Przejdź do głównej zawartości

Posty

Klusie Pampusie;)

Fot. J. Augustyn

Kapusta źmiocano - danie regionalne z kolbuszowszczyzny

Fot. J. Augustyn ...  zupa, która pamiętam z dzieciństwa, kiedy gotowała ją moja babcia:) Teraz gotuje ją moja mama i jest świetna! Ja jeszcze nie próbowałam, ale podzielę się z Wami przepisem:)

Błyskawiczna sałatka z octem balsamicznym

Fot. J. Augustyn

Soczyste miękkie i chrupiące schabowe!

Fot. J. Augustyn

Rzeszowiak

Fot. J. Augustyn Może ktoś z Was zna nazwę tego ciasta?  Ja niestety nie znam.  U mnie w zeszycie figuruje jako: Placek makowo - serowo - orzechowy

O mnie i o blogu

Od zawsze marzyłam o tym, żeby mieć własną cukiernię, taką, w której to ja będę piec i dekorować moje ciasta, później pakować je w piękne pudełeczka z własnym logo i wystawiać na półeczce mojej cukierni!:) Niestety nie wszystkie marzenia się spełniają:) Może kiedyś... teraz piekę dla męża, dzieci, rodziny  i znajomych. Wszyscy chwalą, ale i krytykują, jak z czymś przesadzę lub czegoś zabraknie w potrawach (zdarza się), człowiek całe życie się uczy.  Uważam, że to dobrze, że mi o tym mówią, bo mogę dopracować, to co nie wyszło. Sukcesy jak na razie odnoszę w moim domu i wśród znajomych a to już dużo:) O tym, kiedy zaczęła się moja przygoda z tortami, bo je lubię robić najbardziej, pisałam na samym początku, kiedy zakładałam blog. Dziś wiem jednak, że zrobiłam to w nie odpowiednim miejscu i informację usunęłam. Tak więc pokrótce napiszę skąd ta pasja.  Szczerze mówiąc nigdy nie kupiłam żadnego tortu w cukierni. Odkąd sięgam pamięcią zawsze piekła je moja mama, później po wyjściu z

Allee Babkaaa!

Poszłam trochę na łatwiznę:) Wybaczcie:)

Podsumowanie "Zwierzęcych Klimatów"

Witam w świątecznym nastroju:) Mój brzuszek jest pełen smacznych kąsków!  Odpoczywam po świątecznym obżarstwie i przeglądam co dobrego upichciły na święta inne blogerki i blogerzy:) Ja objadałam rodzinę, zaległości kulinarne mam zamiar nadrobić po Świętach. A dziś chcę podsumować moją Akcję "Zwierzęce Klimaty", która wczoraj dobiegła końca.  Dziękuję za dodawane przepisy i miłą zabawę.  Liczę na to, że ten niewielki, ale cenny zbiór przyda się Wam w przygotowywaniu smacznych ciast:) W akcji wzięły udział przepisy :

Dekoracje świąteczne

Życzenia Świąteczne !

Kurczaczki na Święta

Mazureczek :)

Robią wszyscy w koło zrobiłam i ja:)  Nie taki tradycyjny, na kruchym spodzie, bo u mnie za takim nie przepadają:( ale za to wykonałam go na waflu przy okazji jego robienia:) Wczoraj była babka, ale tak szybko jak ją zrobiłam tak szybko znikła z talerza:) Dobrze!:) Znaczy, że smakowała:)

Poderwij mnie♥ - deser

Tirami su - Poderwij mnie, ocknij się, przebudź się - wszystkie te nazwy świetnie pasują do tego wspaniałego deseru.

BABECZKA :-)

Dziś było zamówienie na babkę pomarańczową!;) Niestety nie miałam pomarańczy w domu, a jedynie sok pomarańczowy w kartonie i to zaledwie pół szklanki:( ale udało mi się zrobić z niego tę oto babkę:) Aby nadać jej odświętnego charakteru " ustroiłam ją w pierzynkę z zaparzanych białek i niebiesko - białych perełek spożywczych:) A oto przepis:

Najlepsza !!!

Babka Pomarańczowa  Przepis na nią znajdziecie na moim blogu klikając   tutaj . Ponieważ jest teraz zatrzęsienie babek na blogach i ja chcę Wam przypomnieć o tej babce, min. dlatego, że jest rewelacyjna.  Ja właśnie idę ją piec mojemu synusiowi, bo "miauczy" o nią już od tygodnia:)

Naleśniki dla niejadka

   Znów naleśniki! Ale tym razem z dodatkiem wiosny:) Oczywiście tylko w kolorze!:) Nie tak dawno na jednym z blogów u  Izuuki widziałam urzekające, zielone naleśniki! Tamte były na ostro i z mięskiem. U mnie na słodko ze serem:)

Kacapoły - danie regionalne z kolbuszowszczyzny

  Dziś chciałam Wam zaproponować danie regionalne z mojego terenu! Jest ich kilka i w najbliższym czasie zamieszczę jeszcze przepis na kapustę zimiocaną, inaczej ziemniaczaną. Ale dziś mowa o KACAPOŁACH, które do dziś są przygotowywane w wielu domach z mojego regionu! wchodząc w linka możecie poczytać trochę o kolbuszowszczyźnie:) Zapraszam do lektury, a szczególnie do odwiedzenia naszego Skansenu .  A wracając do tematu:

Miła niespodzianka:)

Rozpoczęcie współpracy ze znaną marką Winiary :)  Firmie dziękuję za błyskawiczną przesyłkę, kurierowi za niezwykłą uprzejmość:) 

Świeże jajka... ale czy na pweno? Poradnik

Idą święta "jajeczne"  więc będziemy jajka spożywać pod różnymi postaciami, w ciastach, sałatkach, do przygotowywania  majonezów, chrzanów, pasztetów... itp., itd.... Kilak porad na sprawdzenie świeżości, oraz sposobu obróbki.  1.  Sprawdzanie świeżości Świeżość jajek możemy sprawdzić poprzez: a) włożenie jajka do słoika z wodą - jajko świeże leży na dnie, jajko mniej świeże będzie unosić się jednym końcem ku górze słoja, a jajko nieświeże wypłynie na wierzch. b) W jajku świeżym żółtko utrzymuje się w całości, białko jest sprężyste i przejrzyste.W jajku nienadającym się do spożycia żółtko rozlewa się, a białko jest rzadkie i mętne. 2. Wybijanie jajek Jajka należy najpierw wybijać na spodek, gdyż nawet prześwietlone i uznane za świeże mają czasem przykry i stęchły zapach, a jedno takie jajko może zepsuć całe ciasto lub potrawę. Świeże jajka są w zasadzie bezwonne. 3. Gotowanie bez niespodzianek Jajka przeznaczone do gotowania, a przech

♥ ale deser!!! ♥

Kiedy człowiek się spieszy do pracy, a dzieci muszą same przyrządzić sobie obiad warto zostawić im coś, co będą mogły odgrzać sobie same:) Chociażby w mikrofalówce, (ja jej zbyt często nie używam, ale dla dzieci jest ok:) nie ma problemu, że zapalając gaz zrobią sobie krzywdę.) Więc nasmażyłam naleśników nieco grubszych niż na krokiety. ...