Przejdź do głównej zawartości

Rainbow Cake z masą truskawkową





Tort tęczowy wiele już razy gościł na moim blogu. Lubię go robić, jest ładny, kolorowy, w sam raz na dziecięce przyjęcia.
Jakiś czas temu zostałam poproszona o zrobienie tortów dla dzieci.
Od razu pomyślałam o tej tęczy:)

W związku z tym, że teraz mamy wysyp naszych polskich truskawek, masa oczywiście jest truskawkowa. Ale nie tylko masa się w nim znalazła, jest również mus truskawkowy i truskawki  w plasterkach. Jednym słowem iście truskawkowy torcik, choć z wierzchu wcale na taki nie wygląda:)

Przepis na Tort o średnicy 26 cm.
Każdy blat trzeba upiec z 3 jajek, 3 łyżek mąki, 3 łyżek cukru, 1 łyżeczki proszku i 3 g barwnika.

Przepis na wykonanie blatów znajdziecie Tu :)

Masa truskawkowa:

  • 800g truskawek
  • 1 1/2 kostki masła 
  • 200g cukru pudru
  • sok z 1 cytryny

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. 

Truskawki wypłukać z piasku. Odszypułkować. Zmiksować i lekko odcedzić.
Masło utrzeć na puch z cukrem. Stopniowo ciągle miksując dodawać truskawki i sok z cytryny. Należny mieszać na wolnych obrotach, uważając, aby masa się nie zważyła.

Poncz:

wersja dla dzieci

1 torebkę dobrej gatunkowo herbaty zalać wrzątkiem ok. 200 ml. Posłodzić 4 łyżkami cukru i wystudzić.

Mus truskawkowy:

300g truskawek umytych i odszypułkowanych zmiksować. Dodać 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklanki wody (wystudzone).

Przekładać naponczowane blaty.

Biszkopt
masa truskawkowa
mus
i tak do wykończenia składników


Dekoracja z masy cukrowej i masy maślanej z kremówka i śnieżką, z dodatkiem soku cytrynowego:)
Jeśli chcecie na nią przepis zostawcie komentarz z taką prośbą:) 


Smacznego:) 




Ps.
Zbliża się dzień mojego urlopu... bardzo pracowitego urlopu, a zarazem bardzo przyjemnego.
Mam nadzieję, że będzie trwał tyle ile sobie zaplanowałam:)
Tak więc przez najbliższy czas znów mnie tu nie będzie, ale jak już wrócę nadrobię zaległości:) 

Mam prośbę:) Trzymajcie bardzo mocno kciuki, przydadzą się:)

Pozdrawiam,
Jola


Komentarze

  1. Mistrzowskie wykonanie !
    Zapraszam również do mnie http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. coś wspaniałego:) cudny!

    OdpowiedzUsuń
  3. Prześliczny!
    Kciuki mocno trzymam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witaj:) Nominowałam Twojego bloga do zabawy Liebster Blog. Szczegóły znajdziesz tutaj: http://beautykuchnia.blogspot.com/2013/06/liebster-blog.html

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia