Szukaj na blogu

środa, 16 stycznia 2013

Mini torciki z lawa jagodową

Mini torcik


No i są... 

Kilka dni temu zapytałam Was które torciki chcecie, odpowiedzi było kilka, ale wygrały zdecydowanie torciki z lawą. 


Zrobiłam, a rodzinka zjadła, nie zostawili ani okruszka... :).

A zdjęcia....:)


mini torcik


i przepis....

Na 6 sztuk

7 jaj
7 łyżek mąki
7 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Biszkopt przygotujcie z tego przepisu, dzieląc ciasto na dwie porcje i piekąc w dwóch brytfankach. 




mini torcik


A teraz masa....

Przyznam się szczerze, ze nie lubię jej robić.  Po prostu ta masa jest kłopotliwa, przynajmniej dla mnie. Czasem lubi płatać figle i się zważyć:( Tak też uczyniła, ale ja uratowałam, i podaję przepis, w wersji ratowniczej. No tak to czasem bywa, a moze się komus przysa:)


Masa z kremówki

  • 300 ml. śmietany 30%
  • 1 biała czekolada
  • 1/4 kostki masła

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Czyli poprzez pokruszenie jej w (najlepiej filiżanka) małym naczyniu, wstawienie tegoż naczynia do większego (dobrze jest, jeśli nie stykają się one dnami), ale wiem, że przy rozpuszczeniu 1 tabliczki czekolady w warunkach domowych to trudne, wiec może cie śmiało użyć właśnie filiżanki i małego garnka. Ważne jest, aby przy rozpuszczaniu nie doprowadzić do zagotowania się wody. Ma być cały czas goraca i powoli rozpuszczac czekoladę. 
następnie wyjmujemy filiżankę i studzimy czekoladę. 
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo wystudzoną czekoladę uważając, aby masa się nie zważyła. Może to potrwać kilka chwil. Masa powinna być sztywna, ale na pewno nie osiągnie konsystencji masy budyniowej. 
Moja masa niestety tym razem odmówiła mi posłuszeństwa i właśnie się zważyła:( No nic, ja nie marnuję jedzenia więc szybka akcja z masłem ją uratowała. 
Zważoną masę ze śmietany i czekolady odcedziłam.  Gęste zmiksowałam i bardzo powoli dodawałam do niego to co się oddzieliło, czyli płyn. powoli czyli po 1 łyżce. Żmudna praca, ale warto. Masło utarłam na puch i następnie dodawałam do niego po 1 łyżce masy śmietanowej. Całość chwile jeszcze ubijałam do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji.
Mnie się udało, ale nie było to łatwe podkreślam:)



Tort


Lawa jagodowa

bardzo, bardzo smaczny dodatek do tego torciku i nie tylko, u mnie w domu z tą lawą jadamy jeszcze naleśniki (patrz TU):)


Tort z jagodami

Składniki:

  • 1 szklanka jagód
  • 2 łyżki cukru
  • 1 1/2 łyżeczki budyniu śmietankowego (albo mąki ziemniaczanej) 
  • 1/4 szkl wody ( jeśli jagody są niemrożone) gdy mrożone nie dodajemy wody

Jagody zagotowujemy z cukrem, dodajemy make lub budyń rozprowadzony w odrobinie wody. Mieszamy i zagotowujemy. Konsystencja jaka uzyskamy musi być półpłynna. 


A teraz przełożenie i złożenie torcika w całość:)

Z biszkoptów szklanka wycinamy koła, jeden koło drugiego z każdego placka powinno wyjąc nam 12 sztuk. Okrawki możecie wykorzystać tak :) W połowie kół małym kieliszkiem  trzeba wyciąć małe kółeczka.  
Torciki składają się z dwóch całych biszkopcików i dwóch z dziurką.  
Każdy biszkopcik spód smarujemy niewielka ilościa masy śmietanowej, następnie nakładamy biszkopcik z dziurka i znów masa, tylko na brzegi, do sklejenia biszkoptów. Znów biszkopt z dziurką. Kiedy mamy już wszystkie posklejane do każdej dziurki nakładamy zimną lawę z jagód. Na oststnie do przyłożenie biszkopty nakładamy niewielka ilość masy i "zamykamy lawę. każdy torcik obkładamy dookoła masą i dekorujemy rozetkami. Wkładamy do lodówki na 1 godzinę i możemy zajadać.:) 


Mini torcik

Przyznam szczerze, że kiedy robiłam ten torcik do MasterChef jakoś tak lżej mi to szło, i nie miałam żadnych trudności z masą:) A tu psikus...:( 
No ale w rezultacie wyszło pysznie, bo moi domownicy zjedli ze smakiem i wołali jeszcze:) 


Smacznego moi drodzy:)




A może macie jakieś wypróbowane przepisy na masę z kremówki? Podzielcie się swoimi opiniami:)

4 komentarze:

  1. mmm kusisz, kusisz tymi torcikami;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no ja tak kusicielka jestem:) Wymagają troche pracy, ale polecam, bo "niebo w gębie":)

      Usuń
  2. Niesamowicie wyglądają, bardzo mi się ten pomysł z lawą podoba :)
    Masę kremówkowo-czekoladową najczęściej robię tak, że rozpuszczam wszystko razem w garnku, studzę, schładzam przez noc w lodówce, a rano ubijam na sztywno. Działa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo cenna rada, i nastepnym razem wypróbuję:) Pozdrawiam:)

      Usuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola