Przejdź do głównej zawartości

Ciasteczka mocno kakaowe

Jakiś czas temu kupiłam śliczne foremki stempelki, które chciałam wykorzystać do upieczenia wyjątkowych ciasteczek. Czekałam tylko na właściwa okazję i odpowiedni przepis. Chciałam aby ciasteczka były chrupiące, i przypominały mi smak kakaowych ciasteczek z dziurką z mojego dzieciństwa, nie pamiętam niestety nazwy firmy, która je produkowała, ale były też rewelacyjne z cukrem z tej samej firmy. Tak więc po długich namysłach stworzyłam przepis na kakaowe "niebo w gębie" bazując na moich ciasteczkach maślanych. Polecam Wam więc do wypróbowania zarówno te jak i tamte :)




Składniki:
  • 250 g masła (temp. pokojowa)
  • 350g mąki
  • 100g ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki domowego ekstraktu z wanilii
  • 200g cukru 


 Wszystkie składniki wyrobić, zagnieść w kulę, zawinąć w folię i włożyć na noc do lodówki.
Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 170 stopni C z termoobiegiem. Ciasto rozwałkować dość grubo, ok. 5 mm wycinać kształty ciasteczek, układać na papierze pergaminowym. Piec ok. 10 -13 minut.
Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Smacznego :)

Komentarze

  1. wyglądają cudownie , a przepis pobudził moje kubki smakowe. No i kolejne ciacha do przetestowania

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają pysznie i ślicznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ one cudownie wyglądają! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia