Przejdź do głównej zawartości

Domowa czekolada


Taką czekoladę w formie kostek czekoladowych już widzieliście na moim blogu, a tak swoją drogą ciekawa jestem, czy ktoś skorzystał z przepisu?:)
Dziś podaję podobny przepis aczkolwiek coś dodałam i coś ujęłam więc jeśli chcecie zerknijcie TU, aby poznać przepis na Delikatne kostki:)

A tu podaję na:

Domową czekoladę z orzechami i herbatnikami
  • 2 kostki margaryny
  • 15 łyżek cukru
  • 7 łyżek ciemnego kakao
  • 2 szklanki mielonych orzechów włoskich
  • 200g mleka w proszku sypkiego
  • 200g mleka w proszku granulowanego
  • ok. 100g herbatników

Margarynę włożyć do wysokiego wąskiego garnka i rozpuścić, zmniejszyć ogień i dodać cukier cały czas mieszając do rozpuszczenia. Następnie dodać kakao i rozpuścić (ma nie być żadnej grudki cukru).

Uwaga! NIE WOLNO ZAGOTOWAĆ MASY!!!

Masę odstawić do przestygnięcia, następnie do jeszcze ciepłej dodać mleko sypkie i miksować na gładką masę. Dodać orzechy włoskie i zamieszać. Następnie dodać pokruszone grubo herbatniki i dopiero na końcu mleko granulowane. Przełożyć masę do formy np. na tartę, wyłożonej folią spożywczą, tak aby, po wypełnieniu można było zawinąć całą masę i odstawić do lodówki na ok. 3-4 godziny( najlepiej na noc. Następnie wyłożyć na stolnicę, zdjąć folię i ładniejsza stronę oprószyć kakao. Kroić ostrym nożem. 

Smacznego:) 

Komentarze

  1. Mmm, idealna na ten deszczowy listopad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda idealnie! wspaniała:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Ta masa bardzo dobrze przybiera kształty w jakich jest przechowywana do stężenia:)

      Usuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia