Przejdź do głównej zawartości

Kremówka błyskawiczna

Wczoraj był dzień na kulinarne szaleństwo błyskawiczne.
Dwie sztuki ciasta francuskiego patrzyło na mnie z lodówki więc je wykorzystałam;)

kremówka

Zrobiłam kremówkę i eklery!


Przepis na kremówkę poniżej zapraszam:)
Do zrobienia okrągłej kremóweczki takiej jak na zdjęciu potrzebujemy dwóch sztuk ciasta francuskiego. Z ciasta wycinamy dwa koła o średnicy dna tortownicy 21 c. kładziemy na papierze do pieczenie i blaszkach. Jedno koło nacinamy w trójkąty, a  z reszty ciasta kroimy cztery równe paski (będą nam potrzebne do eklerków). Koła upiec 15 minut w temperaturze 230 stopni C. pamiętajcie o nagrzaniu piekarnika, a później dopiero włożeniu ciasta inaczej się nie upiecze, a zrobi zakalec.


kremówka



Masa dowolna jaką lubicie. Moja jest budyniowa.


    kremówka




    kremówka

    kremówka


    Smacznego:)


    kremówka

    Komentarze

    1. Kremówka wygląda na prawdę świetnie, sama ostatnio robiłam tylko w innej wersji :)
      Zdjęcia boskie :)
      Pozdrawiam

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Dziękuję:) W jakiej wersji? Chetne się z nią zapoznam:)

        Usuń
    2. Proste, a jakie efektowne :)

      OdpowiedzUsuń
    3. Na pewno było pysznie! Czasem bardzo się przydają takie expresowe przepisy:)

      OdpowiedzUsuń
    4. O! Jaka pyszna propozycja :) Ta kremówka mówi "zjedz mnie" :D

      OdpowiedzUsuń
    5. kurczaczki, wygląda obłędnie. :)

      OdpowiedzUsuń
    6. szybko, smacznie, słodko! czegóż chcieć więcej? ;)

      OdpowiedzUsuń
    7. Cudownie się prezentuje, aż chciałoby się sięgnąć po kawałek.

      OdpowiedzUsuń
    8. Krem -bomba!
      Na pewno wykorzystam :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Bardzo proszę:) Koniecznie podeślij linka:)

        Usuń
    9. No genialne! bardzo mi się podoba taki kształt kremówki!

      OdpowiedzUsuń
    10. Ależ piękna ! Pierwszy raz w życiu widzę kremówkę w formie koła i zdecydowanie bardziej mi się podoba, niż w prostokącie :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. To chwila moment i pomysl sie narodził:) Mi też bardziej sie podoba koło:) Pozdrawiam:)

        Usuń

    Prześlij komentarz

    Witaj miły gościu :)
    Dziękuje za odwiedziny :)
    Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
    Pozdrawiam,

    Jola

    Popularne posty z tego bloga

    Sałatka z tortellini

    Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

    Syrop z sosny

    Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

    Rolada serowa

    Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

    Jeżyna - konfitura, dżem...

     Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

    Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

    Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia