Przejdź do głównej zawartości

Czekoladowe bałwanki i śnieżynki

Szybki wpis, bo nie ma za bardzo co się rozpisywać, na ten deser przepis jest już n blogu.
a ja podaje Wam kolejną propozycję podania najlepszej w świecie, bo domowej czekolady! :)

Potrzebujecie silikonowych foremek, trochę folii spożywczej i masy czekoladowej :)

Łatwe prawda? :) 
No to do dzieła! 
Szczęśliwe miny dzieci gwarantowane, a i Mikołaj sobie podje jutro z rana, bo jeszcze zdążycie zrobić dzisiaj :)


Foremki wykładamy folią spożywczą dokładnie dociskając do krawędzi. Ja miałam jedna foremkę na sześć gwiazdek i trzy osobne. Na to wszystko wystarczyła porcja tej czekolady: KLIK
Zostało ze dwie łyżki, ale nie trzeba było myć garnka, bo został dokładnie wylizany ha ha :) 
Masę wkładamy w folię, lekko potrząsamy foremkami, aby dobrze się ułożyła, zawijamy wierzch w folie i wkładamy na 4 godziny do lodówki, najlepiej na noc :)  Wyciągamy z folia i delikatnie ją zdejmujemy.


Smacznego !:)

Komentarze

  1. śliczniutkie i wcale nie takie trudne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To bardzo łatwa słodycz:) Mieszasz i wlewasz w co chcesz:) Chłodzisz i jesz :) Pozdrawiam:)

      Usuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia