Przejdź do głównej zawartości

ZNAKOMITA BEZA KAWOWA :)




Nie tak dawno pisałam Wam o nieudanym fotografowaniu bez kawowych tak jak obiecałam, podam Wam przepis na przygotowanie białek z cukrem, tak, aby beza był twarda i chrupiąca, bez zakalca w środku!

Na sporą porcję potrzebujemy więc:
  • 6 białek
  • 1 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 1 kieliszek kawy rozpuszczalnej (po napełnieniu kieliszka dodać odrobinę wrzątku, tylko tyle, żeby kawa się rozpuściła max 1/2 kieliszka)
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać, aż masa stanie się bardzo sztywna. Dodać rozpuszczoną kawę i nadal ubijać do zamieszania.
Przełożyć masę do szprycy z końcówką jaką chcecie:), (u mnie była to rozetka) i wyciskać na blasze małe krągłe beziki wielkości 5 zł.
Suszyć w nagrzanym do 100 stopni C piekarniku przy zamkniętych drzwiczkach (elektryczny piekarnik) ok. 1 godzinę.
Aż bezy będą suche i twarde. Wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki, zostawić do całkowitego ostygnięcia.

Tak przygotowane bezy możecie zjeść same, bądź przełożyć kremem jakim chcecie albo też dodać do ciasta jako wkładka między masę.:)


Zobaczcie też inny przepis na bezy tradycyjne bez dodatku kawy, za to z sokiem z cytryny:)

Smacznego:)

Komentarze

  1. Też robiłam kiedyś bezy kawowe. Po prostu wypas :) Nawet nie zdążyłam ich przełożyć jakimkolwiek kremem. Zostały zeżarte w mgnieniu oka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ha ha :) to tak jak u mnie:) dobrze, że na zdjęciu nie widać rąk żarłaczy :)

      Usuń
  2. śliczne beziki :) a wiesz, jak ja robiłam bezę kawową, to dałam kawę nierozpuszczoną, było łatwiej. ale może z rozpuszczoną będzie lepsze... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może:) Ja spróbuję następnym razem Twojego sposobu, Ty możesz wypróbować mój:) ... :) Myślę, że beza każda jest ok:)

      Usuń
  3. Och jedną to bym schrupała, pięknie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo ciekawe przepisy, dużo inspiracji do wykorzystania we własnej kuchni;) pozdrawiam i zapraszam do mnie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście zaproszenie przyjęte:) Fajny masz ten pieróg pizze:) A jeśli cokolwiek zainspiruje Cię w mojej kuchni i wykorzystasz w swojej, pochwal się:) Będzie mi bardzo miło:)

      Usuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia