Szukaj na blogu

poniedziałek, 6 stycznia 2014

Ciasto Trzech Króli


Kilka dni temu jedna z moich Fanek na Facebooku zapytała mnie czy będę piec ciasto Trzech Króli na to Święto, przyznam, że nie wiedziałam że takie ciasto istnieje, ale poszperałam, i znalazłam kilka wersji tego ciasta. 

Z tego co pisze w internecie istnieją dwa rodzaje ciasta z jakiego się je przygotowuje. Francuskie i drożdżowe. Nie bardzo przepadam za ciastem francuskim, za to uwielbiam drożdżowe, wiec zrobiłam z mojego ulubionego ciasta drożdżowego tego z którego robię struclę. 

Przepis na Ciasto znajdziecie TUTAJ sporządzicie go z 700g mąki (resztę składników dodajcie proporcjonalnie do ilości maki).

Dodatkowo:
  • ok. 150g marcepanu
  • 110g orzechów włoskich
  • 110g słonecznika łuskanego
  • 3 łyżki domowego karmelu
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 polewy do ciast Dr. Oetker deserowa i biała

 Wykonanie:

W momencie kiedy ciasto rośnie przygotowujemy orzechy. Należy je razem ze słonecznikiem uprażyć na suchej patelni, następnie zblendować. W garnku rozpuścić margaryn i karmel, kiedy będzie już płynna masa dodać orzechy ze słonecznikiem, wymieszać. Chwilę pogotować ok. 3 min. i zdjąć z ognia. Lekko przestudzić.


Wyrośnięte ciasto podzielić na cztery równe porcje. Przygotować tortownicę średnicy 26 cm. Wyłożyć spód papierem do pieczenia. Pierwszą porcję ciasta rozwałkować na wielość dna tortownicy i położyć w niej, dokładnie dociskając do brzegów. Nałożyć na  ciasto 1/2 porcji masy orzechowej. Następnie rozwałkować następny krążek i znów nałożyć na orzechy i docisnąć do brzegów. Teraz rozwałkować masę marcepanową na wielość tortownicy, nałożyć na ciasto (pozostałe okrawki z obkrojenia kształtu odłożyć na koronę), na to kolejna warstwę ciasta i znów masę orzechową, na masę ostatnią część ciasta. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni C. wstawić tortownicę i piec ok. 1 godziny. Po upieczeniu wystudzić i polać polewami zgodnie z przepisem na opakowaniu. Z masy marcepanowej jaka zostanie zrobić koronę i położyć na środku ciasta :)





Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. Polecam wszystkim. Ciasto fantastyczne! właśnie skończyliśmy. Jola, dzięki za przepisik

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo sie ciesze, ze upiekłaś:) jest bardzo proste w miare szybkie, no i przepyszne :)

      Usuń
  2. ...i jeszcze migdałek do środka na szczęście :)
    Przepis bardzo ciekawy i wypróbowania koniecznie.CIESZĘ SIĘ ,ŻE NA DUŻĄ BLACHĘ,
    bo takich mało ,a ja nie cierpię wprost zmieniać proporcji składników czy podwajać ,często jest to fatalne w skutkach dla wypieków.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być migdałek, ja nie miałam, dlatego dałam marcepan:) Podwajanie składników nie jest kłopotliwe, pod warunkiem, że podwoi się dokładnie wszystko. Jesli będziesz piec, koniecznie zrób tak z ciastem drożdżowym, bo w przepisie z linka jest na 500g, a tu trzeba 700g. tak więc koniecznie dodaj sobie tyle składników ile potrzeba na ta ilość mąki.

      Usuń
  3. Nie znałam takiego ciasta, z ochotą wypróbuję przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. ojj.. jestem uzależniona od ciasta drożdżowego, a w takiej ciekawej wersji jeszcze nie robiłam :) chętnie wypróbuję.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola