Przepis bardzo prosty i szybki, nie licząc zbierania fiołków i przygotowywania syropu:)
Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić biszkopt na trzy części.
Poncz:
Każdy biszkopt nasączyć z obu stron ponczem.
Masa:
Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie. Wystudzić. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cienka stróżką syrop z fiołków i żelatynę. Przełożyć cienko biszkopty, resztę masy wyłożyć na wierzch tortu i obłożyć boki. Wygładzić i udekorować fiołkami.
Schłodzić w lodówce i podawać ku uciesze oczu i podniebienia:)
Tort nie tylko wygląda fiołkowo, ale tez smakuje:)
Przybranie:
Składniki:
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki maki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywno, dodawać cukier i ubijać następnie dodać po jednym żółtku, potem mąki. Delikatnie wymieszać i przełożyć do tortownicy o średnicy 18 cm i piec ok. 35 min w 170 stopniach C.
Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić biszkopt na trzy części.
Poncz:
- 1/4 szklanki syropu z fiołków
Każdy biszkopt nasączyć z obu stron ponczem.
Masa:
- 330 ml śmietany 30%
- 2 łyżeczki żelatyny/na 1/4 szklanki wody
- 1/4 szklanki syropu z fiołków
Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie. Wystudzić. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cienka stróżką syrop z fiołków i żelatynę. Przełożyć cienko biszkopty, resztę masy wyłożyć na wierzch tortu i obłożyć boki. Wygładzić i udekorować fiołkami.
Schłodzić w lodówce i podawać ku uciesze oczu i podniebienia:)
Tort nie tylko wygląda fiołkowo, ale tez smakuje:)
Przybranie:
- leśne fiołki ilość dowolna
Smacznego:)
Wciąż ciekawi mnie ten smak fiołków... Nie potrafię sobie go wyobrazić, ale czuję, że to ciasto jest wspaniałe w smaku.
OdpowiedzUsuńFiołek sam w sobie nie ma jakiegoś szczególnego smaku, ale jesli dodać do niego odrobine cytryny (jak w przypadku syropu) wówczas smak sie zmienia, jest słodki i bardzo przyjemny:)
UsuńWygląda bosko! Widzę, że tort fiołkowy to hit tego sezonu :)
OdpowiedzUsuńSzkoda tylko, że użyte przez Ciebie fiołki leśne nie pachną tak pięknie jak fiołki wonne.
Nie wiem, czy taki tort jest hitem sezonu. Z fiołkami mam do czynienia pierwszy raz w tym roku, ale i w ogóle. udało mi sie dostać niewielka ilość tych pachnących, ale je zasuszyłam. Te z których zrobilam syrop i tort rosna mi praktycznie pod nogami:) 15 minut i dwie nawet trzy takie miseczki jak za tortem mam uzbierane. Nie wiem jak długo będa kwitły więc korzystam:) A że mi sie podobaja torty z kwiatami użyłam fiołków:) Jeszcze białe na mnie czekają, ale to dopiero w niedzielę zbiór:) Pozdrawiam:)
Usuńmatko jaki piękny!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńKornelia
Dziekuje, ciesze się, że Ci sie podoba Kornelio:)
Usuńbardzo mi się podoba, zarówno w kwestii smakowej jak i wizualnej, syrop fiołkowy - super! :)
OdpowiedzUsuńTak, syrop jest wspaniały i genialnie wpasował sie w biszkopt. jest swietna alternatywą zamiast herbaty do ponczowania. Można byłoby go nieco rozcieńczyć alkoholem, ale wówczas dzieci by go nie mogły zjeść:)
Usuńwygląda obłędnie! masz rękę do tortów.
OdpowiedzUsuńminimalistyczny, biały, ale kwiaty robią swoje i nadają mu niesamowitego uroku i wdzięku.
Dziękuję za mile słowa, to prawda co napisałas, najlepiej wychodza mi torty:) Albo to one sa tak wdziecznym tematem do zdjęć, że dobrze wychodzą :)
UsuńPięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:) był bardzo smaczny:)
UsuńBardzo ładny
OdpowiedzUsuńwrażenie to on robi :) Niezwykły!
OdpowiedzUsuń:) Pięknie dziękuję:)
UsuńPrzepiękny, bajkowy, romantyczny :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMnie również ciekawi ten fiołkowy smak - jakoś nie mogę trafić na poletko które byłoby wystarczająco daleko od ulicy...A torcik piękny :)
OdpowiedzUsuńJa na szczęście mieszkam w takim miejscu, że ulica daleko:) Smak jest bardzo ciekawy i wyrazisty. Polecam!:)
Usuńobłędny i piękny!!! tyle powiem
OdpowiedzUsuńDzięki, dzieki, dzieki;)
Usuńzakochałam się!
OdpowiedzUsuńboski, obłędny, cudny tort!:D
brak słów
achhh:)
Miło mi:) Buziaki:)
UsuńWygląda po prostu fenomenalnie, aż dech zapiera!
OdpowiedzUsuńDziękuję Mariko:)
UsuńSliczny, ale u mnie fiołków brak :(
OdpowiedzUsuńSzkoda, bo sa wspaniałe i bardzo smaczne:)
UsuńGreat information. Lucky me I recently found your website by accident (stumbleupon).
OdpowiedzUsuńI've saved as a favorite for later!
my blog post wedding food
Kocham, kocham, kocham!
OdpowiedzUsuńTort jest tak rewelacyjny, że zakochałam się w nim od pierwszego wejrzenia.
Przepis na pewno wypróbuję:) Tylko mam mały problem, bo od jakiegoś miesiąca próbuję zdobyc fiołki, i nigdzie ich nie ma:( A ja uwielbiam fiołki:)
Zapraszam na mojego bloga
przyprawiona13.blogspot.com
Cudowny! Szkoda, że fiołki już nie kwitną :(
OdpowiedzUsuńnaprawdę piekny!
OdpowiedzUsuńPowtórzę za wszystkimi - piękny!
OdpowiedzUsuń