Dla odmiany coś na ostro;)
Dziś zapraszam Was na rybkę, to świetne danie zarówno na wigilijną kolację, jak też na postny obiad.
Moja inspiracja na ta rybę pochodzi z bloga Moje Twory Przetwory.
Dziś zapraszam Was na rybkę, to świetne danie zarówno na wigilijną kolację, jak też na postny obiad.
Moja inspiracja na ta rybę pochodzi z bloga Moje Twory Przetwory.
Składniki:
- 4 filety rybne z mintaja (u mnie mrożone)
- mąka do obtaczania
- olej do smażenia
- sól do natarcia ryby
- 100 g masła
- 4 średnie cebule
- 4 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 mały seler
- 3 łyżki brązowego cukru
- sól do smaku
- 200g dobrej jakości koncentratu pomidorowego
- pieprz do smaku
- 1 puszka krojonych pomidorów
Ryby rozmrozić, wypłukać i pociąć każdą na 5 kawałków. Lekko osuszyć. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć rybę obtoczoną w mące na lekko słoty kolor z obu stron.
Rybę przełożyć na miseczkę, na ręczniku papierowym.
Obrać wszystkie warzywa. Marchew, pietruszkę i selera zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Cebulę pokroić na piórka.
Na suchej patelni rozgrzać masło, dodać cebulę, smażyć do lekkiego zeszklenia. Dodać marchew i pozostałe warzywa, dusić na małym ogniu ok. 20 minut. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, chwile pogotować i dodać pomidory z puszki. Wymieszać i dusić ok. 10 minut. Skosztować i dosolić ewentualnie do smaku.
Rybę umieścić w naczyniu w którym chcemy podać ją na stół na zimno. Podzielić na trzy części, i po kolei zalewać ją sosem z pomidorów i marchwi. Dokładnie powlewać sos pomiędzy kawałki ryby. Odstawić do ostygnięcia po czym wstawić do lodówki na całą noc. Można też spożyć rybę bezpośrednio po przygotowaniu.
Świetnie też smakuje po odgrzaniu.
Smacznego! :)
Przepis bierze udział w akcji:
pięknie :) też mnie zaczarował ten przepis z pomidorkami :)
OdpowiedzUsuńCzekam szybko na zgłoszenie do Tęczy Smaków :) kolorek boski :D
OdpowiedzUsuńjeszcze tylko kategoria w kwestii formalności :)
UsuńPanti czerwony, bo choć zalatuje pomarańcza to z pewnością bardziej jest czerwony:)
Usuń