W internecie roi się od przepisów na W-Z. Próbowałam zrobić dwa razy (jak mówiłam w programie) nie wyszły! Gdzie tkwił błąd? W biszkopcie! Zdecydowanie w biszkopcie. Jak zauważyliście w programie, to ciasto również tam nie było moim popisowym:( Dlatego po wysłuchaniu rad już po ocenie Jury postanowiłam, że skupię się nad tym co usłyszałam, i zrobię jeszcze raz na spokojnie w domu. Niestety nie miałam przepisu tego który miałam w programie, ale jestem wzrokowcem i dużo zarejestrowałam z tego co było na kartce. Biszkopt odwzorowałam, choć zrobiłam większa porcję, bo tamta byłaby dla mojej rodziny zdecydowanie za mała. Ciasto wyszło idealnie, i na pewno jeszcze niejednokrotnie je powtórzę.
Oto mój przepis dla Was. Oczywiście wzoruje go na przepisie Pani Bożenki Sikoń.
Składniki:
- 12 jaj
- 150g cukru
- 60g mąki tortowej
- 60g ciemnego kakao
- 100 g masła (roztopić i wystudzić)
Białka ubić na sztywno z połową cukru. Do żółtek dodać pozostały cukier i ubijać do białości. Następnie na żółtka wyłożyć pianę z białek i delikatnie wymieszać (ręcznie szpatułką) Następnie dodawać stopniowo mąkę przesianą z kakao. Do masy wlać masło i bardzo delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do dwóch wyłożonych papierem do pieczenia form o wielości ok. 25x30 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C z termoobiegiem ok. 30 minut. Do suchego patyczka.
Wystudzić.
Poncz:
- 1 cytryna
- 4 łyżki cukru
- 300 ml wody
- 1 kieliszek spirytusu (opcjonalnie)
Cukier rozpuścić w ciepłej wodzie. Dodać sok z cytryny wymieszać.
Taką miałam minę kiedy dowiedziałam się co będziemy piec... załamka:) |
Masa:
- 500ml śmietany kremówki
- 1 łyżeczka esencji waniliowej (nie może być olejek)
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny (rozpuszczone w 1/2 szklanki gorącej wody) wystudzone
Śmietanę ubijać na wolnych obrotach. Następnie dodawać cukier i zwiększyć obroty na maksymalne. miksować do sztywności. Kiedy śmietana będzie już sztywna dodać wystudzona żelatynę i esencje waniliową. Zamieszać tylko do połączenia składników i od razu wyłożyć na jedną część ciasta nasączoną wcześniej ponczem. Wyrównać powierzchnię i przykryć drugim biszkoptem, ale spodem do góry. Również go nasączyć. (Zostawić ok. 3 łyżki śmietany do ozdoby).
Polewa:
- 1/2 kostki margaryny
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 5 łyżek cukru kryształu
- 5 łyżek ciemnego kakao
- 1/4 szklanki zimnego mleka
Margarynę rozpuścić w rondelku. Dodać cukier i mieszać do rozpuszczenia. Nie może się zagotować. Dodać kakao. Wymieszać i odstawić z ognia. Dodać pokruszoną czekoladę. Wymieszać. Jeśli zdarzy się tak, że oddzieli się od masy tłuszcz należy mieszać masę energicznie łyżką i bardzo powoli dodawać mleko. Mieszać do połączenia się składników na lśniąca masę. Wystudzić.
Przygotowana polewę wylać na ciasto i równomiernie rozprowadzić.
Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej jedną godzinę. Wyjąć, nakreślić nożem równe kwadraty i na środku każdego z nich zrobić ozdobna rozetkę ze śmietany. Podawać równo pocięte. Aby biała masa nie była ubrudzona biszkoptem po każdorazowym wyjęciu noża z ciasta należy go oczyścić za pomocą wilgotnej czystej ściereczki.
Jak widzicie moje ciasto nie zawiera żadnego dżemu, marmolady. Nie zawiera też pomady jaką mieliśmy w programie. Zrobiłam swoja własną wariacje na temat tego ciasta zapamiętując rady Mistrzów po ocenie naszych ciast. Wyszło wspaniale. Wilgotne, świeże, i bardzo kakaowe.
W-Z nie jest ciastem prostym. Niektórzy robią je na zwykłym kakaowym biszkopcie, co zdecydowanie nie jest W-Zką. A zwykłym biszkoptem z bitą śmietaną i polewą.
Moja rada! Jak widzicie mojej śmietany w cieście nie ma zbyt wiele. Jeśli lubicie możecie zwiększyć składniki o połowę lub drugie tyle. Ciasto będzie wyższe, i będzie miało więcej kremu.
Uwaga!
Nie polecam pieczenia tego ciasta w jednej blaszce i przecinania go na dwa blaty.
Uwaga!
Nie polecam pieczenia tego ciasta w jednej blaszce i przecinania go na dwa blaty.
wygląda rewelacyjnie:) rzeczywiście idealne:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Justynko:)
UsuńDoskonala :)
OdpowiedzUsuńW-Z'tka z marzen. Nie pamietam kiedy jadlam ja ostatni raz. Chyba nawet nigdy nie podjelam sie proby, zeby ja upiec..
Z pewnoscia skorzystam z Twojego przepisu <3
Bardzo mi miło! U mnie zagości na stole częściej:)
UsuńIdealne nic dodać nic ująć, przepis zapisany")
OdpowiedzUsuńMiło mi:) Polecam:)
UsuńWygląda idealnie, zdecydowanie!
OdpowiedzUsuńI smakuje:)
Usuńproszę mi napisać gdzie można kupić esencję waniliową? czy to się kupuje gotowe czy może robi się z czegoś?:)
OdpowiedzUsuńEsencje waniliowa można kupić przez internet. Nie spotkałam jej na naszym terenie w żadnym sklepie. A gdzie? np. Tortownia.pl, Aledobre.pl, Skworcu.pl, albo po prostu na Allegro. Można też zrobić wkładając laskę wanilii do wódki lub spirytusu, ale nie robiłam, więc nie powiem, czy to byłoby to samo.
UsuńDomowy ekstrakt jest dużo lepszy niż kupiony w internecie. Od lat stosuje ten przepis: 3 rozcięte strąki wanilii szklanka wódki i zamknięta buteleczka banalnie proste - tylko na początek trzeba czekać 2 miesiące a potem uzupełniać w miarę potrzeby. Dorzucam do buteleczki co jakiś czas strąki kiedy robie coś z wanilią i dolewam wódki porządnie wstrząsając. Starcza na bardzo długo....
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Na pewno się przyda wielu czytelnikom, i ja może skorzystam:)
UsuńA JA SZUKAM WŁASNIE DOBREGO PRZEPISU:)
OdpowiedzUsuńNo to znalazłaś:) Polecam!:)
Usuńrzeczywiście wyszło idealnie:)
OdpowiedzUsuń:) dziękuję:)
Usuńpięknie wyszła, taka równiutka! u mnie zawsze wzk była z kremem z kwaśnej śmietany i miała warstwę dżemu, zawsze myślałam, ze taka jest "pradziwa". widocznie byłam w błędzie
OdpowiedzUsuńKlementynko, tak naprawdę to i ja nie wiem jaka wersja W-Ztki jest klasyczna. Ale powiem Ci, że gdyby zastąpić śmietanę 30% na 18% mogłoby wyjść jeszcze lepiej. Ta śmietana jest słodka, i czasem dla mnie za mdła, natomiast 18% w połączeniu z ciemnym biszkoptem już wiele razy pozytywnie mnie zaskoczyło:) Nie omieszkam wypróbować. Co do dżemu, to uważam, że również smak mógłby byc ciekawy, pod warunkiem, ze byłby to kwaskowaty dżem lub konfitura:)
UsuńNo proszę to Ty jesteś w Polskim turnieju wypieków! Jaka szkoda, że nie mam polskiej TV. Przed przeprowadzką jeszcze miałam, więc pierwszą edycję oglądałam...
OdpowiedzUsuńMimo, że nie oglądam to kibicuję blogowej koleżance ;) Pozdrawiam!
Miło mi:) Możesz oglądać przez internet o tu: http://weeb.tv/mini-channel/tlc
UsuńPozdrawiam:)
trzymam kciuki za Ciebie! obyś doszła jak najdalej!
OdpowiedzUsuńa wuzetka, pyszności!
Miło mi:) Trzymaj mocno:)
UsuńTeż uważam, że sekretem dobrej wuzetki jest ciasto, więc przepis zapisuję :)
OdpowiedzUsuńAle nie wiem czy istnieje jedna receptura idealna. W moich stronach wuzetkę zawsze posypuje się kakao, nawet w cukierni nie spotkałam tego ciastka z polewą czy pomadą, nie mówiąc już o marmoladzie.
Twoja wuzetka prezentuje się wspaniale. Trzymam kciuki za dalsze wypieki w programie :)
ja nie spotkałam sie posypana kakao, i słucham rady Najlepszych cukierników, nie zastosuję do tego ciasta kakao:) jednak uważam, że można sobie to ciasto również po swojemu modernizować wprowadzając delikatne zmiany, ale podstawa jest ciasto:) Pozdrawiam:)
UsuńAleż nie miałam zamiaru namawiać Ciebie, żebyś zmieniała przepis, odniosłam się raczej do zdziwienia jurorów w programie, gdy ktoś użył kakao zamiast polewy. Ja byłam zaskoczona, że oni nigdy się z tym nie spotkali :)
UsuńWiem, wiem:) rozumiem, wcale tego tak nie odebrałam:)
UsuńIdealnie wygląda, idealnie pokrojona z idealną polewą....cudna! Mój przepis jest nawet trochę podobny tylko daję mniej jaj, bo 8. Buziaki i do oglądania jutro!
OdpowiedzUsuńDo oglądania Aguś:) A z tymi jajkami warto spróbować, zawsze to cztery zostaną do innego ciasta:)
UsuńWygląda pięknie i super apetycznie (no i zdecydowanie lepiej od tej w programie:) )
OdpowiedzUsuńKibicuję Ci i pilnie śledzę kolejne losy.
Powodzenia Jolu!
Dziękuje serdecznie:) pozdrawiam:)
Usuńbardzo fajny serwis. zajrzałam tu przypadkiem, ale chyba będę częściej odwiedzać.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
my webpage :: marketing internetowy
Pani Jolu, ciasto wygląda pięknie, tylko czy na pewno bez proszku do pieczenia? Bo potrzeba tyle jajek i nie chciałabym zmarnować?
OdpowiedzUsuńWitam, w tym przepisie nie ma proszku do pieczenia. Ale trzeba ciasto piec w dwóch blaszkach. Pozdrawiam:)
UsuńPani Jolu właśnie chcę zrobić ciasto (wygląda apetycznie) ale czy na pewno nie ma w nim proszku do pieczenia? Proszę o szybką odpowiedź.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Jola.
W tym przepisie nie ma proszku do pieczenia. Proszę postępować zgodnie z przepisem i piec na dwóch blaszkach.
Usuńdlaczego trzeba piec na 2 blaszkach?
UsuńPonieważ ciasto jest ciężkie, i jeśli będzie się piec na jednaj blaszce urośnie mniejsze niz na dwóch. Poza tym po przekrojeniu może nieco siąść. Ja wypróbowałam na dwóch i tak podaję:) Nie polecam pieczenia na jednej blaszce.
Usuń60g maki do biszkoptu na 12 jaj i100g tluszczu to zdecydowanie malo.Chyba nie zapamietalas dokladnie przepisu.
OdpowiedzUsuńzdecydowanie dobrze zapamiętałam :)
UsuńWitam . Na początku tez pomyslałam ze 6 dkg maki to zdecydowanie za mało jednak postanowiłam zrobic mimo to , ale niestety biszkopt wyszedł zakalcowaty i niski chociaz piekłam na dwóch blachach . Wydaje mi sie ze problem tkwi w tej małej ilości maki, bo przy biszkoptach zasada jest taka , ze na 1 jajko 1 łyżka maki . Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPrzy biszkoptach nie ma zasady 1 jajko 1 łyżka mąki :) Jest zupełnie inna zasada. Nie wiem dlaczego ciasto nie wyrosło, ale zapewniam, ze przepis jest dobry, nie jest łatwo zrobić to ciasto, ale nie należy się poddawać.
UsuńPo raz pierwszy piekłam biszkopt a wyszedł idealny! Super przepis! Nie mogłam się powstrzymać od dodania dżemu;) Pozdrowienia dla Pani Joli
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńUpiekłam na urodziny mojej córki ,jako tort z dodatkiem truskawek.Zniknęło błyskawicznie,każdy wziął dokładkę.Będę piekła często,bo już rodzinka pyta,kiedy znów upieke.
Dziękuję za wspaaniały przepis
pozdrawiam
Dzień dobry. Nie mam niestety termobiegu. W jakiej temperaturze muszę piec kolejno biszkopty?
OdpowiedzUsuńwitam. czy naprawde tylko 60 gram maki trzeba do 12 jaj?? nie powinna byc 600gram??
OdpowiedzUsuńI enjoy this website - its so usefull and helpfull.
OdpowiedzUsuń