Tak sobie we środę wymyśliłam, że jedno ciasto to za mało i upiekłam ciasteczka.
Przepis na nie dostałam od koleżanki Marysi:) Troszkę urozmaiciłam i podaje już mój po przeróbkach bo wyszło znakomicie.
Ciasto listkowe to ciasto podobne do ciasta francuskiego. Jak dla mnie bardziej delikatne, rozpływające się w ustach... Pięknie się piecze, poszczególne warstwy oddzielają się jedna od drugiej...
Ciasto listkowe to ciasto podobne do ciasta francuskiego. Jak dla mnie bardziej delikatne, rozpływające się w ustach... Pięknie się piecze, poszczególne warstwy oddzielają się jedna od drugiej...
Nie wiem, ile ciasteczek wyjdzie na sztuki, ale piekłam i piekłam, więc...:)
na ciasto:
60 dkg mąki
20 dkg masła
3 żółtka
25 dkg margaryny
10 dkg smalcu
1 serek homogenizowany
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 kieliszek spirytusu
na nadzienie:
3-4 łyżki powidła śliwkowego
cukier kryształ (suchy)
Z podanych składników zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki. Najlepiej na 1 godzinę. Następnie odcinać po kawałku i wałkować na grubość ok 4 mm. Wycinać krążki literatką, smarować powidłem i składać na pół. Na talerzyk wysypać cukier "moczyć" z jednej strony ciasteczka i układać na blasze suchą połówką (może być ciasno, bo ciasteczka nie rosną zbytnio na boki, tylko w górę). Piec 15 min w temp. 180 stopni C. Możecie też wykonać różyczki po przecięciu czubeczek obtoczcie w cukrze i upieczcie tak jak z przepisu na pachnące różyczki.
Smacznego:)
Wyglądają pysznie, bardzo kuszą:)
OdpowiedzUsuńDobrze to ujęłaś:) Zjesz jedno, a już ręce masz drugie... itd...:)
UsuńWłaśnie przypomniałaś mi smak mojego dzieciństwa :) Mama z Babcią często mi je przygotowywały i zupełnie o nich zapomniałam :) Przepiękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńJa robiłam pierwszy raz, ale zapewne bedą to ciasteczka numer 1 w moim domku:) Pozdrawiam :)
UsuńPyszne! Delikatne i kruche takie jakie uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Są dokładnie takie jak opisałaś:) Pozdrawiam :)
Usuńale ładne!:)
OdpowiedzUsuńdziekuję:)
UsuńCudne te ciasteczka! :-)
OdpowiedzUsuńZapisuje do spróbowania, bo podobne piekła moja babcia i były przepyszne!!!!
Pozdrawiam serdecznie!
Dziekuję:) są rewelacyjne! warto ich spróbować:) Ale ostrzegam;) Wciągają:)
Usuńale smakowite ciasteczka:) aż mnie kusi żeby sobie takie wyczarować:)
OdpowiedzUsuńWyczaruj, wyczaruj:) Są rewelacyjne w smaku i bardzo fajnie się je robi:)
UsuńBardzo fajne ciasteczka ;). do kawki w sam raz ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie ;)
Dziękuję:) Są bardzo smaczne:) Polecam:)
UsuńOjej ile ciasteczek<3
OdpowiedzUsuńLubię takie kruchutkie ciasteczka:D
wprost do maczania w mleku<3
Może być i w mleku:) Do wszystkich napojów są doskonałe:)
UsuńUrocze!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy:):)
Tapenda
Prześliczne! Muszę takie zrobić, bo bardzo kuszą :)
OdpowiedzUsuńMariko!:) Będzie mi bardzo miło:)
UsuńTakich ciastek maczanych w cukrze nie jadłem ze sto lat, nigdy nic nadzwyczajnego, ale bardzo je lubię :)
OdpowiedzUsuńkolejny przepis do zapisania, wyglądają cudownie !
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie ciasteczka. wyglądają przepysznie.
OdpowiedzUsuńCudne ciasteczka, do herbatki znakomite !
OdpowiedzUsuńmuszą być pyszne, wyglądają smakowicie:)
OdpowiedzUsuńAle kusisz! :)Bardzo fajny przepis. Jak tylko wrócę do domu to muszę go wypróbować, bo coś słodkiego za chodzi i chodzi... ;)
OdpowiedzUsuńŚliczne, tylko zajadać! :)
OdpowiedzUsuńAle miałaby smak teraz na takie ciasteczka ! :) U mnie teraz tylko torcik brzoskwiniowy ;)
OdpowiedzUsuńjak za dawnych lat! piękne
OdpowiedzUsuńPieklam już dwa razy, smakują wybornie,tylko mój maz je odchorowal zjadł taka ilość,ze oj,a uprzedzałam,ze chociaż w smaku delikatne to tłuszczu w nich sporo.Ale na łakomczucha nie ma rady.Tylko zapomniałam je posolić szczypta soli (sole nawet te słodkie ciasta)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Hania