Pamiętacie moje urodzinowe czarne muffinki z białą koroneczką? no więc te są z tego samego przepisu :) Cudownie wilgotne, aromatyczne i bardzo szybko znikające.
Przepis na 12 muffinków
Przygotować dwie miski. Do jednej dodać składniki sypkie, do drugiego wszystkie płynne i wymieszać każde osobno. Następnie należy przygotować papilotki najlepiej w formie na muffinki, a jeśli takiej nie posiadacie ustawcie na blaszce do ciast papilotki poskładane po dwie. Mieszankę sypką należy przesypać do płynnej i dokładnie wymieszać, ale tylko do połączenia się składników. Przełożyć masę do 12 papilotek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na 30 minut, po tym czasie sprawdzić patyczkiem, czy muffinki się upiekły, jeśli nie dopiec, a jeśli tak wyjąć i wystudzić.
Krem
Ugotować budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wystudzić. Masło utrzeć na puch, dodać stopniowo budyń i letnią czekoladę. Utrzeć na gładka masę. Przełożyć do szprycy cukierniczej.
Dodatkowo:
W każdej babeczce wydrążyć środek, nadziać malinową frużeliną i udekorować rozetkami z masy czekoladowej, następnie udekorować śnieżynkami. Podawać schłodzone.
Smacznego :)
Przepis na 12 muffinków
- 2 jajka
- 100 ml oleju rzepakowego
- 100g cukru kryształu
- 50g cukru muscovado
- 150 ml wody mocno gazowanej
- 200g mąki
- 40g kakao
- 50 ml likieru Irish Cream
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotować dwie miski. Do jednej dodać składniki sypkie, do drugiego wszystkie płynne i wymieszać każde osobno. Następnie należy przygotować papilotki najlepiej w formie na muffinki, a jeśli takiej nie posiadacie ustawcie na blaszce do ciast papilotki poskładane po dwie. Mieszankę sypką należy przesypać do płynnej i dokładnie wymieszać, ale tylko do połączenia się składników. Przełożyć masę do 12 papilotek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na 30 minut, po tym czasie sprawdzić patyczkiem, czy muffinki się upiekły, jeśli nie dopiec, a jeśli tak wyjąć i wystudzić.
Krem
- 400 ml mleka
- 4 łyżki cukru
- 1 budyń waniliowy
- 100 g czekolady gorzkiej rozpuszczonej w kąpieli wodnej
- 200g masła
Ugotować budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wystudzić. Masło utrzeć na puch, dodać stopniowo budyń i letnią czekoladę. Utrzeć na gładka masę. Przełożyć do szprycy cukierniczej.
Dodatkowo:
- frużelina malinowa
W każdej babeczce wydrążyć środek, nadziać malinową frużeliną i udekorować rozetkami z masy czekoladowej, następnie udekorować śnieżynkami. Podawać schłodzone.
Smacznego :)
piękne są :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńAleż one pięknie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńwyglądają obłędnie, jeszcze ten krem pycha:)
OdpowiedzUsuń:) Dziękuję :)
UsuńAle piękne w zimowej scenerii
OdpowiedzUsuń:) Miło mi, ze się podobają :)
UsuńAle śliczne :D Aż miło na nie patrzeć, szkoda by mi było, że ktoś zjada takie małe dzieło sztuki
OdpowiedzUsuń