Rolada brzoskwiniowa z dekoracją z czekolady bardzo Wam się podobała wiec może i ta przypadnie do gustu. Dla tych, którzy lubią karmel, kajmak, masę krówkową będzie idealna!
Rolada kajmakowa bo o niej jest ten wpis powstała spontanicznie. Mój syn, który wprost zakochany jest w TYCH tarteletkach prosił o ich przygotowanie, a ja postanowiłam zaserwować mu inne smaki, oraz poszerzyć domowe menu słodkości i skonstruowałam to cudo:)
Bardzo aromatyczna, delikatna z wyraźną nuta najróżniejszych orzeszków:)
Zapraszam na roladę kajmakową.
Przepis na 2 sztuki
Biszkopt:
- 10 jaj
- 10 łyżek mąki
- 10 łyżek cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z białek ubić
pianę, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka, następnie
make z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na dwie duże wyłożone papierem do pieczenia blachy od
piekarnika, włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec
ok. 40 min.
Po upieczeniu należny roladę zdjąć z papieru do pieczenia i na wilgotnej ściereczce (razem ze ściereczką) zwinąć w rulon. Tak zawiniętą roladę zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Tuz przed nakładaniem masy rozwijamy i nakładamy krem.
Masa I
- 1 puszka masy krówkowej (Gostyń!)
- 1 kostka masła
Składniki utrzeć
Masa II
Masa:
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki wrzątku (wystudzić)
- 1/2 MasyI
- 2 łyzki orzechów włoskich
- 2 łyżki fistaszków niesolonych
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 2 łyżki orzechów laskowych
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
Orzechy i pestki uprażyć na patelni, wystudzone orzechy posiekać na drobne kawałki. Czekolade również posiekać. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i wystudzona żelatynę. Następnie dodać masę krówkową. Ubijać chwilkę. Wmieszać czekoladę.
Rozwinąć rolady nałożyć na obie masę I i równo rozsmarować. Posypać na całości równomiernie orzachy. Wyłożyć masę II (odłożyć 4 łyżki). Zwinąć rolady i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
po tym czasie rozsmarować na wierzchu pozostałą masę i udekorować pałeczkami z czekolady i cząstkami figi.
Takie czekoladki możecie zrobić sami. pamiętajcie, aby nie wyrzucać opakowań po czekoladkach:) czasem się przydają jak mi te po "kocich języczkach". Sposób zrobienia takich czekoladowych ozdób lub po prostu czekoladek znajdziecie TU.
Cudna dekoracja ,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Pozdrawiam:)
UsuńZachwycająca :) I te smaki - coś wspaniałego :)
OdpowiedzUsuń:) Miło mi:) Ja uwielbiam takie smaki więc chciałam abyście i wy mogli zakosztować:)
UsuńBardzo apetyczne! Slinka aż cieknie! Zapraszam do wspólnego gotowania umnie na blogu
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
świetna! i ta dekoracja figowa bardzo do mnie przemawia:)
OdpowiedzUsuń