Spód pierniczkowy:)
- 400g lukrowanych pierniczków z Tego przepisu
- 200g masła w temperaturze pokojowej
Pierniczki obeschnięte (ja użyłam takich, których nie zjedliśmy w święta, miały ok. 2 tygodnie od pieczenia) zmielić w malakserze, dodać masło i wymieszać na masę. Nie musi to być całkiem zbita kula, może bić lepki proszek.
Blaszkę o wymiarach 25 cm x 40 cm wykładamy papierem do pieczenia tak, aby papier po dłuższych bokach wystawał ponad blaszkę. Przekładamy masę pierniczkową i ugniatamy na płaską powierzchnie tworząc spód.
Uwaga! Jeśli Wasze pierniczki są bez lukru dodajcie 1/2 szklanki cukru pudru do masy.
Masa serowa:
- 1 kg sera białego (z wiaderka 6% tłuszczu)
- 700 ml śmietany 18%
- 10 jaj (osobno białka)
- 4 budynie śmietankowe
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 szklanki cukru kryształu
- olejek pomarańczowy
- 200g rodzynek
Białka ubić na sztywną pianę. Pozostałe składniki umieścić w misie
miksera i wymieszać na gładką jednolitą masę. Na końcu dodać ubite
białka i delikatnie wymieszać. Na samym końcu dodać rodzynki, przelać ser na masę pierniczkową.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 15 minut, po czym
zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec jeszcze ok. 1 i 1/2 godziny. Ja
piekłam go góra/dół/termoobieg.
Po upieczeniu zostawić na 10 minut w zamkniętym piekarniku, po czym
uchylić drzwiczki i studzić. Można tez wyjąć ciasto bezpośrednio po
upieczeniu, ale nie może ono stać na przeciągu.
Z tego przepisu piekłam wcześniej sernik z jeżynami. Podobne są, ale jednak różne :) Zapraszam do wypróbowania obu :)
Uwielbiam taki sernik, mniam ...
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie serdecznie :)
Dziękuję :) Miło mi :)
UsuńJa też pieklam i super
OdpowiedzUsuńWitam pieklam. i super
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda mniamniusnie na pewno zrobię. ,mam jedno pytanie jaka śmietaną słodka czy kwaśna.
OdpowiedzUsuń