Sernik sernikowi nie równy. Postanowiłam trochę poeksperymentować z olejami, jakie dostałam od Firmy Oleofarm i zrobić ciasto, o którym wiele słyszałam, ale nigdy wcześniej nie robiłam.
A teraz przedstawiam Wam moją wersję tego sernika:)
Tortownica 30 cm
Spód (ciasto babkowe)
Pokruszone kawałki babki, ciasta drożdżowego, albo jak nie macie to: kruche ciasto pod sernik. Rozgnieść wszystko, dodać kakao i 2 łyżki oleju z pestek winogron. Zagnieść jak ciasto. Wyłożyć nim tortownicę.
Biszkopt:
5 jaj
1 łyżka octu
5 łyżek oleju
1 i 1/2 szkl mąki
1/2 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników upiec biszkopt zgodnie z przepisem (klik) na końcu dodajemy olej i ocet.
Biszkopt pieczemy 40 min w temp. 180 stopni C. Wystudzony kroimy na kilkanaście 2cm pasków obojętne w którą stronę:) Układamy je na cieście z okruszków w odstępach 1 cm.
Ser:
- 1 kg sera z wiaderka
- 1 szkl cukru
- 2 szkl mleka
- 1/2 szkl oleju z pestek winogron Oleofarm
- 4 żółtka
- 2 całe jajka
- 2 budynie waniliowe
- 2 cukry waniliowe
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować na płynną masę i wylać na ciasto babkowe i ułożone paski biszkoptu (może się zdarzyć, że zostanie Wam kilka pasków, ale to nic:) po prostu je zjedzcie;)
Wstawić do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika. Piec 60 minut.
Rosa
- 6 białek
- 1 szkl cukru
Ubić białka na sztywno, dodać cukier i lekko zmiksować. Wyłożyć na sernik na 15 minut przed całkowitym wyjęciem z pieca.
Po upieczeniu nie wyjmować z piekarnika przez całą noc, albo minimum 5 godzin.
Smacznego:)
Pycha :)
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować:)
Usuńpięknie wygląda:) pycha!
OdpowiedzUsuńi tak samo smakuje:)
Usuńno serniczek na bogato :)
OdpowiedzUsuńOj tam na bogato, po prostu trochę poeksperymentowany:)
Usuńno serniczek na bogato :)
OdpowiedzUsuńBardzo oryginalny, efektowny. Jednym słowem - iście świąteczny :)
OdpowiedzUsuńO tak zgadzam się na Święta wyśmienity:)
UsuńHmm.. olej z pestek winogron - drogi, skład tłuszczowy gorszy od oleju rzepakowego, a smak prawie niewyczuwalny. Czy nie lepiej byłoby po prostu zrobić ciasto na tańszym, a zdrowszym oleju rzepakowym? :)
OdpowiedzUsuńChcąc poznawać nowe smaki trzeba czasem zainwestować w coś droższego. A czy smak niewyczuwalny? Hmm, dla mnie wyczuwalny:) Bardzo smaczny i wszystkim polecam:)
UsuńPs. następnym razem proszę się podpisać, inaczej komentarz nie zostanie opublikowany:)