Szukaj na blogu

sobota, 23 lutego 2013

Tęczowa szarlotka



Sposób wykonania ciasta kruchego znajduje się w kilku miejscach na blogu np: TU TU i TU poniżej zamieszczam proporcje. 





Na ciasto:
  • 500g mąki 
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 margaryna
  • 3 łyżki cukru pudru

Na jabłka:
 
  • 1 i 1/2 kg jabłek
  • 20 dag cukru
  • po 2 g barwnika zielonego, czerwonego, niebieskiego i żółtego
 Na pianę:  
  • 4 białka 
  • 1 szkl. cukru
Jabłka uprażyć z cukrem i podzielić na cztery części. Do każdej dodać po jednym kolorze barwnika i wymieszać.

Ciasto kruche wyłożyć na tortownicę o średnicy 30 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 170 stopni C i piec ok. 20 min. W tym czasie upiec pianę z białek. Wyjąć ciasto z pieca. Nałożyć żółtą część jabłek tylko na środku placka. Następnie 1/2 czerwonej na około żółtej tworząc okrąg, kolejno zrobić tak samo z zielonym i niebieskim. Resztę czerwonej nałożyć na same brzegi i wyrównać powierzchnię. Wyłożyć pianę. Wsadzić ciasto do pieca i piec jeszcze 40 minut w temp. 170 stopni C.



Takie kolorowe ciasto ładnie wygląda i smakuje, jednak nie polecam robić go za często, od wielkiego święta- tak, ze względu na zawartość barwników. Jeśli lubicie od czasu do czasu sobie urozmaicić szarlotkę, to polecam. 

Na blogu znajdziecie jeszcze:  




Dzieci uwielbiają takie ciasta, a domowe są o wiele zdrowsze niż te  ze sklepu. Przygotowanie wszystkich propozycji nie sprawi trudności żadnej gospodyni, bo przepisy są jasno i czytelnie opisane.

Smacznego:)  

15 komentarzy:

  1. wow, w życiu nie widziałam tak kolorowej szarlotki, obłędna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo kolorowo, i smaczne:) Polecam, ale nie za często ze względu na barwniki:) Jesli je pominąć można to ciasto jeść co dzień.

      Usuń
  2. super pomysł, jeszcze takiej kolorowej szarlotki to nie widziałam:) świetne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Pomysł jak zawsze wpadl mi nagle:)

      Usuń
  3. Bardzo fajny pomysł - wygląda ciekawie i niesamowicie apetycznie! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) szarlotka pycha, polecam:)

      Usuń
  4. ciasto wygląda ciekawie ale te barwniki mnie przerażają

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, mnie też przerażają, ale od czasu do czasu nie zaszkodzi zrobić coś kolorowego:) Pozdrawiam:)

      Usuń
  5. Piękna kolorowa szarlotka, na kruchym cieście, pod puszystą pianką - bajka!!
    Bardzo fajny pomysł :)
    Dziękuję za dodanie się do mojej Jabłuszkowej akcji i pozdrawiam :)
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cala przyjemnośc po mojej stronie:) Pozdrawiam:)

      Usuń
  6. Tęczowe cudo! Nie ma to jak takie soczyste kolory na stole gdy za oknem biało albo szaro.
    Wspaniale poprawia humor i zapewne pysznie smakuje! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuje świetnie, wygląda też, ale wolę bez barwników na co dzień:) To propozycja na tzw. chandrę:)

      Usuń
  7. ale kolorowa! aż miło popatrzeć gdy za oknem szaruga

    OdpowiedzUsuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola