Niby zwykła szarlotka, ale w te śnieżne białe dni wprowadzająca do domu odrobinę zieleni, kojarząca się z zapachem lata:)
Zwykle robię ją tak samo, aczkolwiek lubię coś dodać coś ująć:) Tak było tym razem. Piekła się w trakcie przygotowywania ciasta na pierniczki przez dziewczynki, potem została skonsumowana do kawy przeze mnie i moją koleżankę, jeszcze gorąco:) Nazajutrz niewiele z niej zostało, ale wystarczyło dla gości i do zdjęcia:)
Następna może będzie przypominać błękitne obłoki...?:) Zobaczy się;)
A teraz podaje przepis na "zieloną", te suszone jabłka obok ciasta są tu tylko dekoracją:) czekają na "zawiśnięcie" obok pierniczków i suszonych pomarańczy na choince:)
Składniki na ciasto:
- 500g mąki
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 margaryna
- 3 łyżki cukru pudru
Na jabłka:
- 1 kg. jabłek
- 1 szklanka cukru
- 2 g zielonego barwnika ( można użyć 2 galaretek, w których i tak znajduje się barwnik)
Na pianę:
- 4 białka
- 1 szkl. cukru
Wykonanie:
Z mąki, żółtek, proszku, margaryny i
cukru zrobić kruche ciasto. Podzielić na trzy części jedną włożyć do zamrażarki na ok. godzinę. resztę do lodówki. Następnie ciasto z lodówki wyłożyć na tortownicę o śr. 28 cm. Wstawić do
nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na 15-20 min.
Jabłka oskrobać i pokroić na drobne kawałki. Przesmażyć z cukrem. Na końcu dodać barwnik lub galaretki.
Ubić pianę z białek z dodatkiem cukru. Ma być sztywna i gęsta.
Wyjąć ciasto z piekarnika wylać na
nie jabłka, następnie wyłożyć pianę z białek. Wyjąć ciasto z zamrażarki i zetrzeć na grubych oczkach tarka bezpośrednio na pianę. Włożyć z
powrotem do piekarnika i piec jeszcze 30 min w temp. 170 stopni C.
Wyjąć z pieca lekko przestudzić. Zajadać ze smakiem:)
A TU szarlotka z cynamonem:) też pyszna i aromatyczna:)
Smacznego:)
Wygląda jak kwietniowa trawka przyprószona ostatnim śniegiem. Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńBardzo ładne porównanie:)
UsuńO! Jak fajnie i ciekawie wygląda ta Twoja szarlotka:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Alinko:) Pozdrawiam:)
UsuńPrześliczna! I taka inna!
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Trzeba było sobie rozjaśnić te szaro-białe dni:)
UsuńZaskakujący kolor, rewelacyjnie wygląda.
OdpowiedzUsuńŚlicznie dziękuję:)
UsuńPrezentuje się pięknie, swieżo i bardzo smacznie ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńRobiłam - z czerwonym barwnikiem :)
OdpowiedzUsuńPYCHA!!!
Świetny pomysł z ta zielenia :) Daje niesamowity efekt, ze zwykłej szarlotki takie cudo :)
OdpowiedzUsuń