Nie tak dawno pisałam Wam o nieudanym fotografowaniu bez kawowych tak jak obiecałam, podam Wam przepis na przygotowanie białek z cukrem, tak, aby beza był twarda i chrupiąca, bez zakalca w środku!
- 6 białek
- 1 1/2 szklanki cukru kryształu
- 1 kieliszek kawy rozpuszczalnej (po napełnieniu kieliszka dodać odrobinę wrzątku, tylko tyle, żeby kawa się rozpuściła max 1/2 kieliszka)
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać, aż masa stanie się bardzo sztywna. Dodać rozpuszczoną kawę i nadal ubijać do zamieszania.
Przełożyć masę do szprycy z końcówką jaką chcecie:), (u mnie była to rozetka) i wyciskać na blasze małe krągłe beziki wielkości 5 zł.
Suszyć w nagrzanym do 100 stopni C piekarniku przy zamkniętych drzwiczkach (elektryczny piekarnik) ok. 1 godzinę.
Aż bezy będą suche i twarde. Wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki, zostawić do całkowitego ostygnięcia.
Tak przygotowane bezy możecie zjeść same, bądź przełożyć kremem jakim chcecie albo też dodać do ciasta jako wkładka między masę.:)
Smacznego:)
Też robiłam kiedyś bezy kawowe. Po prostu wypas :) Nawet nie zdążyłam ich przełożyć jakimkolwiek kremem. Zostały zeżarte w mgnieniu oka :)
OdpowiedzUsuńha ha :) to tak jak u mnie:) dobrze, że na zdjęciu nie widać rąk żarłaczy :)
Usuńśliczne beziki :) a wiesz, jak ja robiłam bezę kawową, to dałam kawę nierozpuszczoną, było łatwiej. ale może z rozpuszczoną będzie lepsze... :)
OdpowiedzUsuńMoże:) Ja spróbuję następnym razem Twojego sposobu, Ty możesz wypróbować mój:) ... :) Myślę, że beza każda jest ok:)
UsuńOch jedną to bym schrupała, pięknie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńA częstuj się:) Na zdrowie:)
Usuńbardzo ciekawe przepisy, dużo inspiracji do wykorzystania we własnej kuchni;) pozdrawiam i zapraszam do mnie;)
OdpowiedzUsuńOczywiście zaproszenie przyjęte:) Fajny masz ten pieróg pizze:) A jeśli cokolwiek zainspiruje Cię w mojej kuchni i wykorzystasz w swojej, pochwal się:) Będzie mi bardzo miło:)
Usuń