Przejdź do głównej zawartości

Posty

Ręcznie robione czekoladki

Uwielbiam czekoladki, odkąd mam kilka form, wiedzę na temat ich poprawnego wykonania uwielbiam je też robić. Zbliża się Dzień Matki więc postanowiłam trochę podziałać.  W tym pudełeczku znajduje się 12 różnych smaków czekoladek, a ich samych 16 szt. Mam nadzieję, że obdarowanym osobom będą smakowały, w tym mojej ukochanej Mamusi :) A dla podniebienia mamy tu smak amaretto, migdał, mięta, pomarańcza, ajerkoniak, róża, orzech włoski, oraz kilka połączeń tych smaków.

Cistka Artystyczne jako Podziękowanie dla Gości

Czas komunii nadszedł, a w raz z nim moja propozycja ciastek podziękowań dla gości. Wykonuję ciastka na cieście maślanym z dekoracją z lukru plastycznego albo lukru królewskiego.  Pakowane pojedynczo albo w zestawy. O ceny zapytaj na kontakt@tortoweatelier.pl A tu możesz zobaczyć więcej moich Ciastek. Polecam Tortowe Atelier  nie tylko na uroczystość Komunii

Sezon weselny uważam za otwarty :)

To mój pierwszy tort weselny i mam nadzieję, że nie ostatni. Przygotowywałam się do niego z niezwykłą ostrożnością i starannością. To tort z ukrytym piętrem, które wcale nie jest łatwe do wykonania. Jednak staż w Tortownia.pl pozwolił mi na zdobycie tych umiejętności i całość wyszła idealnie. Tort ma w sobie kilka smaków. Dół to jasny biszkopt z musami owocowymi, truskawka, malina i malino-truskawka. Nasącz jest tu cytrynowy. Góra to ciemny biszkopt, mus nugatowy, frużelina z czarnej porzeczki i nasącz pomarańczowy.  Tort zdobią kwiaty cukrowe, które wykonałam tylko, albo aż 8 godzin :) Dół pięter zdobią koronki jadalne.  Poniżej więcej zdjęć, jak również tort od środka dzięki uprzejmości Magdaleny Małaczyńskiej z Fotografia Magdalena Małaczyńska .

Tort wiosenny

Kiermasz Wielkanocny - Starostwo Powiatowe w Kolbuszowej

Jutro od godziny 9.30 do 12.00 będziecie mogli kupić moje Ciastka Artystyczne - Wielkanocne. Przygotowałam wiele wzorów, kolorów, którymi możecie udekorować stół, koszyczki ze święconka, albo podarować bliskim. Idealny oryginalny upominek.    Mam nadzieję, że się Wam spodobają i każdy znajdzie coś dla siebie. W najbliższy weekend zaś będę z moim rękodziełem w Auchan/ Krasne koło Rzeszowa tj. 28-29 marca od 8.30 do 20.00 zapraszam serdecznie :) A to tylko część wzorów :) 

Warsztaty z Piotrem Chylareckim w Akademii Smaku Bosch

" Zaskakujące połączenia smakowe"  20 lutego po długiej podróży i poszukiwaniach odpowiedniego adresu dotarłam na miejsce. Centrum Domowych Inspiracji zrobiło na mnie bardzo pozytywne wrażenie. Zaraz po przekroczeniu hallu ukazało mi się bardzo nowocześnie urządzone wnętrze wyposażone w sprzęty najnowszej generacji marki Bosch. Sala warsztatowa zaś to istne cudo, wielkie wiszące lampy, pięknie zastawiony i udekorowany stół i wyspy do gotowania wyposażone w niezliczone ilości składników i sprzętów. Jednym słowem moja bajka :)

Warsztaty Cukiernicze Lidla z Pawłem Małeckim

Ostatnie tygodnie przyniosły wiele niespodzianek, w tym kilka zaproszeń na warsztaty kulinarne dla blogerów. Nie mogłam przepuścić takiej okazji, więc poukładałam w Firmie wszystko tak, aby móc na nich być i czerpać wiedze od najlepszych. 

Różowy dla Ani

Tort Baseball

Tortowe Atelier

Witajcie Moi Drodzy, za dwa dni minie miesiąc odkąd jestem szczęśliwą właścicielką mojego Tortowego Atelier. Marzyłam o tej Firmie ładnych parę lat, jak widzicie marzenia się spełniają.   Firma powstała dzięki wsparciu wielu osób, ale najbardziej chciałam podziękować kilku tym, którzy są ze mną w stałym kontakcie i pchają do działania. Wierzą w to, że odniosę sukces, a Ich wiara dodaje mi bardzo dużo sił w docieraniu do celu.  Przede wszystkim rodzina, Mąż i dzieci, moi Rodzice i Rodzeństwo, Pani Bożenna Sikoń-Wojtal, Agnieszka Klimczak, Magdalena Dudzińska-Małaczyńska, Bogumiła Szablak, Walentyn Pankiewicz, Patrycja Drewnicka, moi wspaniali sąsiedzi, oraz wszyscy inni których nie sposób wymienić, ale czuję ich przychylność i wiarę w mój sukces. W tym momencie działam jako Tortowe Atelier Doradztwo Kulinarne Jolanta Augustyn, ale cały czas jestem myślami przy pracowni tortów artystycznych, i mam nadzieję, że to już wkrótce nastąpi.  Moja Firma zajmować się będzi

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Tort Violetta

Tort z zestawem ciasteczek dla miłośniczki Violetty.

Tort Świnka Pepa

Torcik dla Emilki :) Biszkopt kakaowy, nasącz cytrynowy, krem na bazie śmietany i mascarpone, frużelina wiśniowa (domowej roboty) i mus z gorzkiej czekolady. Dekoracja lukier plastyczny. Wszystkie elementy zostały wykonane przeze mnie :)

Rok 2015

Kochani! Życzę Wam, aby ten Nowy 2015 Rok  był tak szczęśliwy jak ten bałwanek ze zdjęcia! Aby każda z wybranych  przez Was dróg była usłana różami bez kolców. By każde marzenie zostało spełnione,  i obyście na swej drodze spotkali tylko życzliwych Wam ludzi! Udanej zabawy Sylwestrowej  i Szczęśliwego Nowego 2015 Roku !!!     Życzy Jola :) 

Tort Zygzak dla Hubercika

Kilka dni temu mój mały sąsiad obchodził swoje trzecie urodzinki, a że jest fanem wszelkich pojazdów, to czerwony Zygzak bardzo mu się podobał i smakował :) 100 lat Huberciku! :)  A tak powstawał ten Zygzak

Życzenia :)

Zdrowych spokojnych, pełnych miłości i ciepła  Świąt Bożego Narodzenia! Niech ten czas będzie pełen pozytywnych wrażeń  i spotkań w gronie najbliższych. Wesołych Świąt! 

Gałąź wigilijna (ciasto kłoda) Bûche de Noël

Kilka dni temu jedna z czytelniczek mojego bloga zasugerowała mi upieczenie i podzielenie się przepisem na ciasto o nazwie "Gałąź wigilijna" z francuskiego Bûche de Noël . Poszperałam nieco w internecie i znalazłam kilka inspiracji. Nie skorzystałam jednak z żadnego z przepisów, a jedynie z wyglądu tego ciasta. Otóż praktycznie każde tak nazywające się ciasto miało kształt rolady uformowanej w gałąź. Szukałam opisu do tego ciasta, aby przybliżyć Wam nieco historie jego powstania i powód dla którego takowe się piecze na Święta Bożego N arodzenia. Znalazłam kilka ciekawych faktów.  Bûche de Noëlto bardzo popularne ciasto pieczone z okazji świąt Bożego Narodzenia we Francji. Miało ono symbolizować paląca się w kominku kłodę drzewa, jaką Francuzi przynosili podczas wigilii do domu jako symbol dobrobytu w nadchodzącym roku. Na znak tej tradycji wymyślono czekoladową roladę, która spełnia dziś rolę tej kłody.  Taką właśnie roladę stworzyłam dla Was. Oto przepis na dwi

Z falbankami

Cukrowe koronki

Kolejny koronkowy tort w środku czekoladowy z musem czekoladowym z nasączem kawowo-porzeczkowym i frużelina porzeczkową. Dekoracja: lukier plastyczny, cukrowa koronka i cukrowy kwiat.

Muffinki z Irish Cream

Pamiętacie moje urodzinowe czarne muffinki z białą koroneczką ? no więc te są z tego samego przepisu :) Cudownie wilgotne, aromatyczne i bardzo szybko znikające. Przepis na 12 muffinków