Szukaj na blogu

sobota, 21 kwietnia 2012

Tort truskawkowy! Niebieski słonecznik...

Fot. J. Augustyn








Ten tort to istne szaleństwo!

W czwartek kupiłam truskawki, dość spore opakowanie z myślą, o weekendowym cieście. Miałam na myśli coś wyszukanego, jakąś piankę i w ogóle... no ale abym mogła to zrobić truskawki trzeba by było zamknąć na kłódkę w lodówce:) ...
- mamo mogę zjeść te truskawki?
- Kochanie kupiłam je na placuszka:)
- ale mamo, zjem tylko jedną...
- Kotku, na jednej się nie skończy więc nie jedz bo to było ostatnie opakowanie. Nie kupię więcej, bo nie ma już w sklepie:)
- mamusiu tylko jedną, proszę...
- no dobrze weź dla siebie i dla brata:)
- Seba mama pozwoliła nam zjeść truskawki...:)
- hej:) pozwoliłam tylko jedną dla Ciebie i dla brata. Ani jednej więcej....
................................................................:)
 
Wiecie co:) można sobie mówić:) Sama chętnie zjadłabym całe opakowanie:)
Wczoraj, to już mało szału dzieci nie dostały i powiedziały, że albo im zrobię tego placka albo je zjedzą:) 
No i zrobiłam:)
Tak jakoś nie miałam koncepcji, bo musiałam działać szybko:) Więc upiekłam biszkopt, zrobiłam masę budyniową i galaretkę szafirową.

Fot. J. Augustyn
 Przepis:

Galaretkę robimy zgodnie z przepisem na opakowaniu dolewając 1 szklankę wrzątku i dosypując 2 łyżki cukru i żelatyny. Studzimy i przelewamy do formy słonecznik, bądź do miseczki średnicy mniejszej o 3 cm od biszkoptu. Wstawiamy do lodówki do stężenia.

Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia
 Jak go wykonać przepis pod linkiem biszkopt powyżej.

Masa:

  • 1/2 litra mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 kostka masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek cukru
Wykonanie pod linkiem masa budyniowa. Nie dajemy tylko barwnika.



Fot. J. Augustyn


Biszkopt oddzielamy od papieru, wkładamy ponownie do tortownicy i wykładamy całą masę budyniową, Wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Po zastygnięciu galaretki wyciągamy biszkopt i wykładamy na paterę. Galaretkę z miską wstawiamy na 5 sek. do naczynia z gorącą wodą, następnie stawiamy do góry dnem na środku tortu. Ściągamy miseczkę i dekorujemy połówkami umytych truskawek. Na wierzchu dekorujemy bezami domowej roboty. Przepis na nie jutro:)

Fot. J. Augustyn

Smacznego:)

14 komentarzy:

  1. Wow, ale boski!!! :D Mistrzostwo, nie mogę oderwać oczu :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że się podoba:) Miło to czytać:) Jest bardzo prosty w wykonaniu więc wypróbuj:)Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Wygląda bosko! A ta szafirowa galaretka przyciąga spojrzenie.
    Świetny tort :)
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Galaretka pycha! Można dodać troszkę barwnika niebieskiego i będzie intensywniejszy kolor:) Dzieci powiedziały, że masa najlepsza!:)

      Usuń
  3. Ojej, ojej! Zaszalałaś! Przepiękne ciasto, aż nie można oderwać wzroku!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. istotnie bardzo efektowny i taki wytworny ten torcik, a wszystko w nim takie smaczne, super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Torcik był:) pozostało po nim już tylko wspomnienie i parę zdjęć:) Dziękuję Basiu:) Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. A tutaj jak zawsze, nie dość, że pięknie, to jeszcze tak smacznie! Pyszny ten torcik!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) bardzo dziękuję:) Torcik był bez konkretnego zastanowienia jak ma wyglądać:) Jest bardzo łatwy:)Pozdrawiam!

      Usuń
  6. Jestem pod wrażeniem, wow, no nie wiem co powiedzieć, wspaniały jak chabry na łące, śliczny !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fakt kolor podobny, nie pomyślałam o tym:) Dziękuję:)

      Usuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola