Szukaj na blogu

niedziela, 29 grudnia 2013

Sernik pomarańczowy na kakaowym spodzie

Jeśli lubicie smak czekolady i sernika, koniecznie zróbcie to ciasto. Jest wyjątkowe w smaku i zachwyca wyglądem.
Niestety nie posiadam zdjęcia w przekroju, ale zapewniam, że wygląda świetnie. Skórka pomarańczowa jest tu bardzo dobrze wyczuwalna, jeśli jej nie lubicie, możecie ją pominąć, smak i tak pozostanie z esencji i olejku. Polecam na Sylwestra, na Nowy Rok i bez okazji:) 
Jest wyborny!


czwartek, 26 grudnia 2013

Tort Hello Kitty


Tort dla córeczki koleżanki:) mam nadzieję, że mała była zadowolona :)

Smaki:
biszkopt jasny i ciemny
masa karpatkowa z jagodami leśnymi
masa cukrowa


niedziela, 22 grudnia 2013

Tort marchewkowy - Choinka z olejem rzepakowym

Jakiś czas temu przez moja bratową zostałam poczęstowana ciastem marchewkowym. Przyznam, że bardzo mi smakowało:) Zapytałam o przepis, i zostałam poinformowana, że jest poskładany z dwóch blogów kulinarnych Kwestii Smaku i Moje Wypieki. Oba przepisy przeanalizowałam, i zrobiłam po swojemu;) Coś dodała, coś ujęłam, no i zdecydowanie podwoiłam składniki:)



Trzypiętrowy Tort potrójnie czekoladowy z olejem rzepakowym


Jeden z moich ostatnich tortów przygotowany specjalnie dla Klasy mojego syna na szkolną Wigilię.


Tort trzypietrowy

Przygotować trzy tortownice średnice 30 cm , 25 cm i 18 cm

sobota, 21 grudnia 2013

Ciasteczka maślane z pudrem trzcinowym

Ostatnia chwila na prezenty!
Nadal uważam, że takie ciasteczkowe, czy z innych słodyczy będą najpiękniejsze, tym bardziej, ze zrobione własnoręcznie.
Do dzieła! jeszcze zdążycie.
Tym razem do lukru użyłam Cukru Pudru Trzcinowego od Diamant
Sprawdził się idealnie. Jest cudownie miałki, dzięki czemu lukier wyszedł idealnie gładki, z pięknym lekko złotym połyskiem:)


Przepis na ciasteczka znajdziecie TUTAJ Do lukru należy dodać Cukier Puder Trzcinowy Diamant

Smacznego:)

czwartek, 19 grudnia 2013

wtorek, 17 grudnia 2013

Słodkie prezenty


Większość z Was pewnie ma już prezenty pod choinkę, ale jest pewnie spora grupa osób która nie wie, co ma podarować swoim znajomym, przyjaciołom, czy po prostu rodzinie. 

poniedziałek, 16 grudnia 2013

Likier kawowy - najlepszy!


Kolejna propozycja likieru:)
Miała być wczoraj, ale nie dałam rady, bo całe popołudnie lukrowałam ciasteczka na specjalne zamówienie:) Zobaczycie je jutro:)
A tymczasem ostatnia propozycja likieru przed Świętami:) 
Z tym likierem wiąże się pewna historia, i  ku przestrodze chciałabym się nią z Wami podzielić...
 
likier kawowy

Każdy z nas ma swoje bardziej lub mniej ulubione dania wigilijne. Ja kocham barszcz czerwony z uszkami, jaki robi moja mama, a mój mąż kocha barszcz grzybowy z uszkami jaki robi jego mama:) Zawsze po Wigiliach (bo co roku jeździmy do  jednych i drugich rodziców) wracamy ze słoikami barszczu na śniadanie w Boże Narodzenie. To już taka tradycja :) Wstaje rano i podgrzewam barszcze każdy osobno:) Jednak pewnego roku to nie ja, a mój mąż wstał rano i chciał zrobić mi niespodziankę. 

sobota, 14 grudnia 2013

Szybkie pierniczki lukrowane z olejem rzepakowym

To już moja ostatnia propozycja w tym roku na pierniczki.
Zapraszam na pierniczki bez leżakownia.
Sa mięciutkie zaraz po upieczeniu a po kilku minutach lekko chrupiące, jak ciasteczka :)
Pyszne po prostu idealne na ostatnia chwilę :) Można też zapakować pierniczki w ozdobne folijki i podarować w prezencie ukochanej osobie.
Przepis znalazłam w starym zeszycie mamy, ale widziałam kilka podobnych w internecie. Ja dodaję do ciasta jeszcze amoniak, który nadaje pierniczkom kruchości.


Składniki na około 100 pierniczków:

Likier miętowy - zielony ;)


Kolejna propozycja domowego likieru:)


Na 0.7 litra gotowego płynu potrzebujemy:

środa, 11 grudnia 2013

Tort Karuzela z olejem rzepakowym

Witajcie :)
Dziś chce Wam podać przepis na wykonanie takiej oto karuzeli:) 

Jest przy niej trochę pracy, mi wykonanie wszystkich ciast, elementów zajęło ok.8 godzin nie licząc czasu leżakowania ciasta, i przerw miedzy poszczególnymi czynnościami. Warto było:)

piątek, 6 grudnia 2013

Świety Mikołaj

Jak się okazuje byłam grzeczna, bo Święty Mikołaj o mnie nie zapomniał.
Od rana dwa razy zostałam już zaskoczona wspaniałymi prezentami:)
Pierwszy to taka piękna paczuszka od nie wiadomo kogo:) 


Drugi to piernikowa bombka od Cukierni F. Pokojski w Toruniu :) 
 z jakiej wychodzą najlepsze pierniki na świecie :)
Fot. Cukiernia F. Pokojski w Toruniu

czwartek, 5 grudnia 2013

Czekoladowe bałwanki i śnieżynki

Szybki wpis, bo nie ma za bardzo co się rozpisywać, na ten deser przepis jest już n blogu.
a ja podaje Wam kolejną propozycję podania najlepszej w świecie, bo domowej czekolady! :)

Potrzebujecie silikonowych foremek, trochę folii spożywczej i masy czekoladowej :)

Łatwe prawda? :) 
No to do dzieła! 
Szczęśliwe miny dzieci gwarantowane, a i Mikołaj sobie podje jutro z rana, bo jeszcze zdążycie zrobić dzisiaj :)


Foremki wykładamy folią spożywczą dokładnie dociskając do krawędzi. Ja miałam jedna foremkę na sześć gwiazdek i trzy osobne. Na to wszystko wystarczyła porcja tej czekolady: KLIK
Zostało ze dwie łyżki, ale nie trzeba było myć garnka, bo został dokładnie wylizany ha ha :) 
Masę wkładamy w folię, lekko potrząsamy foremkami, aby dobrze się ułożyła, zawijamy wierzch w folie i wkładamy na 4 godziny do lodówki, najlepiej na noc :)  Wyciągamy z folia i delikatnie ją zdejmujemy.


Smacznego !:)

poniedziałek, 2 grudnia 2013

Tort miodowy

...
To było latem, kiedy Wam o nim pisałam, potem nie miałam jak go zrobić, a teraz już jestem po samodzielnym pieczeniu wiec oto przepis na Najwspanialszy tort mojej teściowej!
Jest rewelacyjny, idealny pod każdym względem. Chwile myślałam, czy nie zostawić przepisu tylko dla siebie, w rodzinie, ale nie! :)
Podzielę się z Wami:)

tort miodowy


niedziela, 1 grudnia 2013

Piernikowe bajaderki

Pierniczki i pierniczki:) 
Mam fazę na te pyszności...
 Czasem jednak zdarzy się, że partia wyjdzie za ciemna bądź zniekształcona i co wtedy? Wyrzucić?
Absolutnie nie! Takie pierniczki suszymy (dwa dni na powietrzu w mieszkaniu blisko grzejnika wystarczy) potem je mielimy jak bułkę i działamy.