Przejdź do głównej zawartości

Posty

Gruszkowe Love

Wilgotne, bardzo aromatyczne ciasto czekoladowo – migdałowe z gruszkami i rodzynkami, oblane czekoladową polewą… po prostu rozpływające się w ustach. Kiedy zobaczyłam je w ubiegłym sezonie chciałam je zrobić, ale nie było to widocznie tak wielkie pożądanie, jakie obudziło się we mnie kupując gruszki na wtorkowym bazarku… Uwielbiam soczyste, żółte okrąglutkie gruszki, pamiętam ich smak z dzieciństwa, kiedy w sadzie u babci, cioć rosły i można było je jeść prosto z drzewa… bezcenne! :) Zanim przystąpimy do wykonania ciasta musimy przygotować gruszki. 5 dorodnych okazów myjemy i wydrążamy gniazda nasienne, nie uszkadzając przy tym ogonków. Ja użyłam specjalnego narzędzia do usuwania gniazd, włożyłam je od spodu do ¾ wysokości gruszki i delikatnie wykręciłam środek. W garnku (takim w którym zmieścimy nasze gruszki) zagotowujemy:

Tort Angry Birds-żółty

Torcik dla Jakuba, fana żółtego wściekłego ptaka! :) Wiem na pewno, że bardzo się podobał i smakował :)

Sernik warstwowy - Przepis

Przepis na ten sernik dostałam kilka lat temu od znajomej, niestety gdzieś zaginął. Niedawno jednak postanowiłam odnaleźć go i wykonać, bo smak tego ciasta był tak nieziemski, ze ciągle pragnęłam go spróbować jeszcze raz. Znalazłam przepis i sernik upiekłam :) Co więcej, dziele się nim z Wami. W przepisie oryginalnym jak dla mnie było za dużo niektórych składników, zmieniłam go trochę i upiekłam po swojemu, wyszło to co widzicie na zdjeciach. Sernik zabrałam ze sobą w podroż do Warszawy na spotkanie z Anią, z tego co wiem, Ania już go upiekła, jak sama mówiła był bardzo smaczny i nie mogła o nim przestać myśleć :) Taka reklama to najlepsza reklama :) Działajcie, przepis poniżej :) Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C.

Słodkie upominki dla nowożeńców

Ostatnio coraz bardziej fascynuje mnie świat ciastek dekorowanych lukrem królewskim i lukrem plastycznym. Ponieważ dostałam zamówienie na taki zestaw od mojej siostry postanowiłam pobawić się w stworzenie takiego upominku. Zamiast jednego stworzyłam trzy, każdy inny, jedna z Par ma nawet buty do chodzenia po górach, ponieważ to właśnie jest ich wspólna pasją.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasteczka mocno kakaowe

Jakiś czas temu kupiłam śliczne foremki stempelki, które chciałam wykorzystać do upieczenia wyjątkowych ciasteczek. Czekałam tylko na właściwa okazję i odpowiedni przepis. Chciałam aby ciasteczka były chrupiące, i przypominały mi smak kakaowych ciasteczek z dziurką z mojego dzieciństwa, nie pamiętam niestety nazwy firmy, która je produkowała, ale były też rewelacyjne z cukrem z tej samej firmy. Tak więc po długich namysłach stworzyłam przepis na kakaowe "niebo w gębie" bazując na moich ciasteczkach maślanych . Polecam Wam więc do wypróbowania zarówno te jak i tamte :)

Tort na Chrzest - piętrowy

Tort wykonany na Chrzest Majeczki Czekoladowe biszkopty, krem bananowy, krem czekoladowy, krem waniliowy, domowa konfitura.  Zobacz więcej zdjęć :)

Jesienne ciasteczka - Halloween

Za oknem piękna złota jesień się zaczyna. Spod naszego dębu i klonu zaczynają liście lecieć, zebrałam kilka i zrobiłam z nich dekorację do moich ostatnich ciasteczek lukrowanych. U nas nie obchodzi się Halloween, ale wiem, ze sporo osób je  obchodzi więc może moje ciasteczka kogoś zainspirują :)

Wafelki cukrowe - Pizzele

Kiedy działałam w Kole Gospodyń jedna z koleżanek   była posiadaczka maszynki do robienia Pizzeli. Przepysznych wafelków. Przepis na nie jest bardzo prosty i podaje go Wam, niestety nie mam takiej foremki, miałam okazje wykonać je tylko raz, i przy świetle zachodzącego słońca udało mi się zrobić takie oto zdjęcia :) 

Miętowe muszle w malinowym sosie

Propozycja pachnąca miętą dla małego i dużego smakosza. Połączenie idealne. Subtelna nuta mięty i intensywność malin a wszystko to na talerzu pełnym pysznego serka Almette i makaronu muszle. Nadziewanie tych gigantów to czysta przyjemność.Spróbujcie tego deseru a będziecie chcieć jeszcze i jeszcze. Co istotne danie do przygotowania w zaledwie 30 minut.

Wiśnie z nalewki

Wiele z Was robi zapewnię rożnego rodzaju nalewki. W tym roku powstały u mnie dwie i o ile owoców porzeczki nie było mi szkoda, i je wyrzuciłam tak 5 kg wiśni było mi szkoda. Postanowiłam wiec zrobić eksperyment i w momencie zlewania nalewki do odstawienia postanowiłam z wiśni zrobić frużelinę z procentami. Niewiele ich zostało, ponieważ wiśnie zagotowałam, ale smak wyszedł ciekawy lekko alkoholowy i pomyślałam, że może ktoś będzie chciał skorzystać. Od kilku dni zresztą pytacie mnie o to więc na pewno się przyda. Podam wam przepis na taka porcje jaka ja miałam.

Praliny pistacjowo-fistaszkowe

Odkąd nauczyłam się robić prawdziwe pralinki, odkąd zobaczyłam profesjonalne formy do ich produkcji zapragnęłam mieć choć jedna taką formę. Niestety jest to spory wydatek więc czekałam na stosowna chwilę, aby nabyć to cudo. A ponieważ w tym roku obchodzimy z mężem 18-stą rocznicę ślubu dostałam w prezencie właśnie tą  wymarzoną formę :) Upolowałam piękny kształt i podsunęłam linka z adresem strony pod sam nos mężusiowi ;) A resztę zrobił już On sam. W piątek przyszła do mnie mała paczuszka a w niej foremka z której powstały One! Pralinki w gorzkiej czekoladzie z nadzieniem z prażonych pistacji i fistaszków. 

Sałatka z pora

Poszukiwałam przepisu na zużycie sporej ilości porów. Dzięki Joasi mojej fance na Facebooku udało mi się skomponować taka oto sałatkę. Szybka, łatwa i bardzo pożywna.

Tort tradycyjny z różami

Jak zrobić sos słodko-kwaśny ?

Pyszny sos do ryżu, dań chińskich, ale równie smaczny z ziemniaczkami.  Przepis na podobny sos dostałam od Ani, nieco go urozmaiciłam  i zamknęłam za szkłem. Naprawdę polecam bo jak będziecie mieć takie słoiczki w piwnicy to obiad będzie się robił sam :)

Delikatna pianka czekoladowo-jeżynowa

 Dziś deser, który jest bardzo wykwintny, można go zrobić na wiele sposobów używając do tego najróżniejszych składników. Zrobiłam go kilkakrotnie, ostatnio eksperymentując z serkiem Almette. Wyszło bardzo mile dla podniebienia połączenie. Wiśniowy podkład 100g wiśni z wiśniówki, 1 łyżeczka żelatyny,  50 ml wody

Konfitura z brzoskwiń i płatków róż

Dziś przepis na twór wymyślony prze zemnie z braku owoców moreli. Taki miałam plan, aby zrobić konfiturę morelową, która będzie pachniała różą, niestety spóźniłam się i tych owoców już u nas nie ma (no chyba że wiecie że sa to piszcie gdzie). Kupiłam więc duże dorodne brzoskwinie, wybrałam owoce twarde, bo chciałam mieć bez żadnych obić i otarć. W rezultacie po sparzeniu okazało się, że są za twarde, i bardzo słabo ubarwione stąd taki blady kolor konfiturki. Zakupiłam też już jakiś czas temu u kuzynki Oli w Zielarnia Lawenda wodę różaną i zastosowałam jako dodatek. 

Tort na Chrzest z różowymi bucikami

Szkolenie cukiernicze w Tortownia.pl

Od momentu powrotu z PTW w 2013 r. wiedziałam, że muszę doskonalić mój warsztat cukierniczy. Niespełna w rok później po długich namysłach postanowiłam, że trzeba udać się na szkolenie kompleksowe, gdzie nauczę się i dekorowania tortów i ciast, ale również komponowania smaków, tak aby moje torty i ciasta były nie tylko piękne ale i bardzo smaczne.   Udział w Polskim Turnieju Wypieków pozwolił mi poznać cudowną, ciepłą osobę jaką jest Pani Bożenka Sikoń - Wojtal, szukałam więc szkoleń, które ona prowadzi. Znalazłam bardzo szybko, bo szkolenia Pani Bożenki prowadzi Tortownia.pl w której Pani Bożena jest Szefem Pracowni Cukierniczej. Pierwszy termin na jaki się zapisałam (na listę rezerwową) był styczeń 2014 r. niestety ku mojemu niezadowoleniu nie dostałam się na nie. Ponownie wysłałam chęć udziału zaraz po ogłoszeniu nowego szkolenia już w marcu tego roku. Tym razem dostałam się  i wyjechałam na pięć dni do stolicy, gdzie nauczyłam się wiele, bardzo wiele w zakresie cukiernictwa

Odrywane biroszki ze śliwkami

Dziś propozycja śniadaniowo - kolacyjna, ale może też być deserowa. Sezon na śliwki uważam za otwarty!  Te bułeczki znikają błyskawicznie zarówno jako gorące  jak i wystudzone. Robi się je błyskawicznie, i nie trzeba mieć wprawy do wyrobu ciast drożdżowych. zapewniam, że robiąc je w poniższy sposób otrzymacie to co widzicie na zdjęciach:) Smakowite pachnące drożdżówką bułeczki ze śliweczkami. Zapraszam po przepis! :)