Kolejna propozycja domowego likieru:)
Na 0.7 litra gotowego płynu potrzebujemy:
- 1/2 litra mleka skondensowanego z kartonu
- 1/2 szklanki wody
- 200g landrynek miętowych (nie lodowych)
- 1/2 szklanki spirytusu
- 1/2 szklanki cukru Diamant
Wodę i cukierki podgrzewać, aż cukierki się rozpuszczą. Wystudzić.
Dodać mleko i cukier, zmiksować (najlepiej blenderem w wysokim garnku) następnie dodać spirytus.
Wymieszać i odstawić na tydzień w ciemne miejsce.
Prosty, szybki i tani domowy likierek! Nie ma nic lepszego.
W moim likierku jest odrobina barwnika, bo chciałam mieć zielony:) Jeśli nie chcecie dodawać barwnika nie dajcie, lecz kolor likieru będzie bardzo blady.
Smacznego:)
Uwaga!
Po dwóch dniach od zrobienia likieru postanowiłam go skosztować i stwierdzam, że jest bardzo słodki i bardzo miętowy. Ilość mięty mi akurat odpowiada, ale dominuje więc jeśli chcecie mieć mniej miętowy zmniejszcie ilość cukierków do 150 g. Cukru też można dać mniej czyli 1/4 szklanki.
Zapraszam również na na likierki
KOKOSOWY
http://abcmojejkuchni.blogspot.com/2012/12/likier-kokosowy-kto-by-pomysla.html
KUKUŁKOWY
http://abcmojejkuchni.blogspot.com/2013/12/likier-kukukowy-idealny.html
Tu proporcje są idealne.
Likier bierze udział w akcji
ale ma kolor cudo!
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
Usuńprzyznam, że pierwszy raz spotykam się z podobną propozycją, intrygująca:)
OdpowiedzUsuń:) Pyszności! Polecam :0
Usuńna pewno smaczny:)
OdpowiedzUsuńmniamuśny :)
UsuńC U D O W N Y KOLOR !!! :) Zapraszam do akcji Tęcza Smaków 3 :) no wprost sobie nie wyobrażam , że go zabraknie w tegorocznej :) http://waniliowysmoczek.blogspot.com/2013/12/tecza-smakow-3-ze-swiatecznym-akcentem.html
OdpowiedzUsuńzrobiłem jet super
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę!:)
UsuńDodaję do Akcji , bo rozumiem, że jest zgłoszony ;) :) akcja trwa od 9 grudnia :D
OdpowiedzUsuńA co to za barwnik?
OdpowiedzUsuńzielony :) może być w proszku, w żelu, odrobina znaczy na czubeczek noża :)
UsuńA mam pytanie, mam ;-) a mianowicie czy dałoby się zrobić jakoś ze świeżej mięty? Mam jej dużo i bardziej mi odpowiada niż cukierki. Namoczyć ją w spirytusie a potem dodać cukier i mleko? Jak uważasz jaka kolejność byłaby ok?
OdpowiedzUsuńNiestety nie robiłam
Usuń