Szukaj na blogu

piątek, 3 maja 2013

Tort fiołkowy nie tylko z wygladu:)

Przepis bardzo prosty i szybki, nie licząc zbierania fiołków i przygotowywania syropu:)





Składniki:

  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej 
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej 
Białka ubić na sztywno, dodawać cukier i ubijać następnie dodać po jednym żółtku, potem mąki. Delikatnie wymieszać i przełożyć do tortownicy o średnicy 18 cm i piec ok. 35 min w 170 stopniach C.


 Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić biszkopt na trzy części.

Poncz:


Każdy biszkopt nasączyć z obu stron ponczem.


Masa:

  • 330 ml śmietany 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny/na 1/4 szklanki wody
  • 1/4 szklanki syropu z fiołków

Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie. Wystudzić. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cienka stróżką syrop z fiołków i żelatynę. Przełożyć cienko biszkopty, resztę masy wyłożyć na wierzch tortu i obłożyć boki. Wygładzić i udekorować fiołkami.
 Schłodzić w lodówce i podawać ku uciesze oczu i podniebienia:)
Tort nie tylko wygląda fiołkowo, ale tez smakuje:)





Przybranie:

  • leśne fiołki ilość dowolna





Smacznego:)

37 komentarzy:

  1. Wciąż ciekawi mnie ten smak fiołków... Nie potrafię sobie go wyobrazić, ale czuję, że to ciasto jest wspaniałe w smaku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fiołek sam w sobie nie ma jakiegoś szczególnego smaku, ale jesli dodać do niego odrobine cytryny (jak w przypadku syropu) wówczas smak sie zmienia, jest słodki i bardzo przyjemny:)

      Usuń
  2. Wygląda bosko! Widzę, że tort fiołkowy to hit tego sezonu :)
    Szkoda tylko, że użyte przez Ciebie fiołki leśne nie pachną tak pięknie jak fiołki wonne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem, czy taki tort jest hitem sezonu. Z fiołkami mam do czynienia pierwszy raz w tym roku, ale i w ogóle. udało mi sie dostać niewielka ilość tych pachnących, ale je zasuszyłam. Te z których zrobilam syrop i tort rosna mi praktycznie pod nogami:) 15 minut i dwie nawet trzy takie miseczki jak za tortem mam uzbierane. Nie wiem jak długo będa kwitły więc korzystam:) A że mi sie podobaja torty z kwiatami użyłam fiołków:) Jeszcze białe na mnie czekają, ale to dopiero w niedzielę zbiór:) Pozdrawiam:)

      Usuń
  3. Anonimowymaja 03, 2013

    matko jaki piękny!!!!!!!!

    Kornelia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje, ciesze się, że Ci sie podoba Kornelio:)

      Usuń
  4. bardzo mi się podoba, zarówno w kwestii smakowej jak i wizualnej, syrop fiołkowy - super! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, syrop jest wspaniały i genialnie wpasował sie w biszkopt. jest swietna alternatywą zamiast herbaty do ponczowania. Można byłoby go nieco rozcieńczyć alkoholem, ale wówczas dzieci by go nie mogły zjeść:)

      Usuń
  5. wygląda obłędnie! masz rękę do tortów.
    minimalistyczny, biały, ale kwiaty robią swoje i nadają mu niesamowitego uroku i wdzięku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za mile słowa, to prawda co napisałas, najlepiej wychodza mi torty:) Albo to one sa tak wdziecznym tematem do zdjęć, że dobrze wychodzą :)

      Usuń
  6. wrażenie to on robi :) Niezwykły!

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepiękny, bajkowy, romantyczny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mnie również ciekawi ten fiołkowy smak - jakoś nie mogę trafić na poletko które byłoby wystarczająco daleko od ulicy...A torcik piękny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja na szczęście mieszkam w takim miejscu, że ulica daleko:) Smak jest bardzo ciekawy i wyrazisty. Polecam!:)

      Usuń
  9. zakochałam się!
    boski, obłędny, cudny tort!:D
    brak słów
    achhh:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda po prostu fenomenalnie, aż dech zapiera!

    OdpowiedzUsuń
  11. Sliczny, ale u mnie fiołków brak :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda, bo sa wspaniałe i bardzo smaczne:)

      Usuń
  12. Anonimowymaja 07, 2013

    Great information. Lucky me I recently found your website by accident (stumbleupon).
    I've saved as a favorite for later!

    my blog post wedding food

    OdpowiedzUsuń
  13. Kocham, kocham, kocham!
    Tort jest tak rewelacyjny, że zakochałam się w nim od pierwszego wejrzenia.
    Przepis na pewno wypróbuję:) Tylko mam mały problem, bo od jakiegoś miesiąca próbuję zdobyc fiołki, i nigdzie ich nie ma:( A ja uwielbiam fiołki:)
    Zapraszam na mojego bloga
    przyprawiona13.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. Cudowny! Szkoda, że fiołki już nie kwitną :(

    OdpowiedzUsuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola