliwość testowania otrzymałam za pośrednictwem portalu Uroda i Zdrowie.
Oto kilka danych na temat produktu, jakie podaje producent.
Olej rzepakowy
z powodzeniem zastępuje oliwę z oliwek w lekkich sałatkach ze świeżych
warzyw, które już za chwilę pojawią się na naszych stołach. Dzięki swoim
właściwościom nie tylko wydobywa naturalny smak i aromat sałatki ale
także jest źródłem wielu cennych składników odżywczych.
- ma najkorzystniejszy skład kwasów tłuszczowych spośród olejów roślinnych,
- zawiera aż 10 razy więcej kwasów omega-3 niż oliwa z oliwek,
- zawiera też cenne kwasy omega-6 i omega-9, a ponadto ma idealny z punktu widzenia potrzeb żywieniowych stosunek kwasów omega-3 do omega-6 ,
- ułatwia wchłanianie witamin zawartych w tłuszczach,
- stanowi naturalne źródło witamin E i K oraz prowitaminy A,
- łatwiej odsącza się z potrawy niż inne tłuszcze, dlatego przygotowywane dania są od 5 do 10% mniej kaloryczne.
Przepis na sałatkę z sosem jogurtowym
- kilka liści sałaty lodowej
- 1/2 puszki kukurydzy
- 5 jaj (ugotowanych)
- 2 pomidory
- 1 mały por (sparzony)
- 1/2 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy
Sos:
- 1 mały kubek jogurtu
- 1/4 szkl oleju rzepakowego
- sól, pieprz do smaku
- listki świeżego tymianku
Umieścić składniki w shakerze i zamieszać.
Sałatkę polać sosem przed samym podaniem.
Smacznego:)
Olej rzepakowy można podawać już małym dzieciom, takim od 6 miesiąca życia. Mało tego - wręcz należy to robić, bo omega-3 wpływa na rozwój jego mózgu :)
OdpowiedzUsuńTen sos świetnie nadaje się do sałatki z kapusty pekińskiej. Aby go urozmaicić dodałam łyżkę miodu, łyżeczkę musztardy i posiekany koperek. Wyszło dobre.
OdpowiedzUsuńDodałam do sosu posiekany koperek, łyżkę miodu i łyżeczkę musztardy. Wyszło bardzo dobre i trochę urozmaiciło smakowo sałatkę.
OdpowiedzUsuń