Kilka dni temu jedna z moich Fanek na Facebooku zapytała mnie czy będę piec ciasto Trzech Króli na to Święto, przyznam, że nie wiedziałam że takie ciasto istnieje, ale poszperałam, i znalazłam kilka wersji tego ciasta.
Z tego co pisze w internecie istnieją dwa rodzaje ciasta z jakiego się je przygotowuje. Francuskie i drożdżowe. Nie bardzo przepadam za ciastem francuskim, za to uwielbiam drożdżowe, wiec zrobiłam z mojego ulubionego ciasta drożdżowego tego z którego robię struclę.
Przepis na Ciasto znajdziecie TUTAJ sporządzicie go z 700g mąki (resztę składników dodajcie proporcjonalnie do ilości maki).
Dodatkowo:
- ok. 150g marcepanu
- 110g orzechów włoskich
- 110g słonecznika łuskanego
- 3 łyżki domowego karmelu
- 1/2 kostki margaryny
- 2 polewy do ciast Dr. Oetker deserowa i biała
Wykonanie:
W momencie kiedy ciasto rośnie przygotowujemy orzechy. Należy je razem ze słonecznikiem uprażyć na suchej patelni, następnie zblendować. W garnku rozpuścić margaryn i karmel, kiedy będzie już płynna masa dodać orzechy ze słonecznikiem, wymieszać. Chwilę pogotować ok. 3 min. i zdjąć z ognia. Lekko przestudzić.
Wyrośnięte ciasto podzielić na cztery równe porcje. Przygotować tortownicę średnicy 26 cm. Wyłożyć spód papierem do pieczenia. Pierwszą porcję ciasta rozwałkować na wielość dna tortownicy i położyć w niej, dokładnie dociskając do brzegów. Nałożyć na ciasto 1/2 porcji masy orzechowej. Następnie rozwałkować następny krążek i znów nałożyć na orzechy i docisnąć do brzegów. Teraz rozwałkować masę marcepanową na wielość tortownicy, nałożyć na ciasto (pozostałe okrawki z obkrojenia kształtu odłożyć na koronę), na to kolejna warstwę ciasta i znów masę orzechową, na masę ostatnią część ciasta. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni C. wstawić tortownicę i piec ok. 1 godziny. Po upieczeniu wystudzić i polać polewami zgodnie z przepisem na opakowaniu. Z masy marcepanowej jaka zostanie zrobić koronę i położyć na środku ciasta :)
Smacznego :)
Polecam wszystkim. Ciasto fantastyczne! właśnie skończyliśmy. Jola, dzięki za przepisik
OdpowiedzUsuńbardzo sie ciesze, ze upiekłaś:) jest bardzo proste w miare szybkie, no i przepyszne :)
Usuń...i jeszcze migdałek do środka na szczęście :)
OdpowiedzUsuńPrzepis bardzo ciekawy i wypróbowania koniecznie.CIESZĘ SIĘ ,ŻE NA DUŻĄ BLACHĘ,
bo takich mało ,a ja nie cierpię wprost zmieniać proporcji składników czy podwajać ,często jest to fatalne w skutkach dla wypieków.
Może być migdałek, ja nie miałam, dlatego dałam marcepan:) Podwajanie składników nie jest kłopotliwe, pod warunkiem, że podwoi się dokładnie wszystko. Jesli będziesz piec, koniecznie zrób tak z ciastem drożdżowym, bo w przepisie z linka jest na 500g, a tu trzeba 700g. tak więc koniecznie dodaj sobie tyle składników ile potrzeba na ta ilość mąki.
UsuńNie znałam takiego ciasta, z ochotą wypróbuję przepis.
OdpowiedzUsuńojj.. jestem uzależniona od ciasta drożdżowego, a w takiej ciekawej wersji jeszcze nie robiłam :) chętnie wypróbuję.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń