Przejdź do głównej zawartości

Pierniczki na miodzie naturalnym


Udało mi się wypróbować kolejny przepis na pierniczki, tym razem na miodzie naturalnym.W smaku przypominają mi trochę cynamonowe serduszka, które można kupić w sklepach. 




Przepis na te pierniczki znalazłam na blogu Śladami Słodkiej Babeczki  potrzebowałam przepisu na szybkie ciasto bez leżakowania przez noc. Zrobiłam i upiekłam połowę, drugą połowę ciasta  schowałam do lodówki i piekłam następnego dnia. Ciasteczka wałkowałam  tak cienko jak ciasto na pierogi, po upieczeniu ciasteczka mają ok. 3 mm grubości. Świetnie pasują do herbaty czy mleka. Idealne do maczania. Ciasteczka po upieczeniu momentalnie twardnieją i są praktycznie jak kamyczki, ale po dwóch dniach leżakowania w puszce (nie może być w kartoniku) miękną i są super chrupiące, ale nie twarde. Polecam je bardzo :) 


Składniki na około 100 sztuk

  • 1 kg mąki pszennej tortowej
  • 2 jajka 
  • 250 g cukru
  • 100 g masła
  • 450 g miodu
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia

Masło, miód i cukier rozpuścić, wystudzić. Wszystkie pozostałe składniki wsypać do dużej miski, dodać wystudzony miód wymieszać i wyrobić. Ciasto wałkować na cienkie placki (jak na pierogi) Wycinać kształtu, piec przez 8 minut w 190 stopniach C.



Smacznego:)

Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. To jest połowa porcji:) reszta została zjedzona wcześniej:)

      Usuń
  2. Aaaa! to już wiem, dlaczego Twoje zrobił się twarde jak kamień! :) Grubość wałkowania jest kluczem:) Może były grubsze, dlatego były miękkie:) Ślicznie u Cibie wyglądają!!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asiu, pierwsza partie ta na Warsztaty zrobiłam jak u Ciebie, a te są eksperymentem, obie wersje sa super! W rezultacie i te i te zmiękły po leżakowaniu :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. To jeszcze nie koniec:) Jutro będą jeszcze inne pierniczki :)

      Usuń
  4. Na naturalnych składnikach wychodzą najpyszniejsze! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na naturalnych składnikach wychodzą najpyszniejsze! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia