Szukaj na blogu

czwartek, 14 marca 2013

Sernik z biszkoptem i olejem z pestek winogron

sernik

Sernik sernikowi nie równy. Postanowiłam trochę poeksperymentować z olejami, jakie dostałam od Firmy Oleofarm i zrobić ciasto, o którym wiele słyszałam, ale nigdy wcześniej nie robiłam. 

Oczywiście tylko koncepcja jest taka jak w oryginale, którego nigdy nie widziałam, ale czytałam " piekę biszkopt i tnę w paski wykładam na dno tortownicy. Wylewam ser i na wierzch kładę resztę biszkoptu, ale w drugą stronę" To przepis Siostry Anastazji. Czytałam w wywiadzie, ale przepisu nie czytałam. Zrobiłam po swojemu;)


sernik z biszkoptem


A teraz przedstawiam Wam moją wersję tego sernika:) 
Tortownica 30 cm

Spód (ciasto babkowe)
Pokruszone kawałki babki, ciasta drożdżowego, albo jak nie macie to: kruche ciasto pod sernik. Rozgnieść wszystko, dodać kakao i 2 łyżki oleju z pestek winogron. Zagnieść jak ciasto. Wyłożyć nim tortownicę.

Biszkopt:

5 jaj
1 łyżka octu
5 łyżek oleju
1 i 1/2 szkl mąki
1/2 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Z podanych składników upiec biszkopt zgodnie z przepisem (klik) na końcu dodajemy olej i ocet.
Biszkopt pieczemy 40 min w temp. 180 stopni C. Wystudzony kroimy na kilkanaście 2cm pasków obojętne w którą stronę:) Układamy je na cieście z okruszków w odstępach 1 cm.

Ser:
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 1 szkl cukru
  • 2 szkl mleka
  • 1/2 szkl oleju z pestek winogron Oleofarm
  • 4 żółtka 
  • 2 całe jajka
  • 2 budynie waniliowe
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować na płynną masę i wylać na ciasto babkowe i ułożone paski biszkoptu (może się zdarzyć, że zostanie Wam kilka pasków, ale to nic:) po prostu je zjedzcie;) 

Wstawić do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika. Piec 60 minut.

Rosa
  • 6 białek
  • 1 szkl cukru

Ubić białka na sztywno, dodać cukier i lekko zmiksować. Wyłożyć na sernik na 15 minut przed całkowitym wyjęciem z pieca.
 
sernik


Po upieczeniu nie wyjmować z piekarnika przez całą noc, albo minimum 5 godzin.

Smacznego:)

11 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Oj tam na bogato, po prostu trochę poeksperymentowany:)

      Usuń
  2. Bardzo oryginalny, efektowny. Jednym słowem - iście świąteczny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak zgadzam się na Święta wyśmienity:)

      Usuń
  3. Hmm.. olej z pestek winogron - drogi, skład tłuszczowy gorszy od oleju rzepakowego, a smak prawie niewyczuwalny. Czy nie lepiej byłoby po prostu zrobić ciasto na tańszym, a zdrowszym oleju rzepakowym? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chcąc poznawać nowe smaki trzeba czasem zainwestować w coś droższego. A czy smak niewyczuwalny? Hmm, dla mnie wyczuwalny:) Bardzo smaczny i wszystkim polecam:)
      Ps. następnym razem proszę się podpisać, inaczej komentarz nie zostanie opublikowany:)

      Usuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola