Nie często piekę chleb, ale tym razem go zabrakło, a że niedziela, w sklepie obok go nie było, to trzeba było sobie upiec. W sumie całkiem nieźle na tym wyszłam bo mam przynajmniej chlebek bez jakichkolwiek sztucznych dodatków.
Poniżej dwa przepisy i jedno wykonanie, bo tak samo się je robi.
Przepisy na Thermomix
Chleb orzechowy z suszoną śliwką
Składniki
- 500g wody
- 40g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 600g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 50 g suszonych śliwek
- garść żurawiny suszonej
- 100g nasion dyni
- 50g orzechów laskowych mielonych
- 50g siemienia lnianego
- 50g błonnika naturalnego
Chleb razowy z owocami goi
- 160g mleka
- 350g wody
- 40g drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 400g mąki pszennej
- 150 g mąki żytniej razowej
- 1 łyżeczka soli
- 10g owoców goi
- 10g pestek słonecznika
- 100g płatków owsianych
- 20g oleju
Wykonanie
Do naczynia miksującego wlewamy wodę, dodajemy drożdże i cukier, wymieszać 2 min/37 st.C/obr.1
Wyjmujemy ciasto kopystką do sporej miski, zwilżamy wierzch delikatnie zimną wodą, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok.30min.
Następnie wyjmujemy natłuszczonymi dłońmi i formujemy chlebek, wkładamy do formy do pieczenia wielkości ok. 40x 10 cm. Nacinamy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok.15min.
W włączamy piekarnik i ustawiamy na 200st.C. pieczemy przez 40-50 min.
Po upieczeniu chleb wyjmujemy chleb z formy i zostawiamy do ostygnięcia na kratce.
Obydwa chleby po wyrośnięciu w formach należy posmarować rozkłóconym żółtkiem i posypać nasionami.
Smacznego :)
To zdjecie skutecznie zmotywowało mnie, aby w końcu znowu zabrać się za wypieki :)
OdpowiedzUsuń