Szukaj na blogu

środa, 22 maja 2013

Kruche rabarbarowe z budyniem



Kolejna propozycja na szybkie rabarbarowe ciasto.


 Ciasto kruche

  • 1 żółtko
  • 1i 1/2 filiżanki mąki
  • 1/3 kostki margaryny
  • 2 łyżki cukru Diamant
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/3 filiżanki ciemnego kakao
Wszystkie składniki zagnieść i podzielić na dwie części. Większą wyłożyć dno tortownicy, nie trzeba dawać go na boki. Ma być warstwa ok. 1 cm.


Nadzienie

  • 1 jabłko
  • 1/2 kg rabarbaru
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 budyń czekoladowy
  • 1/2 l. mleka + 2 łyżki cukru

Jabłko i rabarbar obrać. Pokroić na drobne kawałki, wymieszać z cukrem i 1 łyżka kakao. Ugotować budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Ciasto kruche podpiec w temp. 180 stopni C przez 15 min. Wyjąć i nałożyć nań rabarbar i jabłka razem z kakaem które się nie przylepi do owoców. Wylać na to gorący budyń. Porwać na wierzch pozostałe ciasto kruche i wstawić całość do piekarnika na 30 min w temp. 170 stopni C.


Wyjąć z pieca. Kiedy wystygnie posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

2 komentarze:

  1. wygląda lepiej niż bosko:) porywam duży kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale pyszności:) pięknie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola