Przejdź do głównej zawartości

Posty

Pierzynka - ciasto ze śmietany i mleka

Marchewka zasmażana

Ciasto buraczane - szybkie

Crumble gruszkowo-melonowe z sosem malinowym

Owocowy deser z przepyszna kruszonka, który możemy przygotować nawet podczas podejmowania gości w domu. Wystarczy wcześniej przygotować składniki. U mnie były to gruszki, melon i mus malinowy.

Parówki z makaronem

Szybki posiłek to czasem konieczność.  Jednak nie zawsze musi być taki sam.  Czasem warto sobie urozmaicić nawet podanie zwykłych parówek. Ja zrobiłam to przy pomocy makaronu i sosu pomidorowego . Danie szybkie i tanie.   Inspiracja: Internet

Moja kulinarna rubryka w Tygodniku Korso Kolbuszowskie

Paluszki ziemniaczane z jagodami

Zupa - krem z dyni

Jak obiecałam, tak zrobiłam. Zupa była wyśmienita i znikła w tempie błyskawicznym:) Oczywiście wcale mnie to nie smuci, ale bardzo cieszy:) Jeszcze dwie spore dynie zalegają mi w kuchni więc na pewno będzie jeszcze co najmniej raz w tym roku, a może nawet zrobię do słoików na zimę?:) To już zależy od tego, czy starczy mi na to czasu.  A teraz zapraszam po przepis na Zupę dyniową:

Syrop z malin (dwuskladnikowy)

Szkolenie Winiary

To był dzień pełen wrażeń.  Już sama podróż napawała mnie lękiem o to co będzie. Nie pamiętam, kiedy ostatni raz jechałam gdziekolwiek autobusem:) Od kiedy wsiadłam za kierownice pojazdu, a było to jakieś ... naście...;) lat temu nie musiałam korzystać z komunikacji miejskiej. Szczerze mówiąc, nawet nie bardzo lubię. Jednak takim środkiem transportu dokonała się moja podróż do Warszawy. 

Pasztet z cukinii

Torcik z malinami z jogurtem naturalnym

 

Babka kokosowa

Kopytka dyniowe

Sezon na dynie właśnie się rozpoczął.  U mnie od kopytek, ale w planie jest jeszcze zupa dyniowa, i ciasto dyniowe.  Jedno z nich już dziś więc jutro na blogu kolejna propozycja podania tego wspaniałego warzywa:)

Pizza pieróg

Pizze klasyczne z dodatkami na cieście przedstawiałam Wam już TU i TU . Dziś chce podzielić się z Wami przepisem na pizzę pieroga. Ciasto jest takie samo jak przy klasycznych, dodatki też można użyć takie same, jedyną różnicą będzie tu wysmażenie ich przed włożeniem do pieroga (obowiązkowo w celu ograniczenia wody zawartej w warzywach i pieczarkach). No i nie ukrywam, że smak też jest inny, ponieważ  farsz nie ma dostępu powietrza więc żaden aromat nie wydostaje się na zewnątrz. Pozwala to na "przejście" się zapachami poszczególnych składników i doznanie pełnych walorów smakowych i aromatycznych dopiero przy spożyciu.

Pierniczki motylki

Szybki chleb pszenny

Martynka

Dzisiaj szybki wpis:)

Ciasta i torciki z galaretką, serniki na zimno

Aby poznać przepis kliknij na obrazek Sernik na zimno z jeżynami i borówką amerykańską Resztkowiec Torcik z galaretką Truskawkowa chmurka bez pieczenia Śmietanowiec z jagodami Letni torcik w środku zimy Torcik jagodowy z masą karpatkową Torcik truskawkowy "Niebieski słonecznik" Torcik brzoskwiniowy Ciasto grysikowo truskawkowe Torcik truskawkowy Torcik ze śmietany 18% i jagód

Tarty, Tarteletki,

Aby zobaczyć przepis kliknij na obrazek Tarta z jabłkami, bananami i kiwi  Tarta owocowa Tarta z jeżynami Tarteletki z masą kajmakową Babeczki maślane z kremem malinowym Babeczki mini serniczki Babeczki z melonem Babeczki z kremem

Versatile Blogger Award moje nominacje

Zupa grzybowa z serkiem topionym

Ciasteczka, pierniczki, rogaliki, rurki z kremem

Chcąc zobaczyć przepis kliknij na obrazku  Do wyrobu moich tortów i ciast używam wiejskich jaj, konfitury i dżemy robię sama nie zawierają więc żadnych sztucznych dodatków. Ciasta są wilgotne, pachnąc i bardzo smaczne :) Tort pielęgniarski 

Sałatka z kalafiorem

Sałatki z kalafiorem to jedne z moich ulubionych, zwykle robiłam je z majonezem, tym razem postanowiłam poeksperymentować i użyć do niej przyprawy do tzatzików. Wyszło świetnie, ale nie obyło się bez małych komplikacji;) Tak to jest jak się mamy nie słucha;)...

Szaszłyki prawie że wege;)

Ziemniaki z ogniska

czyli pieczone ziemniaki

Tort cynamonowy

Ciasteczka z ciasta listkowego - dużo slajdów

Torcik jagodowy z masą karpatkową...

Od kilku dni słychać w domu głosy... z masą karpatkową.... z galaretką... i z truskawkami...

Tort naleśnikowy

Dżem z cukini o smaku ananasa

Pomidory krojone w sosie własnym

Pierogi ruskie (inastrukcja wykonania)

Kto ich nie lubi..., nie uwielbia wręcz?:) Nie znam takiej osoby!:) Jedzonko stare jak świat! Robiła je mama, babcia, prababcia i można by wyliczać dalej, ale nie o to chodzi:) Zrobienie idealnego ciasta na pierogi wymaga wprawy i pomyślunku. Tak moi drodzy pomyślunku! Ja znam kilka przepisów na ciasto i kilka na farsz, ale te jedne, jedyne jakie Wam dziś zaprezentuje rozpływają się w ustach... Ciasto jest tak mięciutkie, sprężyste i delikatne, że lepienie go to czysta przyjemność. Farsz natomiast smaczny, ale ostry. Musze przyznać, że pierogi ruskie bez tej ostrości czarnego pieprzu nie są dla mnie pierogami ...  Za chwile przepis na ok. 120 szt. pierogów.

Tort Rainbow Cake Ananasowy

Zakochałam się ... w nim:)