Przejdź do głównej zawartości

Kruche rabarbarowe z budyniem



Kolejna propozycja na szybkie rabarbarowe ciasto.


 Ciasto kruche

  • 1 żółtko
  • 1i 1/2 filiżanki mąki
  • 1/3 kostki margaryny
  • 2 łyżki cukru Diamant
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/3 filiżanki ciemnego kakao
Wszystkie składniki zagnieść i podzielić na dwie części. Większą wyłożyć dno tortownicy, nie trzeba dawać go na boki. Ma być warstwa ok. 1 cm.


Nadzienie

  • 1 jabłko
  • 1/2 kg rabarbaru
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 budyń czekoladowy
  • 1/2 l. mleka + 2 łyżki cukru

Jabłko i rabarbar obrać. Pokroić na drobne kawałki, wymieszać z cukrem i 1 łyżka kakao. Ugotować budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Ciasto kruche podpiec w temp. 180 stopni C przez 15 min. Wyjąć i nałożyć nań rabarbar i jabłka razem z kakaem które się nie przylepi do owoców. Wylać na to gorący budyń. Porwać na wierzch pozostałe ciasto kruche i wstawić całość do piekarnika na 30 min w temp. 170 stopni C.


Wyjąć z pieca. Kiedy wystygnie posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

Komentarze

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia