Kolejne spotkanie w gronie małych cukierników okazało się być bardzo udanym. Na zajęcia przyszło kilkanaście dzieci, a wśród nich te, które były już na wcześniejszych warsztatach, co mnie bardzo ucieszyło:)
Odkąd kupiłam wykrawarki do masy cukrowej marzyłam, żeby zrobić tort i przystroić go kwiatuszkami, falbankami i w ogóle... pobawić się masą, ale jej nie zmarnować. Okazja nadarzyła się bardzo szybko, bo po kilku dniach od zakupów:) Dzięki mojej Drogiej sąsiadce mogłam upiec i udekorować tort dla Jej wnusi:) Zaproponowałam laleczkę barbie, i oto i ona:)
Aby zobaczyć przepis kliknij na obrazek Tort bezowy Pavlova z bitą śmietaną i owocami Pavlova z karmelizowanymi bananami Beza kawowa Beziki ciasteczka Beza - podstawowa
Kolejna propozycja na zapełnienie spiżarnianych półeczek:) Dżem nadaje się zarówno na kanapki, oraz jako świetny podkład pod wszelkiego rodzaju masy do ciast i tortów. Jest bardzo słodki, ale za to wspaniale smakuje. Składniki: 5 kg czarnej porzeczki 3 kg cukru Porzeczki czyścimy z liści i innych zanieczyszczeń i płuczemy. 3 kg przekładamy do dużego garnka i za pomocą blendera rozgniatamy na papkę. Dosypujemy 2 kg cukru i gotujemy na średnim ogniu przez 30 minut ciągle mieszając. Następnie dosypujemy całe owoce i pozostały cukier. Zagotowujemy wszystko razem i odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie stawiamy na kuchenkę i gotujemy przez ok. 30 minut ciągle mieszając. Odstawiamy na noc. Trzeciego dnia przygotowujemy słoiki. Znów gotujemy dżem 30 minut i gotujący się dżem przekładamy do słoiczków.Zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do ostygnięcia. Jeśli po odwróceniu wieczka nie są zapadnięte należy słoiczki za pasteryzować
Najpiękniejsze i najsmaczniejsze ciasteczka jakie udało mi się wykonać w ostatnim czasie. Zarówno na dzieciach jak i dorosłych zrobiły bardzo dobre wrażenie.
Zaczęły dojrzewać ogrodowe jeżyny, a te leśne i polne ciągle są jeszcze, więc zgodnie z Waszymi prośbami podaje przepis na wyśmienity deser jakim są naleśniki z twarożkiem i jeżynami.