Przejdź do głównej zawartości

Posty

Sałatka Hawajska...

Urlopik w tropikalnym klimacie:)

Galaretka z owocami

Publikacja mojego przepisu w "Przyślij przepis"

Pachnące róże

   

Festiwal Ducha Pieśni i Chleba "Albertynki 2012" w Kolbuszowej

Pierwszy dzień urlopu był niezwykle pracowity, ponieważ na Festiwal Ducha Pieśni i Chleba "Albertynki 2012" w Kolbuszowej piekłam chleby. Nie tylko ja, bo wszystkie je piekłyśmy.To jakie one były i ile zobaczycie już jutro, ale dziś chciałam Wam się pochwalić pięknie zorganizowanym Festiwalem, a szczególnie jednymi z gości, jacy uświetniali tą imprezę Zespołem Claret Gospel Wybrzeża Kości Słoniowej. Nie będę za wiele pisać, ale muszę powiedzieć, że Zespół jaki będziecie mogli oglądać na  moich zdjęciach tworzą bardzo sympatyczni i niezwykle towarzyscy ludzie.  Mój angielski nie jest zbyt mocny, ale wystarczyło go na tyle, aby się porozumieć i spędzić z nimi kilka chwil na rozmowie, bardzo miłej, wesołej rozmowie:) A teraz zapraszam na galerię zdjęć:) To jest właśnie Gerard i ja:) Fenomenalne widowisko podczas Mszy Świętej w Kościele Św. Brata Alberta w Kolbuszowej więcej o tym na stronie KGW Świerczów. Na pierwszym planie Antoinette

Placuszki z cukini

Pyszne chrupiące, pachnące placuszki z cukinią i suchą kiełbasą krakowską... Do tego gęsty sos do gulaszu Winiary . Obiadek inny niż zwykle, bardzo sycący i o lekko ostrym smaku. Placuszki cukiniowo-kiełbasiane Składniki: 1 średnia cukinia 30 dkg kiełbasy suchej krakowskiej 2 jajka 2 łyżki majonezu 2 łyżki maki pszennej 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 5 ząbków czosnku sól, pieprz do smaku Sos 1 torebka  Pomysłu na soczysty gulasz Winiary   wymieszać w 2 szkl wody i zagotować. Cukinię obrać i wydrążyć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kiełbasę obrać i zetrzeć na tym samym tarku co cukinię. Czosnek wycisnąć przez praskę. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Smażyć na gorącym t łuszczu podobnie jak placki ziemniaczane. Podawać z sosem lub same. Smacznego:)

Szalała, szalała.... ;)

.....bynajmniej nie w kuchni i nie ja:)  Ale burza w koło, a my mimo to świetnie się bawiliśmy... Ostatnie dni miałam bardzo zapracowane. Nie było za wiele czasu na gotowanie nie wspominając już o pieczeniu. W ubiegłą niedziele jako Przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Świerczowie byłam współorganizatorką i jednocześnie prowadzącą piknik "Pod Grzybkiem" w Świerczowie koło Kolbuszowej . Zabawa jaką udało nam się wspólnie z innymi organizatorami doprowadzić do szczęśliwego finału była wspaniała. Panie z mojego KGW upiekły tyle wspaniałych ciast, oraz ugotowały tak rewelacyjny bigos, że nie została z niego nawet jedna malutka łyżeczka, będę je prosić o przepisy dla Was:) Zamieszczę je oczywiście na stronie swierczowianki.blogspot.com a tu dam o tym wzmiankę. Jeszcze jeden pracowity weekend przede mną a potem urlop i gotowanie, pieczenie i inne przyjemności:) a teraz zapraszam tu na zdjęcia mojego syna z niedzieli, oraz moją relację z imprezy na stronę Świerczowi

Serniczek z kokosem i kurkumą

Muffinki z jagodami

Makaron z warzywami

Zwykle nie korzystam z dań w torebkach, ale czasem trzeba sobie odmienić jadłospis i sięgnąć po gotowe danie. Ja jeśli to robię sięgam po produkty Winiary , ponieważ są smaczne. Dlatego z czystym sumieniem mogę Wam polecić ich wiele, dziś zacznę od:

Leczo z cukinią

Tęczusia:)

Dżem jabłkowo - miętowy

Cukinia nadziewana

Ciasto z wiśniami, borówką kruszonką

Robi furore - z cukinią i orzechami wloskimi

Wywiad dla Korso Kolbuszowskie

Miło było, ale się skończyło...

Ogórki małosolne:)

Pieczona kaczka z melonem i żurawiną

Kalarepa w bułce tartej

Kalarepka panierowana w jajku i bułce tartej. Proponuje jako przekąskę, bo najeść się nią raczej nie można.  Dla 4 osób: 4 kalarepy młode 1 jajko (roztrzepane) bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia Kalarepę obrać ze skórki. Pokroić na plasterki. Zanurzyć całość w jajku i  obtoczyć w tartej bułce. Smażyć do miękkości na złoty kolor z obu stron. Podawać gorące. Smacznego:)

Co ja tutaj robię:)

1 li pca 2012 r. Uczestniczyłam w plenerze malarsko fotograficznym, dla artystów malarzy i fotografików, oraz amatorów takich jak ja!:) Pojechałam  jako opiekunka mojego Głodomorka:) Miałam robić zdjęcia, a mój syn miał malować. Początkowo role się jednak odmieniły:) Seba poszedł pstrykać zdjęcia, a ja cichutko w cieniu pochłonięta byłam szkicem węglem i malunkami farbami olejnymi, później nawet plakatowymi.  Synagoga z XVI w.

Jagodzianki bez ... lukru:)

Jakość zdjęć fatalna:) Wybaczcie, robione w nocy:(

Kruche babeczki z owocami (wspólne pieczenie)

Muffiny z masą miętową

Wyniki konkursu z Winiary

 

Naleśniki z jagodowym sosem i śmietanką

Naleśniki to jedzonko dla malucha i dużego zucha:) Zrymowało mi się:)

Kuchnia regionalna i konkursy

Pink Velvet Cake i MasterChef

Obiecany przepis na Pink Velvet Cake i krótka relacja z castingu do Master Chef:)

Ważne wydarzenie

Moi drodzy czytelnicy, dziś nie będzie mojego ciasta, ani przepisu na nie. To które widzicie zrobiła moja siostra Gosia:) Dziś tylko  zdjęcie, przepis również później. Mam  dla Was w zanadrzu kilka moich potraw, jakie na pewno pokażą się na blogu, ale ze względu na zbieg różnych wydarzeń i obowiązków w moim życiu opublikuję po niedzieli. Do tego czasu korzystajcie z przepisów jakie są w moim zbiorze. Serdecznie Wam je polecam. Dlaczego do niedzieli nie będzie nowych wpisów?  Z dwóch powodów, jak już wiecie jestem społecznikiem i w niedzielę 24 czerwca wraz z moimi koleżankami z Koła Gospodyń stajemy do "Konkursu Sobótkowego" w miejscowości położonej niedaleko nas. Mamy kilka konkurencji w jakich weźmiemy udział, a są to: Pierogi z owocami, Kwaśne mleko z ziemniakami Bukiet z kwiatów żywych - ogrodowych   Bukiet z kwiatów z bibuły Czeka nas sporo pracy więc niestety w połączeniu z moją pracą zawodową na zmiany do 22.00  pisanie postów niestety nie

Rainbow cake - przepis

Syropek z mięty i zapowiedzi

Ryż z miesem na ostro i sałatką z kapusty pekińskiej

Uwielbiam!:) Ryż... Na słodko? Na słono? i tak i tak! Najbardziej lubię na ostro i to w tym daniu. Nie umiem znaleźć mu nazwy:) Ale mówiąc prosto bez zbędnych udziwnień to ryż z kurczakiem w ostrych przyprawach i sałatka z kapusty pekińskiej.

Fenomenalne ciasto z kawą zbożową

Konkurs z Firmą Winiary

Witajcie:) Chciałam zaprosić Was do konkursu kulinarnego, w którym sponsorem nagród jest marka Winiary.

Torcik Korona

Zawijak drożdżowy

Jogurt

Drożdżowe różyczki z truskawkami

Zaczynając post chce przeprosić za jakość zdjęć. Jakiś złośliwy chochlik wkradł mi się do aparatu i poprzestawiam wszystkie funkcje, tak że sami widzicie, zamiast pięknych kolorowych zdjęć w zasadzie widać tylko biała plamę i kilka kolorów. Jestem załamana:( Nie miałam czasu na nastawianie aparatu bo głodomory się wręcz rzuciły na te drożdżówki. Ledwie złapałam kilka i "strzeliłam" parę fotek. Miałam robić coś takiego z truskawkami  (klik) ale mój A. nie bardzo chciał:) Powiedział, że to już było i może bym wymyśliła coś innego:) No i wymyśliłam!:D Ostatnio forma na muffiny pracuje u mnie na pełnych obrotach.  No oczywiście coś innego niż drożdżówki też jest, ale nie wiem czy zdążę zrobić zdjęcie już naprawionym aparatem, bo takie zdjęcia jak te mi się nie podobają, a przepis bez zdjęcia to dla mnie nie przepis:( te nie są złe, ale ja chcę mieć wyraźne bez tej wielkiej białej plamy wkoło:( Zobaczymy czy zdążę przed pożarciem przez nieposkromione łasuchy i jednego chochlik

