Przejdź do głównej zawartości

Posty

Tarta owocowa

Była tarta z jeżynami jest tarta z innymi owocami. Krem jakiego używam do niej jest tak uniwersalny, że pasuje do każdych owoców. Powiem szczerze, że nawet jeśli nie mamy świeżych owoców też możemy ją zrobić i zastąpić już przetworzonymi, ale o tym jak to wykonać powiem w innym wpisie, bliżej zimowej pory.

Tarta z jeżynami

Ostatnio rozsmakowaliśmy się w tartach... Są smaczne, delikatne a przy tym pięknie wyglądają. Piekłam ich już kilka, ale na blogu jest ich niewiele stąd troszkę nadrabiam zaległości:)

Ciasto cynamonowe ze śliwkami

Najlepsze ciasto w świecie:)))

Tort winogronowy

Kolejny własny eksperyment uważam za udany:)  Połączyłam jabłka z winogronem i wyszła całkiem ciekawa kompozycja smaków. Kolorystykę też uważam za bardzo udaną:) Tort nie należy do najszybszych, ale nie jest trudny w wykonaniu:) Jeśli lubicie ciasta lekko kwaskowate polecam!

Dżem wiśniowy - podkład pod masę

Domowe dżemy są najlepsze. Odkąd pojawiły się w sprzedaży żel fiksy zdarza mi się ich używać. Przepis na dżem jest na każdym opakowaniu, więc może to i żadna filozofia:) Ale ja jednak zrobiłam bez patrzenia na instrukcję. Tak po swojemu. Wyszło coś wspaniałego:) Najczęściej używam go jako podkład pod masę kawową i czekoladową, ale do chleba z masłem tez jest wspaniały:) 

Najłatwiejsze ciasto w świecie:)

 Ciasto ze śliwkami "Najłatwiejsze ciasto w świecie..."

Zapowiedź trzech kolejnych postów

Ciasto ze śliwkami Dżem z wiśni  Cynamonowe ciasto ze śliwkami z brązowym cukrem Zapraszam :) 

Ciasteczka owsiane z bakaliami i czekoladą

Obiecany przepis na ciasteczka owsiane jakie piekłam z dziećmi na Warsztatach Kulinarnych na Skansenie w Kolbuszowej. Kuchnia prababci prezentuje:)

W Kuchni Prababci - Warsztaty Kulinarne dla Dzieci - Relacja

ja mieszam, dzieci dodają bakalie:) W ubiegłą sobotę miałam przyjemność spędzić milo czas w gronie  dzieci, które zgłosiły się na Warsztaty Kulinarne jakie prowadziłam. Jest mi bardzo miło, że w zajęciach wzięły udział dzieci nie tylko z Kolbuszowej i okolic, ale nawet z Rzeszowa, czy Krakowa:)

Pleśniak z owocami lata

Fantastyczne ciasto na upalne dni! Lekko kwaskowate, podane z lodami, do kawy... bajka!:) Zapraszam na kruche ciasto z owocami i bezą, potocznie zwane pleśniakiem:)  Przepis wymyślony w efekcie chwili:) Okazuje się, że takie są najlepsze;)

Sernik z musem z jagód

Bardzo lubię eksperymentować z ciastami... kilka tygodni temu moja bratowa poczęstowała mnie sernikiem z galaretką. Pierwszy raz jadłam takie ciasto. Nie mówię tu o serniku na zimno, ale o takim pieczonym.

Warsztaty Kulinarne dla Dzieci

Miło mi poinformować Was o Warsztatach Kulinarnych, jakie będą odbywać się już w lipcu i sierpniu w kolbuszowskim Skansenie.  Warsztaty zorganizowane dzięki Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej. 

Śmietanowiec z jagodami

Torcik bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Polecam na upalne dni:)

Syrop z leśnych jagód (borówki czarnej)

Toruński piernik

Chodząc uliczkami Torunia napotykamy na wiele budek z piernikami. Są różne i w różnych cenach. Idąc tuż przy pomniku Mikołaja Kopernika na Rynku Staromiejskim natrafiłam na cukiernię w której to spokojnie na moje przybycie oczekiwał ten oto piernik z mojego dzieciństwa:) ...

Warsztaty Kulinarne dla Dzieci - ja w roli prowadzącej:)

Miło mi podzielić się z Wami tą ważną informacją:) Niniejszym uroczyście ogłaszam, że Pierwsze Warsztaty Kulinarne, które poprowadziłam odbyły się 20 czerwca 2013 r. na Skansenie w Kolbuszowej. Wszystko to odbyło się dzięki uprzejmości Dyrektora Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej oraz Kasi i Justynce ze Stowarzyszenia Kuźnia!:)  Bez ich pomocy, w innym miejscu nie byłoby tak cudownie. Na Warsztatach przekazuję dzieciom przepisy moich przodków, tym razem robiliśmy proziaki i zupę owocową, jaką ja jadłam jako dziecko w domu mojej babci! Dzieciakom smakowała! i to bardzo:) Cieszę się i mam nadzieję, że inne moje propozycje zdrowej żywności bez chemii również im przypadną do gustu, i że będą próbowały robić je w domu:) Dzieciaczki wspaniale współpracowały, atmosfera była cudowna! Jedno z moich marzeń się spełnia, ale nie tylko to:) Więcej szczegółów już wkrótce:) To pierwsze spotkanie, ale nie ostatnie, bo na wakacjach takich spotkań będzie więcej:) Zapraszam do śledzenia

Rainbow Cake z masą truskawkową

Karp w świeżych ziołach

Dziś przepis na Karpia w ziołach i kilka słów wyjaśnienia:) Pewnie zauważyliście, ze od jakiegoś czau nie pojawiają się nowe wpisy na blogu:( Taki stan rzeczy spowodowany jest znikoma ilością czasu na przygotowywanie nowych przepisów.  Szybko żyję, szybko jem... Oczywiście nie oznacza to, ze tak będzie już zawsze! Nie, nie będzie:) Wszystko wróci do normy, i znów będę dodawać nowe wpisy każdego dnia, tak jak lubię:) Teraz przygotowuje się do bardzo ważnego wydarzenia związanego z moja pasją:) O wszystkim opowiem Wam już wkrótce, ale teraz musicie mi wybaczyć, ale będę bardzo mało aktywna tu na blogu, a bardziej w mojej kuchni:) Po prostu nie mam czasu na robienie zdjęć, a przepis bez zdjęcia jak dla mnie jest mało interesujący:) Ciężka praca mnie czeka, ale wieżę w to, że uda mi się osiągnąć cel jaki sobie założyłam!:)  Tyle tłumaczeń:)  A teraz zapraszam na pyszna rybkę:) 

Kruche rabarbarowe z budyniem

Kolejna propozycja na szybkie rabarbarowe ciasto.

Tort z gitarą