Zaczęły dojrzewać ogrodowe jeżyny, a te leśne i polne ciągle są jeszcze, więc zgodnie z Waszymi prośbami podaje przepis na wyśmienity deser jakim są naleśniki z twarożkiem i jeżynami.
Składniki:
jeżyny ok 1 kg.
Naleśniki:
- 1 szkl mleka
- 1 szkl wody gazowanej mineralnej
- 1 łyżka oleju
- 1 jajo
- 2 szkl. maki
- 1 łyżka cukru
- 1 szczypta soli
Wszystko razem zmiksować na płynną masę.
Ser:
- 500g sera białego
- 200 ml śmietany 18%
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru kryształu
Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować na gęsta papkę. Jeśli będzie za gęsta dodać więcej śmietany (zależy to od twardości sera).
Naleśniki smażyć, nakładać ser, dobrą garść jeżyn i składać w kopertę. Posypać owocami i udekorować listkiem mięty.
A tu znajdziecie przepis na naleśniki z dżemem imbirowo-jabłkowym. Zapraszam:)
wspaniałe... i na pewno pyszne!
OdpowiedzUsuńhttp://etat-mama.blogspot.com/
jak zawsze u ciebie tak smakowicie i apetycznie:) achhh
OdpowiedzUsuńZazdroszczę jeżyn.. takie nalesniki musiały smakować wybornie ;D
OdpowiedzUsuńZaczęłam prowadzić bloga. Zapraszam do wypowiedzenia się na temat twojej osobistej 'odskoczni'. Podsumuję wszystkie komentarze w kolejnym wpisie ;)
OdpowiedzUsuńTutaj będę z kolei chętnie zaglądać, bo lubię eksperymentować w kuchni;) http://giczalke.blogspot.com/