Domowa spiżarnia - Dżem truskawkowy

Obiecany przepis na dżem truskawkowy:)

Aby panierka była chrupiąca, a mięso soczyste

Obiecała Wam dzisiaj przepis na dżem truskawkowy. Będzie, ale późnym wieczorem. Niestety nie mam możliwości zrobić zdjęć.  Po południu zrobię i dodam wpis, a na przeprosiny teraz podam Wam sposób na pysznego chrupiącego fileta z kurczaka! Niebo w gębie:) Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1/2 szkl mleka 1 jako 1/2 op. przyprawy Pomysł na grilla Winiary 4 łyżki otrąb pszennych 4 łyżki otrąb żytnich Moja propozycja na kurczaka inaczej. Pomysł zrodził się dzięki Firmie Winiary, która obdarowała mnie niemałą paczuszką pyszności w postaci różnych "Pomysłów na..." . Znalazła się tam torebeczka przyprawy do grilla i kiedy przygotowywałam mięso z kurczaka na obiadek postanowiłam trochę poeksperymentować:) Zamiast jak zwykle do jajka dodać soli i pieprzu lub przyprawy do zup w proszku dodałam 1/2 opakowania tej przyprawy, mleko i zamieszałam. Do tego wrzuciłam dwie pokrojone piersi z kurczaka i marynowałam ok. 1 godzinę. Następnie na sporej wielkości tal

Jajka na papryce. Śniadanie godne króla!

Truskawkowa chmurka bez pieczenia

Fot. J. Augustyn Wczorajsze popołudnie oraz wieczór spędziłam w kuchni:) Zabrałam się za robienie przetworów na zimę! Oczywiście ten sezon zaczęłam od dżemów truskawkowych, na  które zapraszam jutro:)  Ponieważ miałam sporą ilość truskawek na obiadek był ryż z truskawkami, a sporą część owoców zamroziłam, z reszty zrobiłam dwa torciki, ale przepis podam Wam na jeden;)

Grysikowo - truskawkowo - biszkoptowo

Fot. J. Augustyn

Pysi koptajo !

Fot. J. Augustyn

Grilowany chleb (w całości)

Fot. J. Augustyn Sezon grillowy uważam za otwarty! Po wycieczce na Skansen zgłodnieliśmy tak bardzo, że zorganizowaliśmy wraz z rodzeństwem grilla u rodziców. Czasu na przygotowania dań pracochłonnych nie starczyło, więc były kiełbaski i taki oto pieczony chleb z wędliną i serem żółtym. Oczywiście nie mogło zabraknąć w tej potrawie masła czosnkowego, które zawsze sami robimy.

Wyniki konkursu i błyskawiczny deserek

Przyszła pora na rozstrzygnięcie konkursu! Jest mi bardzo miło, że tyle osób wzięło w nim udział. Dowcipy były bardzo śmieszne, ale jeden rozśmieszył nas najbardziej. Był to dowcipy który przesłała do mnie Gosijka mlogda@gmail.com wysłała ich do mnie kilka dlatego cytuje ten, który według nas był najśmieszniejszy: Przychodzi facet do sklepu i pyta: -Czy jest odświeżacz powietrza? - Nie - A jakieś inne perfumy dla teściowej? Osobą, która zgadła wszystkie inicjały jury był użytkownik anonimowy, o adresie e-mail: kasiar1804@tlen.pl W komisji zasiedli: Seba, Wiki, Ewa, Grześ, Paweł, Małgosia, Kasia, Mariusz, Artur i Jola. Zwycięzcom gratuluję wygranych, a pozostałym uczestnikom serdecznie dziękuję za dawkę dobrego humoru i zachęcam do udziału w innych konkursach, jakie wkrótce pojawią się na moim blogu.  A teraz zapraszam na błyskawiczny deser:

Kawa

Fot. J. Augustyn Kiedy przychodzi sezon letni i jest coraz więcej gorących dni nachodzi mnie ochota na kawę, ale nie gorącą. Kilka lat temu wpadłam na pomysł zrobienia kawy zimnej, ale nie mrożonej. 

Recenzja i zapowiedź postów

Ten post poświęcony jest recenzji orzechów nerkowca Firmy Helio, które otrzymałam za pośrednictwem Agencji SUPERB PR.