Przejdź do głównej zawartości

Ryba po grecku


Dla odmiany coś na ostro;)
Dziś zapraszam Was na rybkę, to świetne danie zarówno na wigilijną kolację, jak też na postny obiad.
Moja inspiracja na ta rybę pochodzi z bloga Moje Twory Przetwory.





Składniki:
  • 4 filety rybne z mintaja (u mnie mrożone)
  • mąka do obtaczania
  • olej do smażenia
  • sól do natarcia ryby
  • 100 g masła
  • 4 średnie cebule
  • 4 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • sól do smaku
  • 200g dobrej jakości koncentratu pomidorowego
  • pieprz do smaku
  • 1 puszka krojonych pomidorów



Wykonanie:

Ryby rozmrozić, wypłukać i pociąć każdą na 5 kawałków. Lekko osuszyć. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć rybę obtoczoną w mące na lekko słoty kolor z obu stron.
Rybę przełożyć na miseczkę, na ręczniku papierowym.
Obrać wszystkie warzywa. Marchew, pietruszkę i selera zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Cebulę pokroić na piórka.
Na suchej patelni rozgrzać masło, dodać cebulę, smażyć do lekkiego zeszklenia. Dodać marchew i pozostałe warzywa, dusić na małym ogniu ok. 20 minut. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, chwile pogotować i dodać pomidory z puszki. Wymieszać i dusić ok. 10 minut. Skosztować i dosolić ewentualnie do smaku.
Rybę umieścić w naczyniu w którym chcemy podać ją na stół na zimno. Podzielić na trzy części, i po kolei zalewać ją sosem z pomidorów i marchwi. Dokładnie powlewać sos pomiędzy kawałki ryby. Odstawić do ostygnięcia po czym wstawić do lodówki na całą noc. Można też spożyć rybę bezpośrednio po przygotowaniu. 

Świetnie też smakuje po odgrzaniu. 

Smacznego! :) 


Przepis bierze udział w akcji:

ŚWIĄTECZNA TĘCZA SMAKÓW 3

Komentarze

  1. pięknie :) też mnie zaczarował ten przepis z pomidorkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czekam szybko na zgłoszenie do Tęczy Smaków :) kolorek boski :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeszcze tylko kategoria w kwestii formalności :)

      Usuń
    2. Panti czerwony, bo choć zalatuje pomarańcza to z pewnością bardziej jest czerwony:)

      Usuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia