Szukaj na blogu

sobota, 14 grudnia 2013

Likier miętowy - zielony ;)


Kolejna propozycja domowego likieru:)


Na 0.7 litra gotowego płynu potrzebujemy:


  • 1/2 litra mleka skondensowanego z kartonu
  • 1/2 szklanki wody
  • 200g landrynek miętowych (nie lodowych)
  • 1/2 szklanki spirytusu
  • 1/2 szklanki cukru Diamant

Wodę i cukierki podgrzewać, aż cukierki się rozpuszczą. Wystudzić.
Dodać mleko i cukier, zmiksować (najlepiej blenderem w wysokim garnku) następnie dodać spirytus.
Wymieszać i odstawić na tydzień w ciemne miejsce.


Prosty, szybki i tani domowy likierek! Nie ma nic lepszego.
W moim likierku jest odrobina barwnika, bo chciałam mieć zielony:) Jeśli nie chcecie dodawać barwnika nie dajcie, lecz kolor likieru będzie bardzo blady.

Smacznego:)

Uwaga!
Po dwóch dniach od zrobienia likieru postanowiłam go skosztować i stwierdzam, że jest bardzo słodki i bardzo miętowy. Ilość mięty mi akurat odpowiada, ale dominuje więc jeśli chcecie mieć mniej miętowy zmniejszcie ilość cukierków do 150 g. Cukru też można dać mniej czyli 1/4 szklanki.


Zapraszam również na na likierki

KOKOSOWY
http://abcmojejkuchni.blogspot.com/2012/12/likier-kokosowy-kto-by-pomysla.html

KUKUŁKOWY
http://abcmojejkuchni.blogspot.com/2013/12/likier-kukukowy-idealny.html

Tu proporcje są idealne.

Likier bierze udział w akcji



ŚWIĄTECZNA TĘCZA SMAKÓW 3

14 komentarzy:

  1. przyznam, że pierwszy raz spotykam się z podobną propozycją, intrygująca:)

    OdpowiedzUsuń
  2. C U D O W N Y KOLOR !!! :) Zapraszam do akcji Tęcza Smaków 3 :) no wprost sobie nie wyobrażam , że go zabraknie w tegorocznej :) http://waniliowysmoczek.blogspot.com/2013/12/tecza-smakow-3-ze-swiatecznym-akcentem.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Dodaję do Akcji , bo rozumiem, że jest zgłoszony ;) :) akcja trwa od 9 grudnia :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. zielony :) może być w proszku, w żelu, odrobina znaczy na czubeczek noża :)

      Usuń
  5. A mam pytanie, mam ;-) a mianowicie czy dałoby się zrobić jakoś ze świeżej mięty? Mam jej dużo i bardziej mi odpowiada niż cukierki. Namoczyć ją w spirytusie a potem dodać cukier i mleko? Jak uważasz jaka kolejność byłaby ok?

    OdpowiedzUsuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola