Taką czekoladę w formie kostek czekoladowych już widzieliście na moim blogu, a tak swoją drogą ciekawa jestem, czy ktoś skorzystał z przepisu?:)
Dziś podaję podobny przepis aczkolwiek coś dodałam i coś ujęłam więc jeśli chcecie zerknijcie TU, aby poznać przepis na Delikatne kostki:)
A tu podaję na:
Domową czekoladę z orzechami i herbatnikami
A tu podaję na:
Domową czekoladę z orzechami i herbatnikami
- 2 kostki margaryny
- 15 łyżek cukru
- 7 łyżek ciemnego kakao
- 2 szklanki mielonych orzechów włoskich
- 200g mleka w proszku sypkiego
- 200g mleka w proszku granulowanego
- ok. 100g herbatników
Margarynę włożyć do wysokiego
wąskiego garnka i rozpuścić, zmniejszyć ogień i dodać cukier cały czas
mieszając do rozpuszczenia. Następnie dodać kakao i rozpuścić (ma nie być żadnej grudki cukru).
Uwaga! NIE WOLNO ZAGOTOWAĆ MASY!!!
Masę odstawić do przestygnięcia,
następnie do jeszcze ciepłej dodać mleko sypkie i miksować na gładką
masę. Dodać orzechy włoskie i zamieszać. Następnie dodać pokruszone grubo herbatniki i dopiero na końcu mleko granulowane. Przełożyć
masę do formy np. na tartę, wyłożonej folią spożywczą, tak aby, po wypełnieniu można było zawinąć całą masę i odstawić do lodówki na ok.
3-4 godziny( najlepiej na noc. Następnie wyłożyć na stolnicę, zdjąć folię i ładniejsza stronę oprószyć kakao. Kroić ostrym nożem.
Smacznego:)
Mmm, idealna na ten deszczowy listopad :)
OdpowiedzUsuń:) Ma w sobie to coś;)
Usuńwygląda idealnie! wspaniała:)
OdpowiedzUsuń:) Ta masa bardzo dobrze przybiera kształty w jakich jest przechowywana do stężenia:)
Usuń