Przejdź do głównej zawartości

Jagodzianki bez ... lukru:)




Jakość zdjęć fatalna:) Wybaczcie, robione w nocy:(




Na cisto:


1 kg. mąki
2 szklanki mleka
szczypta soli
1/4 kostki masła
1 1/2 opakowania suchych drożdży
1/2 szklanki cukru


Na nadzienie:
1/4 litra jagód,
cukier  







Wykonanie:

Mleko podgrzać z masłem. Do miski wsypać, mąkę, cukier, sól i drożdże. Wymieszać składniki, po czym  powoli mieszając wlewać mleko. Wyrobić gładkie lśniące ciasto. Uformować kulę i odstawić pod ściereczką na ok. 30 minut.  Jagody wypłukać, przebrać z ewentualnych liści i osuszyć. Wymieszać z cukrem.Ciasto wykładamy na stolnice (partiami) wałkujemy. Wycinamy krążki i nakładamy jagody. W dłoniach  formujemy bułeczki. Układamy na blaszce i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20-30 minut aż się ze złocą. 
Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i studzimy.
Podajemy czyste, posypane cukrem pudrem lub polewamy lukrem.




                        Smacznego:)  


Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Już nie:) ale był taki moment, kiedy były jeszcze gorące:)

      Usuń
  2. Fatalna? Smiem polemizowac! Na ich widok pociekla mi slinka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. fotki wspaniałe! u mnie w sobotę gościły jagodzianki i 30 sztuk zniknęło w ciągu jednej chwili:)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmmm! ja lubię jagodzianki nawet takie z piekarni, więc te własnej roboty sa pewnie jeszcze lepsze! ;) a zdjęcia są super apetyczne!

    OdpowiedzUsuń
  5. wcięłabym nawet bez lukru :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jagody mam z wczorajszej leśnej z Córką wyprawy :) Przepis już na karteczce, pozostaje tylko pomaszerować do kuchni.

    OdpowiedzUsuń
  7. wspaniałe te jagodzianki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jolu wpraszam się na Twoje pyszne jagodzianki :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia