Przejdź do głównej zawartości

Posty

Zielona szarlotka

Niby zwykła szarlotka, ale w te śnieżne białe dni wprowadzająca do domu odrobinę zieleni, kojarząca się z zapachem lata:)

Wspólne pieczenie pierniczków

Zabawa z pieczeniem pierniczków zakończona. 

Zaproszenie do wspólnego pieczenia pierniczków:)

zdjęcie archiwalne Witajcie:)  J utro sobota, kto z Was zechce wziąć udział w zabawie wspólnego pieczenia pierniczków?  Ja piekę właśnie jutro:)  Na dodanie zdjęcia i przepisu na swoich blogach będziecie mieć cała niedzielę:)  Więc czasu jest sporo:) Mogą być udekorowane lukrem, polewą, czym chcecie, jedyne co musi być uwzględnione to skład produktów i kształty  obowiązkowo kojarzące się ze Świętami Bożego N arodzenia. Pod postem  z przepisem i zdj ę ciami zamieszczamy listę blogów , które wzięły udział we wspólnym pieczeniu wraz z linkami do nich . Wszystkich ch ę tnych do wspóln ego pieczenia zapraszam do pozostawienia komentarza wraz z adresem m ai lowym pod tym postem do jutra do g. 9.00 b ę d ę Wam rozsyła ć przepisy:)  Oczywiście Ci którzy dadz ą komentarz dziś, dostan ą go ju ż dziś do północ y.   Zapraszam:)

Sałatka z tuńczyka

Szybka sałatka z tuńczyka.  Nie trzeba jej specjalnie zachwalać, jest wyśmienita. Zapraszam do wypróbowania.

Raibow Muffins

Muffin y ... Muffin ki ........  Muffinieńki........

Japoński - uczta dla podniebienia

Mak... Mak...... Mak........

Tort krówkowy

Ten tort to próba odtworzenia smaku ciasta jakie jadłam już jakiś czas temu w jednej z rzeszowskich cukierni. Nie wyszło idealnie, ale pewne nuty smakowe się zgadzały:) Jeśli będę robiła ten torcik jeszcze raz coś pozmieniam i mam nadzieje że to już będzie ten smak.

"Lasowiacka kapusta ziemniaczana na 12 sposobów" Warsztaty Kulinarne

Kilka dni temu otrzymałam zaproszenie do wzięcia udziału w projekcie pod nazwą:  "Lasowiacka kapusta ziemniaczana na 12 sposobów".  Z największą przyjemnością i bez chwili wahania zgłosiłam w nim swój udział, Warsztaty prowadzi znawczyni tematu  Pani Janina Olszowy. Więcej o projekcie możecie przeczytać na stronie  Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej,  a teraz opowiem Wam moje wrażenia z dnia pełnego  smaków,  aromatów i wspaniałej atmosfery  spędzonych na Skansenie wśród ludzi , którym przygotowywanie potraw sprawia równie wielką przyjemność jak mi:)  Zapraszam na moją relację.... i zdjęcia na Fa c ebooku   Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej

Potrawka dyniowo - kurczakowa z ryżem

Post piszę świeżo po oglądnięciu emisji ostatniego odcinka MasterChef w którym to niestety nie wygrała Kinga:( 

Piernik miodowy

Idą święta i pewnie zastanawiacie się coby tu upichcić:) Na moim blogu znajdziecie kilka wspaniałych ciast na t ą okazję, a dziś jeszcze prezentuję Wam ten oto piernik:)    

Tort kakaowo - orzechowy z masą kawową

Tort to moje ulubione ciasto, nie tylko do konsumpcji, ale i do tworzenia. Uwielbiam je robić, wymyślać coraz to nowsze i bardziej odważne dekoracje, powiedziałabym nawet eksperymentalne:) Ten tort powstał na 50 urodziny. Mam nadzieje, że smakował i się podobał. Już w momencie rozmowy z zamawiającym miałam wizję mojego dzieła. Chwilę  zastanawiałam się jak wykonać dekorację, ale jak widać na załączonych zdjęciach udało się (za jakość zdjęć przepraszam, ale kiedy robiłam fotki było już ciemno).

Crumble kakaowo - cynamonowe

Ten deser w moim domu gości ostatnio bardzo często.  Można do niego użyć różnych owoców.   Jabłka są w domu zawsze, i zrobienie go z nimi nie wymaga zbyt dużej ilości czasu, a przede wszystkim jest bardzo proste. 

Sernik dyniowy;) Przepis autorski

Z całą pewnością jest to sernik ze "smakiem".  Dynia jakiej do niego użyłam nadała mu niepowtarzalnego dyniowego smaku... 

Muffinki dyniowe

  Inspiracja: Moje Wypieki  DYNIA... Do tej pory to warzywo było dla mnie tylko pięknym jesiennym akcentem..., owszem, robiłam już kilka rzeczy na wytrawnie (zobacz TU i TU ) z tej cudownej pomarańczowej kuli, ale moją specjalnością są słodkości, a do dodania jej do nich nie mogłam się przełamać...

Zaduszki...

Fot. J. Augustyn

Kartofel salad - sałatka ziemniaczana

Sałatka która podbije Wasze żołądki i serca:) Genialne połączenie czterech składników n adaje jej niepowtarzalnego smaku i aromatu ... Zapraszam na ucztę dla podniebienia:)

Tort "Japoński" i recenzja HELIO

Obiecany wpis jest !:)    Trochę mi zeszło, ale tak to jest jak si ę pracuje w niedzielę:(  Ci którzy pracują to wiedzą, co mam na myśli , Ci którzy nie pracuj ą i nigdy nie pracowali w we ekendy nie zrozumieją:(   Serdecznie zapraszam na wypróbowanie rewelac y jnego tortu wymyślonego na poczekaniu z przyczyny banalnej:) mianowicie zbyt dużej ilości zmielonego maku:) Z pozosta łej jego części wyszedł tradycyjny japoński placek i przepis na niego wkrótce równie ż b ę dzie na blogu:) 

Serowe ciasteczka - ślimaczki

Biszkopt z budyniem jabłkami i bezą