Jakiś czas temu przez moja bratową zostałam poczęstowana ciastem marchewkowym. Przyznam, że bardzo mi smakowało:) Zapytałam o przepis, i zostałam poinformowana, że jest poskładany z dwóch blogów kulinarnych Kwestii Smaku i Moje Wypieki. Oba przepisy przeanalizowałam, i zrobiłam po swojemu;) Coś dodała, coś ujęłam, no i zdecydowanie podwoiłam składniki:)
Ciasto wyszło bardzo smaczne, i okazało się, że jest bardzo proste w przygotowaniu. Gdyby nie ta marchewka, którą trzeba ścierać na tarce byłoby mega szybkie :)
Składniki:
- 1 i 1/3 szklanki mąki tortowej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 20g przyprawy do piernika
- 1/4 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- 4 jajka
- 2 szklanki siekanych orzechów włoskich
- 1szklanka ananasów
- 2 szklanki startej na średnich oczkach marchewki
Wymieszać wszystkie suche składniki, jajka i olej zmieszać razem i dodać do składników suchych, następnie dodać marchewkę, orzechy i lekko odciśnięte z soku ananasy. Wymieszać. Ciasto przełożyć do formy choinka i wstawić do pieca nagrzanego do 170 stopni C. Piec do suchego patyczka ok. 50 minut.
Po wystudzeniu przeciąć ciasto na trzy blaty.
Krem:
- 500 ml. śmietany kremówki
- 4 łyżki cukru pudru
- ekstrakt kokosowy (do smaku)
- 2 śmietan fiksy
Śmietankę ubić z cukrem, dodać ekstrakt i fiks.
Przygotowana masą przekładac tort w tej samej formie w której był pieczony. Wierzch posmarować lekko masą i udekorować jak choinkę dekoracjami Dr. Oetker.
Do ciasta dodałam oleju rzepakowego, bo olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3, jest bardzo zdrowy i łatwo przyswajalny dla organizmu.
Smacznego:)
Rewelacyjny pomysł i wykonanie :) Nie mogę się napatrzeć!
OdpowiedzUsuń